Mostantól repülőn érkezik az orosz nukleáris fűtőanyag Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2022. április 7.

Belpol

Szijjártó szerint Magyarország energiabiztonsága hosszú időre garantálva van.

Szijjártó Péter Brüsszelből, a NATO külügyminiszterei tanácsülésének második napján jelentkezett élő videóval a Facebook-oldalán.

A külügyminiszter azzal kezdte, hogy Magyarországnak garantálnia kell a magyar emberek biztonságát, és ebbe beletartozik az energiaellátás biztonsága is. Majd megismételte a kormány sokat hangoztatott álláspontját, miszerint "nem támogatunk olyan kezdeményezéseket, amelyek adott esetben szankciók alá helyeznék az Oroszországból európába irányuló földgáz- vagy kőolajszállításokat".

Szijjártó beszélt a nukleáris energia fontosságáról is, és elmondta, hogy ahhoz, hogy az atomerőmű működni tudjon, nukleáris fűtőanyagra van szükség. Ezt korábban Oroszországból, Ukrajnán keresztül, vasúton szállították. Most a háború miatt ez ellehetetlenült, ezért alternatív szállítási módot kellett találni.

Ezért mostantól repülőn szállítják Magyarországra a nukleáris fűtanyagot. Az első ilyen szállítmány szerda délelőtt meg is érkezett a pápai reptérre Belarusz, Lengyelország és Szlovákia légterén keresztül.

Szijjártó szerint ezzel a szállítmánnyal most "hosszú időre garantálni tudják Magyarország biztonságát."

Majd azt is megjegyezte, hogy "Paks miatt kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a világpiaci fejleményeknek, az atomerőműnek nagy szerepe van a rezsicsökkentésben is."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk