„Modellváltás” a közoktatásban: a Szinyei Merse Pál Gimnázium az alapítványi működésű Óbudai Egyetem fenntartásába kerülhet

  • narancs.hu
  • 2023. március 14.

Belpol

A VI. kerületi gimnázium lenne az első, de nem az utolsó, amely egyetemhez kerülne. 

Az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetem bejelentkezett a budapesti, VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartásának átvételére, szándékukról a múlt héten tájékoztatták a tantestületet, a diákokat és a szülőket – írja a Népszava

A március 7-én – az egyetem, a tankerület, az önkormányzat, az iskolavezetés és a szülői munkaközösség képviselői részvételével tartott – egyeztetésről készült, laphoz is eljutott jegyzőkönyv szerint a jelenlegi fenntartó, a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyitott az iskola átadására, amelyről a köznevelésért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter dönt majd várhatóan május 31-én. Ez azt jelenti, hogy most fordult először, hogy egy egyetem kifejezetten egy középiskola átvételére jelentkezzen.

A Szinyei Gimnázium lenne az első, amely egyetemhez kerülne, viszont az Óbudai Egyetem rektorhelyettesének, Molnár Andrásnak egy kijelentése szerint nem az utolsó. A váltást azzal indokolta a jegyzőkönyv szerint, hogy „az állam a szerepvállalását, ahogy elkezdte csökkenteni a felsőoktatásban, úgy ezt a közoktatásra is ki akarja terjeszteni.”

A felsőoktatásban 2019-ben kezdődött a „modellváltás”, azóta összesen 21, addig állami egyetem vált közérdekű alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménnyé. Az Óbudai Egyetemre 2021-ben került sor, Molnár András rektorhelyettes szerint azóta „nagyobb lett a mozgásterük, a bér, infrastruktúra, a fejlődésük dinamikussá vált”, és az anyagi forrásaik is megvannak az oktatáshoz, írja a Népszava. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk