Minden nyolcadik óvodapedagógus hiányzik a fővárosban

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 21.

Belpol

Még úgy is, hogy a fővárosi óvodapedagógusok bérét az önkormányzatok próbálják kiegészíteni. 

Az óvodák és bölcsődék még mindig önkormányzati fenntartásban vannak, a G7.hu pedig megkérdezte a 23 fővárosi kerületet arról, hogy milyen a helyi óvodapedagógusok bérezése, illetve hogy mekkora a szakemberhiány.

A 23 kerületből 4 ellenzéki vezetésű nem válaszolt a kérdésekre, a felmérésből azonban az derült ki, hogy az óvodapedagógusok átlagjövedelme a fővárosban minden juttatással együtt átlagosan havi 466 ezer forint volt 2021-ben (ebből a bruttó bér 432 ezer forint, ami a fővárosi 541 ezer forintos bruttó átlagbértől ötödével marad el),

a fővárosi óvodapedagógusok jövedelmének ötödét azonban nem a kormány, hanem az önkormányzatok állják.

A fővárosi óvodapedagógusok ugyanis átlagosan 40 ezer forint jövedelemkiegészítést és 30 ezer forintos cafetériát, jutalmat és egyéb juttatást kaptak. Ahol fideszes a polgármester, ott 72 ezer forintot, ahol ellenzéki, ott 62 ezer forintot fizettek ki átlagosan egy-egy óvodapedagógus többletjuttatására – magyarul a fővárosi kerületekben a kormánypárti vezetésű önkormányzatok tesznek többet az elhibázott kormányzati politika kompenzálására.

A bölcsődei és óvodai pedagógusok országos átlagfizetése a KSH 2021-es adatai szerint 353 ezer forint volt, és ha nem lennének az önkormányzati juttatások, a fővárosban is 360 ezer forint lett volna a 2021-es bruttó átlagbér, ezt 62 ezer forinttal emelik meg a juttatások.

De mindezek ellenére is 

minden nyolcadik óvodapedgagógusi státusz betöltetlen Budapesten.

A választ adó önkormányzatoknál a 2612 státuszból 316 volt betöltetlen augusztus végével, és mivel a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok száma magasabb, mint a frissen végzett, a területen egyáltalán dolgozni kívánó pályakezdők száma országosan, ezért a hiány növekedni is fog. 

A G7.hu megvizsgálta azt is, hogy a fővárosi adatok alapján mennyire függ össze a magasabb önkormányzati bérkiegészítés és a pedagógushiány, és arra jutottak, hogy minél magasabb az önkormányzati juttatás, annál kevesebb a betöltetlen státusz, az összefüggés azonban nem olyan erős, vagyis más faktorok (munkahelyi körülmények, közlekedési és lakhatási feltételek) is befolyásolják a munkaerőhiányt. Ennek több oka is van: egyrészt a munkahelyi körülmények is fontosak a bérek mellett, másrészt az is nagyban befolyásolja a hiányzó kollégák számát, hogy éppen az adott kerületben mennyien vonultak nyugdíjba, van-e a kerületben elég fiatal munkavállaló, milyenek a közlekedési és lakhatási feltételek.

 

Az óvodapedagógus-hiánnyal és az óvodák helyzetével nemrég mi is részletesen foglalkoztunk ebben a cikkünkben: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.