Moszkva helyett Brüsszelt emlegették a kormánypárti politikusok a vasárnapi '56-os megemlékezéseken

  • Narancs.hu
  • 2023. október 22.

Belpol

Budapesten a diákok és a szakszervezetek közös demonstrációja fél 5-kor kezdődik a Hősök terén, majd 6-kor az Oktogonon ér össze a fővárosi megemlékezéssel.

Brüsszel az új Moszkva, és ismét akkora erőkkel kell megküzdeniük a magyaroknak, mint az 1956-os forradalmároknak, csak épp tankok helyett ideológiai nyomásgyakorlás van. Nagyjából így foglalhatók össze a kormányzati szereplők megszólalásai a vasárnap megtartott október 23-i megemlékezéseken – írja összefoglalójában a Telex.

Öt nappal Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kínai találkozója után kínosan igyekeztek kerülni Oroszország emlegetését az államtitkárok az 56-os ünnepségeken. Az MTI beszámolói alapján inkább a jövő júniusi európai parlamenti választás tétjét emelték az 56-os forradalom szintjére.

Úgy tűnik, hétfőn, azaz október 23-án a kormány átadja a budapesti terepet az ellenzéknek: a Parlament előtti zászlófelvonás lesz az egyetlen állami ünnep. Ahogy 2022-ben, úgy Orbán Viktor idén sem vesz részt ezen, hanem vidéken mond beszédet. Míg tavaly Zalaegerszegen hibáztatta a Nyugatot azért, hogy elbukott az 1956-os forradalom, idén Veszprémben lép fel, ezúttal már a sajtó kizárásával

Hétfőre közös demonstrációt hirdetett az aHang, az Egységes Diákfront, az Országos Közös Akarat, az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék Mozgalom, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. 

A fővárosi tüntetés 16:30-kor kezdődik a Hősök terén, közben a helyszínen lehet válaszolni a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás kérdéseire.

A menettel elhaladnak majd a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt, hogy emlékezzenek a kirúgott tanárokra, útba ejtik az orosz nagykövetséget, valamint a Terror Házát is.

A tüntetés 18 órára ér az Oktogonra, ahol elindul a fővárosi megemlékezés, beszédet mond Karácsony Gergely. A főpolgármester mellett lesznek felszólalók az Egységes Diákfront, az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék, valamint az OKA részéről is.

Hogy miről szól az október 23. és 30. között zajló 7IGEN-es alternatív népszavazás, arról az aHang szóvivője nyilatkozott lapunknak:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk