Milliókat fizetnek ellenzéki önkormányzatok az ATV-nek

  • narancs.hu
  • 2022. december 8.

Belpol

Zugló, Óbuda és Újpest is érintett az esetben.

Nem csak Zugló kötött megállapodást az ATV-vel, több ellenzéki vezetésű budapesti önkormányzatnak is van szerződése a csatornával – írja a 24.hu.

Acikk azt sugallja, hogy az összegek feltehetően arra kellette, hogy az ATV reggeli, illetve esti műsoraiban szerepelhessenek az önkormányzatok politikusai a kerületeket érintő ügyekkel. A lap megkeresésére azonban sem az önkormányzatok, sem a csatorna nem válaszolt.

A 24.hu cikke emlékeztet arra, hogy nemrég a szocialista Horváth Csaba vezette XIV. kerületről derült ki, hogy leszerződött az ATV-vel arról, hogy az Egyenes Beszédbe járhat beszélgetni. Később azonban ezt a közlést visszavinták, és arról adtak ki tájékoztatás,  hogy Horváth Csaba e műsorban való szerepléséért mégsem fizetnek. A lap cikke szerint Zugló havonta 535 ezer forint plusz áfát juttat a csatornának, hogy műsoraiban foglalkozzon a kerület ügyeivel.

A lap most megtudta: a szintén ellenzéki (ma már egyaránt DK-s) vezetésű Óbuda és Újpest is több millió forintos megállapodást kötött az ATV-vel az idén, sőt, a III. kerületnek a tavalyi évre és 2020-ra is volt kontraktusa.

Az önkormányzat közlése szerint a IV. kerület bruttó 9,8 millió forintért szerződött az idén áprilisban az ATV-vel 11 hónapra, és az ATV mellett a Spirit FM-mel is van megállapodásuk. Elmondásuk szerint „együttműködésük célja kizárólag az önkormányzat és a kerület tevékenységének bemutatása".

Óbuda önkormányzata összegeket nem közölt a lap megkeresésére, bár ezek szerepelnek a a kerület nyilvános szerződéseinek listáján is. Eszerint az önkomrányzat 2020-ban 5,6 millió, 2021-ben 5,5 millió forintot költött az ATV-nél "termékmegjelenítésre". Az önkormányzat annyit árult el, hogy „Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnak, több önkormányzathoz hasonlóan, van szerződése az ATV-vel. Ezek 2020, 2021 és 2022-ben is megköttettek. A szerződés abból a megfontolásból jött létre, hogy az önkormányzat fontosabb híreit a minél szélesebb nyilvánosság megismerhesse.” 

A 24.hu-nak nyilatkozó médiaszakértő Polyák Gábor szerint ez a gyakorlat nem törvénytelen, de felháborító. Ráadásul az ilyen beszélgetéseknél fel kellene tüntetni, amennyiben fizetett tartalomról van szó.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?