„Miniszterelnök úr! Nem fél, hogy túltolják? Mi lesz, ha a »magyar emberek« már majd plakátot sem tudnak olvasni?”

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 23., 19:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Nyílt levelet írt a Tanítanék Mozgalom Orbán Viktornak.

A levelet teljes terjedelmében és változtatás nélkül közöljük:

Sokak által tisztelt Orbán Viktor miniszterelnök úr!

Egy oktatáspolitikai ügyben zavarjuk Önt. Nem tudjuk, értesült-e róla, de a PISA-eredmények után a hazai kompetenciamérések is azt mutatják, hogy a magyar gyerekek és fiatalok szövegértési és matematikai készségei rettenetesen gyengék.

Különösen a leszakadó régióban élők gyermekeinek képzése mutat komoly, rendszerszintű problémákat, valamint a szakképzésben tanulóké – pedig hát a szakképzés az Ön szívügye, azt mondják. A kormányzati stratégia szerint a diploma, sőt még az érettségi megszerzése helyett is a szakképzés felé kell „terelni” gyermekeinket. Meg is tesznek ez ügyben mindent.

Tudta? A szakközépiskolában tanuló, 10. osztályos tanulók kompetenciaeredményei nem érik el a 6. osztályos gyerekek országos átlagát. Hiszen van azért az országban néhány „elit iskola”, elfogadható, sőt kimagasló eredményekkel. És vannak a magukra hagyott, kétségbeejtő helyzetbe taszított intézmények, melyekbe Ön biztosan nem íratná a gyermekeit. Hát, aki megteheti, ugye… A két világ között pedig a tátongó űr.

Egy rendes demokráciában persze elég lenne ez ügyben az oktatásügyi miniszterhez fordulni. Mert egy rendes demokráciában ilyen is van. Magyarországon csak egy Önhöz maximálisan lojális református lelkész van, egy Balog Zoltán nevű ember, az emberi erőforrások minisztere, jelentsen ez bármit is. De hát Magyarországon elvileg ő felel – az egészségügy, a szociális szféra, a civil szervezetek és a kultúra mellett – az oktatásügyért is. A PISA-eredmények kapcsán még neki írtunk. Nekünk nem válaszolt, de a sajtóból úgy értesültünk, Balog Zoltán a felelősséget Önre hárította, ugyanis így nyilatkozott: „A mandátumát (…) a Fidesz elnökétől, Orbán Viktortól kapta (…), majd ő szól, ha akad ezzel kapcsolatban tennivaló, de nem szólt.”

Miniszterelnök úr! Tudna szólni a beosztottjának, hogy baj van? Ön, mint egykori Soros-ösztöndíjas, megtapasztalhatta, micsoda lehetőséget jelent egy fiatal életében, ha jó képzésben részesülhet. Oké, a CEU-t és a Soros Alapítványt már elüldözték – értjük mi, nem hiányzik a konkurencia. De itt most nem is a jéghegy csúcsáról van szó.

6. osztályos szinten lévő 10. osztályosok, miniszterelnök úr? Az oktatási rendszerből tízezrével kieső, 18 éven aluli fiatalok, akik érettségi és szakma nélkül hullanak bele a közmunkába, a nyomorba, a bűnözésbe?

Miniszterelnök úr! Nem fél, hogy túltolják? Mi lesz, ha a „magyar emberek” már majd plakátot sem tudnak olvasni?

Büszke és erős, európai ország? Ha most egykori Soros-ösztöndíjas egyetemista önmaga látná ezt a szellemi pusztulást, mit szólna? És mit mondana Balog Zoltánnak?

Tudjuk, hogy nekünk nem fog válaszolni. De válaszoljon legalább saját magának. Nem az a baj, hogy Ön állítólagos „liberálisból” állítólag „nemzeti” lett. Nincs az a liberális és nincs az a keresztény-konzervatív értékrend, mellyel az oktatás lebutítása, a gyerekek esélyeinek lerombolása összeegyeztethető lenne. És nincs az a hatalom, amiért megérné. Szerintünk.

Tanítanék Mozgalom

Orbán Viktor ma a XI. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján tartott beszédet, erre reflektált a Tanítanék Mozgalom a fenti levéllel.

Orbán Viktor ezt üzente a tüntető fiataloknak

De volt szava a külföldre vándorolt százezrekhez is. „Jól tudjuk, előbb-utóbb minden ország olyan lesz, amilyen a fiatalság” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten a Hungexpón, a XI. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. ápr. 23., 19:04
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  yoyo
  2018. április 24., kedd 15:13
  simán lehet emotikonokkal is uszítani
 2. 5
  americo
  2018. április 24., kedd 13:47
  Nem kell aggódni, a kedves vezetőnk megoldja azt a problémát is, ha esetleg a szavazótábora már plakátokat sem tudja majd elolvasni. Akkor majd mindenki házába beszerelnek egy hangszórót (természetesen csak központilag lehet ki-be kapcsolni) és ezen keresztül tájékoztatják a magyar embereket. Mert ugye, jogállamban élünk és mindenkinek joga van tudni az igazságot.
 3. 4
  rworse
  2018. április 24., kedd 07:42
  Csak egy Ügyekkel foglalkozunk. A mondabelivel.
 4. 3
  rworse
  2018. április 24., kedd 07:36
  Különben is, ügyekkel nem foglakozunk.
 5. 2
  rworse
  2018. április 24., kedd 07:25
  Mi lesz ha majd már plakátot se tudnak olvasni? Minden plakáton csak annyi lesz, hogy "STOP!". A jövő elkezdődött.
 6. 1
  yoyo
  2018. április 24., kedd 06:26
  Ha már plakátot sem tudnak olvasni, sem dől össze a világ, addigra ugyanis nem kell a szavazatokért hajtani, nem lesznek ugyanis még ilyen kamu választások se.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra