Belügyminisztérium: A kínai rendőröknek nem lesznek intézkedési jogkörei

  • narancs.hu
  • 2024. március 22.

Belpol

Önállóan nem, csak magyar rendőrrel együtt járőröznek majd.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének kérdésére válaszolva Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára közölte:

„A kínai rendőröknek Magyarországon intézkedési, rendőrségi jogkörei nem lesznek, továbbá önállóan nem járöröznek majd, csak magyar rendőrrel járőrpárban.”

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, március elején derült ki, hogy a jövőben kínai rendőrök járőrözhetnek Magyarországon. A belügy akkor a Telex kérdésére azt írta, „a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet.”

A mostani parlamenti válaszban – amit a 444.hu vett észre – azzal érvelnek, hogy más országok rendőrei is szoktak Magyarországra érkezni és magyar rendőrök is teljesítenek szolgálatot a turistaszezonban például Horvátországban. Rétvári szerint itt is ugyanerről van szó, a rengeteg kínai turista miatt van szükség az ázsiai rendőrökre. A portál emlékeztetett, ez a megállapodás azért is furcsa, mert az elmúlt években illegális „kínai rendőrségeket” találtak szerte a világban. Olyan irodákat, ahol kínai állami rendőrök teljesítettek szolgálatot és különböző akciókat végeztek az adott országban élő kínai diaszpóra tagjaival szemben. Tompos Márton Momentumos képviselő Budapesten is talált illegális kínai rendőrséget.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk