Időközi választás Zuglóban

Mindenki mindenki ellen

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2017. május 20.

Belpol

Vasárnap időközi választást rendeznek Zugló 3. számú választókörzetében, mert a terület szocialista képviselője tavaly eltűnt. A helyére hatan pályáznak. A kerületben a baloldalnak és a Fidesznek is 9-9 képviselője volt, Karácsony Gergely alkalmi megállapodásokkal tudja csak irányítani a kerületet.

A legutóbbi önkormányzati választások igen kiegyenlített eredményt hoztak a főváros XIV. kerületében. A polgármester-választást Karácsony Gergely (Párbeszéd, akkor még Együtt–PM) nyerte, a testületbe pedig kilenc baloldali, kilenc fideszes, egy LMP-s, egy jobbikos és egy civil politikus került be. Karácsony a párttársán, Szabó Rebekán kívül maga mellé vett egy szocialista (Hajdu Flórián) és egy fideszes alpolgármestert is (Rozgonyi Zoltán), így a „nagykoalíciós” megegyezésnek köszönhetően a kerület irányítása nem bénult le (Zugló eddigi működéséről lásd: Alapvetően jót akar, Magyar Narancs, 2016. január 7.). A Narancs úgy tudja, a 2014-es tárgyalásokat az MSZP és a Fidesz bonyolította le, Karácsonynak nem nagyon volt beleszólása a két párt megegyezésébe. A szocialisták erős embere helyben Tóth Csaba, a kerület parlamenti képviselője, míg a Fidesz megosztott: a mérsékelt Rozgonyi mellett a volt polgármester, Papcsák Ferenc is megtartotta pozíciói egy részét, noha a választókerület éléről már leváltották.

Tavaly év elején aztán felborult a kényes egyensúly. Sápi Attila MSZP-s önkormányzati képviselő januárban ismeretlen helyre távozott, és azóta sem került elő. Mivel egy évig nem jelent meg a képviselő-testület ülésein, mandátumát elvesztette, és időközi választást kellett kiírni. Azt, hogy pontosan mi történhetett Sápival, senki nem tudja. Eltűnése estéjén egy sörözőben látták utoljára, ahol állítólag zavartan viselkedett. Sápit a kerületben egyértelműen Tóth em­be­ré­nek tartják, így a képviselő eltűnése az MSZP-re, illetve a kerületi baloldalra vet rossz fényt. Sokan úgy gondolják, Sápi üzleti ügyeinek is köze lehet a történtekhez, őrző-védő cége például százmilliós köztartozást halmozott fel. Tóth szerint azonban szó sincs köztartozásról, a hátralékot Sápi cégének egyik alvállalkozója hozta össze, akit még csak nem is Sápi, hanem a cég előző tulajdonosa választott ki.

Sápi eltűnése után a baloldal pozíciója gyengült, ezt kihasználva a Fidesz elérte, hogy újraosszák a bizottsági helyeket, így például a közbeszerzési bizottságban az MSZP elveszítette addigi kényelmes többségét. A két nagy párt ezután állítólag felosztotta egymás között a helyi nagyberuházásokat is, bár ezt az érintett felek tagadják (lásd: Vétókényszer, Magyar Narancs, 2017. július 7.).

 

Baloldalon

A vasárnapi választás tétje helyben tehát nagy: ha a baloldal megtartja a körzetet, visszaállhat a 9-9-es egyensúly. Ám ha a Fidesz nyer, 10 képviselővel mindenképp könnyebb helyzetbe kerül még akkor is, ha egy-egy döntéshez szüksége lesz valamelyik kisebb párt képviselőjének a szavazatára is.

Zuglóban nem valósult meg az ellenzéki összefogás. Az MSZP–DK–Párbeszéd jelöltje Bitskey Bence, akit az Összefogás Zuglóért Egyesület is támogat. Az Együtt a Civil Zugló Egyesület jelöltje, Drevenka Monika mögé állt be. A Fidesz Somodi Zoltánt indítja, de van saját jelöltje az LMP-nek (Csordás Balázs Gyula), a Munkáspártnak (Szentpáli Kolos) és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (Tóth Imre) is, míg a Jobbik kihagyja az időközi választást.

Várnai László önkormányzati képviselő, a Civil Zugló elnöke a Narancsnak azt mondta, a választások előtt Karácsony Gergely polgármester és az LMP részéről is volt kezdeményezés, hogy egy közös civil jelöltet támogatnának. „Veszprémi mintára azt szerettük volna, ha a teljes ellenzék beáll egy civil jelölt mögé. Mi Drevenka Monikát ajánlottuk, aki 35 éve patikus a körzetben, erős a helyi ismertsége, és már 2014-ben is elért 13 százalékot. Az együttműködés azonban az MSZP ellenállásán bukott meg, mert ők mindenképp saját jelöltben gondolkodtak.” Karácsony szerint valóban volt ilyen ajánlata a Civil Zuglónak, „de aki ismeri a helyi viszonyokat, az tudja, politikailag nehezen kivitelezhető, hogy a zuglói MSZP beálljon egy civil jelölt mögé. Én is csak olyan jelöltet tudok támogatni, aki az én polgármesteri programom végrehajtását támogatja”. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke viszont egyértelműen Tóth Csaba személyéhez kötötte az együttműködés elmaradását: „A Tóth irányította képviselők stabil együttműködést alakítottak ki a Fidesszel, ennek a felállásnak pedig áldozata Karácsony Gergő és a kerület is. Az, hogy külön jelöltet állítottunk, ennek a kerületet fogva tartó helyzetnek az eredménye. Erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy olyan jelöltet támogassunk, aki Tóth Csaba befolyásolási övezetébe tartozik. Tóth nem tisztességes politikus. Schiffer Andrással vagy Vona Gáborral nem értek egyet, de velük tudok vitatkozni, mert vannak elveik. Tóthnál ezeket az elveket nem látom. Amikor más MSZP-s politikusokkal beszélek, akkor ők sem azt mondják, hogy Tóth tisztességes baloldali politikus, hanem hogy nem tudnak vele mit kezdeni, mert jó belső hatalombróker.” Szigetvári szerint a „nagykoalíció” áldozata a polgármester is, akivel nincs értékrendi vitája, és Karácsony számos kezdeményezését – például alapjövedelem, hajléktalanellátás – kifejezetten jónak tartja.

Egy önkormányzati forrásunk más megvilágításba helyezi a polgármester szerepét. „Tóth Csaba befolyása nagyon nagy Zuglóban. Ha Karácsony elfogadta volna a civil jelöltet, akkor egy mandátum miatt felbomlott volna a baloldali szövetség. Ezt nyilván nem kockáztatta volna a komolyabb politikai babérokra is törő Karácsony, ráadásul bukás esetén még azzal is megvádolhatták volna, hogy szándékosan játszotta át a Fidesznek a kerületet.” Tóth Csaba viszont úgy látja, az ellenzéki összefogás megvalósult. Az LMP soha nem közösködik, Drevenka pedig gyakorlatilag a Fidesz szövetségese Tóth szerint, mivel a Civil Zugló „mindenben a Fidesszel működik együtt”. Arról, hogy Bitskey valójában kinek az embere, mindenki mást mond. A választási megállapodás szerint a jelölés joga a DK-é a körzetben, ám több forrásunk szerint az „MSZP megvette a DK-t kilóra”; szerintük Bitskey Tóth embere, és ez magyarázza azt is, miért a szocialista Sápit jelölte 2014-ben a DK. Tóth szerint viszont a fiatal, az önkormányzat egyik cégénél civil kapcsolatokkal és rendezvényszervezéssel foglalkozó Bitskey civil jelölt, és mögé sorakoztak fel a pártok. A Párbeszéd mindenesetre nemigen kampányol, és Karácsony is annyit mondott lapunknak, hogy ő maga támogatja Bitskeyt, akit megfelelő jelöltnek tart, és a Párbeszéd aktivistái az utolsó napokban maguk is beszállnak a kampányba.

 

Jobboldalon

Három éve Szatmáryné Jähl Angéla volt a jobboldali jelölt a körzetben, aki alig hét szavazattal maradt alul Sápival szemben. Szatmáryné azonban olyan ügyekbe keveredett az elmúlt két évben, melyek indokolttá tették a lecserélését. Fia, Szatmáry Kristóf fideszes parlamenti képviselő kénytelen volt távozni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) élé­ről, idén pedig az is kiderült, miért. A Napi.hu írta meg, hogy egy belső vizsgálat súlyos gazdasági visszaélésekre, gyanús számlákra és kifizetésekre, haveri kapcsolati rendszerben működő megbízásokra derített fényt. A szabálytalanságok több százmillió forintos veszteséget is okozhattak a BKIK-nek. Szatmáry elnöksége alatt a kamara mandátumvizsgáló bizottságát ráadásul Szatmáryné Jähl Angéla vezette, aki maga is részt vett drága és indokolatlan külföldi utazásokon a BKIK számlájára – állítja a dokumentum.

Rozgonyi Zoltán, a kerület fideszes alpolgármestere mással magyarázza a párt döntését. „Szatmáryné jelenleg az önkormányzati piac fejlesztésén dolgozik, ez fontos feladat. Rá­adásul a kerületben a Fideszhez tartozik az egészségügy, így Somodi Zoltán a lehető legjobb jelölt. Dolgozott a közigazgatásban, és tíz éve házi gyermekorvos Zuglóban.” Rozgonyi a hétvégi szavazásról azt mondta, „bármi lesz is az eredmény, egyik pártnak sem lesz többsége. Az a legfontosabb, hogy a körzetnek legyen újra képviselője”. Az eredménynek Tóth Csaba szerint csak politikai jelentősége van, ennek azonban ellentmond az a kemény negatív kampány, amellyel a baloldal ellenfelei­nek kellett szembenézniük.

Várnai László arról számolt be a Narancsnak, hogy jelöltjüket, Drevenka Monikát a szocialisták nyíltan megfenyegették: amennyiben indulni mer a választáson, lejárató kampányt indítanak ellene. Pár nap elteltével Drevenka munkahelyét, egy patikát ki is plakátoltak azzal, hogy Várnai köztörvényes bűnöző (Várnai garázdaságért pénzbüntetést kapott, miután az utcán volt feleségével lökdösődött gyermekelhelyezési vita közben). A Civil Zugló az MSZP-t sejti az akció mögött, ahogyan Várnai szerint ugyanazok lehettek, akik egy meleg társkereső oldalon regisztráltak a nevében, az erről készült fotókat pedig körbeküldték a bulvármédiának. Ráadásul az Együtt és a Civil Zugló mindkét, fenti esetről beszámoló sajtótájékoztatóját is megzavarták kiabálással – a szervezők szerint itt is az MSZP önkormányzati képviselői és Tóth Csaba parlamenti alkalmazottai voltak aktívak. Várnai a plakátolás és a nevében létrehozott profil miatt is feljelentést tett a rendőrségen, a nyomozás folyamatban van.

Tóth Csaba tagadja, hogy bármiféle lejárató kampányt folytatna ellenfelei ellen. „Semmiféle lejárató plakátokról nem tudok. Azok a plakátok csak tájékoztatták a választókat, hogy tudják, kivel állnak szemben. Bárki tette, jól tette, hogy kirakta azokat, de nekünk semmi közünk nincs hozzá. Ahogyan arról sem tehetünk, ha a sajtótájékoztatókon feldühödött civilek molinókkal jelennek meg. Ez a szabad véleménynyilvánítás kategóriája.”

A fideszes Somodi Zoltánról valótlanságokat állító szórólapot viszont biztosan az MSZP adta ki. Eszerint Somodi a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagja, és ezért nem politizálhat: hazudott tehát a választóknak, amikor erről mást állított, ráadásul indulásával az esküjét is megszegte. A lovagrend azonban nem tiltja tagjainak a politizálást, Somodi ezért kifogással élt a helyi választási bizottságnál. A választási bizottság helyt adott Somodi kifogásának, az MSZP-t pedig eltiltotta a további jogsértéstől. Úgy tudjuk, a döntést fővárosi szinten is megerősítették, az MSZP pedig fellebbezett. A negatív kampánytól Karácsony Gergely többször is elhatárolódott, felkérve a pártokat, hogy hagyjanak föl ezzel. Rozgonyi szerint „valakit plakáton bűncselekmény elkövetésével vádolni nagyon súlyos dolog, ennek az lesz a vége, hogy az emberek egymásnak fognak esni az utcán. A politikai vitakultúrát normalizálni kell, nekünk azonban Tóth Csaba az ellenfelünk, aki nem válogat az eszközökben.”

Tóth azt mondja, Somodi nem is igazi zuglói, a II. kerületben lakik, és onnan jár át a gyerekorvosi rendelésre – igaz, ezt már tíz éve teszi. Rozgonyi Zoltán szerint pedig az MSZP-nek mindenképp felelősséget kell vállalnia azért, hogy 2014-ben olyan jelöltet állított, aki százmilliós köztartozást maga után hagyva egyszer csak eltűnt, képviselet nélkül hagyva választóit. „Ha a programon múlik, csak Somodi Zoltán nyerhet. Milyen jelölt az olyan, akinek két érve van maga mellett, az egyik, hogy ki volt a nagyapja, a másik pedig, hogy bár beszél angolul, nem hagyta el Magyarországot?” – mondja Rozgonyi. Bitskey Bence kampányának egyik legfőbb mondandója ugyanis, hogy ő Bitskey Tibornak, a nemzet színészének unokája.

 

Elvannak

Várnai László ellenzéki képviselő szerint az MSZP–Fidesz-együttműködés nem a kerület érdekét szolgálja, erre a két legutóbbi példa a Mundo-telek ügye és a fizető parkolás közbeszerzése.

A Mundo-telket az MSZP bizniszének tartják, a parkolás viszont Fidesz-közelbe kerülhet. A parkolóórákra kiírt tender során a pályázatból kizárták a legolcsóbb ajánlattevőt, így most mintegy 300 millió forinttal drágábban létesülhetnek az új, fizetős parkolóhelyek. Ez a döntés MSZP–Fidesz-szavazatokkal ment át. Noha Karácsony „nem volt meggyőződve a kizárás jogosságáról”, a döntést nem vétózta meg, mert a kizárt cégnek volt ingyenes jogorvoslati lehetősége.

A Bosnyák tér mögötti, 40 milliárdos Mundo-telek nemrégiben cserélt gazdát. A tervek szerint ide új városközpont épül, ami jelenlegi formájában leginkább bevásárlóközpontot jelent. Az új tulajdonos csak akkor viheti tovább a projektet, ha az előző beruházó vállalását is teljesíti. A tárgyalásokat az MSZP vezette, amely egy sor könnyítést adott volna az új beruházónak. Elengedtek volna egy 150 millió forintos kötbért, az új megállapodásból pedig többek közt hiányoztak a pontos határidők, a részletes műszaki leírás és a kötbérek, jogi garanciák. A tervezet az MSZP-frakció, az egy jobbikos és a három Papcsák-közeli fideszes képviselő szavazataival átment, a Fidesz-frakció nagyobb része pedig ellenezte. A döntést Karácsony Gergely megvétózta, mert az, mint írta, „nem egyeztethető össze a közvagyonnal való felelős gazdálkodás követelményével”. A vétó hatására az önkormányzat újratárgyalja a feltételeket a beruházóval. „Lojális vagyok, nem keresem a konfliktusokat, de eddig négy vétóm volt, ami pont néggyel több, mint amennyit a polgármesterek elsöprő többsége meglépett az elmúlt években. A politikai szövetség egy dolog, de ha ez megbicsaklik, akkor azzal segítem a koalíciót, hogy a rossz döntéseket megakadályozom. Eddig mind a négy vétóm után a testület visszavonta vagy jelentősen módosította korábbi döntését.” A kérdés ezek után már csak az, jó döntést hozott-e, amikor kitartott a 2014-ben kötött választási összefogás mellett, és beállt az MSZP–DK jelöltje mögé.

Velük mindig történik valami

A zuglói időközi lesz az első választás, amelyen a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelöltjére is lehet szavazni. Kovács Gergely, a párt elnöke a Narancsnak elmondta, egy éve kezdtek komolyabb szervezetépítésbe, azóta figyelik azt is, hol írnak ki időközi választást, „Zuglóról pedig végre tudjuk, hogy hol van, és nincs is messze. Ha a teljes ellenzék felsorakozott volna egy civil jelölt mögé, akkor nem kavartunk volna be saját jelölttel, de így olyan nagy bajt talán nem csinálunk.” Az MKKP kampányolt is azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a körzetben lévő illegálisan lerakott szemétre, amely a vasúti sínek mentén évek óta halmozódik. A Kutyapárt meghirdette, hogy felújítja az egyik szeméthalmot – ám az akció reggelére az önkormányzat épp azt a halmot elszállíttatta, így a kétfarkúak egy száz méterrel odébb lévőt újítottak fel. Ezen felbuzdulva kitalálták, hogy egy nagy halommá hordják össze az összes szemetet: ám az akció előtt egy nappal a meghirdetett helyszín 300 méteres körzetéből eltűnt a szemét, ezért azt hordták össze, ami azon kívül volt – és mára ez a szeméthegy is jóval kisebb, mint az építésekor volt. „Érdekes és tanulságos, hogy ha kampányidőszakban elkezdesz pörögni valamin, annak milyen eredménye lehet. Ez a rengeteg szemét évek óta ott volt, és amikor mi kezdeni akartunk vele valamit, az önkormányzat gyorsan összeszedte” – mondta Kovács. Az esélyekről elárulta, hogy a felmérések szerint most 127 százalékon állnak, ezt kéne levinni 97-98-ra, hogy hihető legyen az eredmény. A jelöltjük nagyon lelkes: „Tóth Imre most, a kampányból tudta meg, hogy ha képviselőként nem jár be a munkahelyére, csak egy év után rúgják ki, szóval neki ez is az ígérete, hogy ha megválasztják, be sem teszi a lábát Zuglóba.”

Figyelmébe ajánljuk