Mit ugráltok, tanárkáim! – Balog Zoltán hülyére veszi a pedagógus-szakszervezeteket

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 1.

Belpol

A miniszter szerint a problémákat eddig is a szakmai párbeszéd oldotta meg.

Tegnap írtunk arról, hogy a pedagógus-szakszervezetek összefogva közös nyilatkozatban követelték Balog Zoltántól, hogy vonják be őket a róluk szóló döntésekbe. „Mi, az oktatásban érdekelt szakszervezetek a leghatározottabban kijelentjük, hogy a köznevelés rendszerét érintő döntések előkészítésekor nem születhet megalapozott döntés az érdekelt szakszervezetek közreműködése nélkül.

Érdemi egyeztetésekre van szükség,

amelyek során lehetőség van az érvek és ellenérvek ütköztetésére, s ennek nyomán a lehető legjobb megoldások kidolgozására. Ezért – a munka törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény rendelkezéseit alapul véve – létre kell hozni és működtetni kell a köznevelésben érdekelt szakszervezetek részvételével az Országos Egyeztető Fórumot, amelynek haladéktalan összehívását kezdeményezzük” – írták, de választ eddig nem kaptak.

false

 

Fotó: MTI-Uj

Hacsak nem tekintjük válasznak (vagy inkább lerázásnak) azt a közleményt, amit Balog tegnap Nagykőrösön, az ún. nemzeti tanévnyitón mondott. Nos, Balog szerint „a magyar családoknak biztonságosabban indul a tanév, mint az elmúlt évtizedekben bármikor”.

Az MTI tudósítása kitér arra is, hogy a miniszter ezt mondta: „A múlt útjai 2010-re elfogytak a köznevelés rendszere alól. Akkor egy igazságtalan rendszert örököltek, amely pénzügyi struktúrájában fenntarthatatlan volt, állandó bizonytalanságot hordozott, anyagilag kiszolgáltatta a tanárokat és bizonytalanságban tartotta az iskolafenntartó önkormányzatokat, szélesre tárta az esélyegyenlőtlenségi ollót. A miniszter szerint az anyagi gondokat az erősödő gazdaság megoldja,

a szakmai problémákat pedig a párbeszéd oldotta,

oldja meg.” Az MTI szerint a miniszter azt is elmondta, hogy a kormány tervezi a Nemzeti alaptanterv megújítását, amelyet elkészülte után társadalmi vitára fognak bocsátani.

Valószínűleg a nemzeti konzultáció lesz az etalon.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.