MSZP: Miért nem kaphatott TAO-pénzt az oktatás és az egészségügy?

  • narancs.hu
  • 2023. január 4.

Belpol

Az ellenzéki párt azon háborodott föl, hogy 800 millióból épül műfüves pálya Felcsúton.

Az MSZP szerint akkor lenne igazságos a TAO, ha a kedvezményt ki lehetne terjeszteni az egészségügyi és oktatási intézményekre, így iskoláknál, kórházaknál is indulhatnának olyan beruházások, mint a sportlétesítmények esetében.

A párt kezdeményezte is, hogy a társasági adó alanyai ne csak látványcsapatsportra, hanem köznevelési, felsőoktatási és egészségügyi intézményeknek is adhassanak támogatást. 

A Fidesz a javaslatot, amelyet az ellenzéki párt nem először nyújtott be, nem támogatta, a korábbi érvek szerint azért, mert épp a TAO-nak köszönhetően jut több pénz a sportra, mint korábban, és elveszne az eredeti cél, ha ilyen módon változtatnának a szabályokon. Az MSZP javaslata a Fidesz szerint azért hiteltelen, mert a szocialista kormány elvett egyhavi bért a pedagógusoktól és az egészségügyi dolgozóktól. 

Az MSZP most azért idézi fel javaslatának novemberi leszavazását, mert kiderült, 800 millió forintból téli, fedett, műfüves futballpálya épül Felcsúton.

„Alig egy hónapja derült ki, hogy meglopta a fiatalokat a Fidesz: ifjúsági szállás helyett gyerekmentes luxushotel épült TAO-pénzből Felcsúton, abból a 11 milliárd forintnyi állami támogatásból, amit kivitelezőként Mészáros Lőrinc érdekeltsége zsebelt be. Orbánék már a látszatra sem adnak, a TAO-pénzekből nyíltan épül a privát fideszes luxus. (...) 2011 és 2021 között a TAO-pénzeknek köszönhetően 1107 milliárd forint adófizetői pénz ment sportcégekhez, egyesületekhez, alapítványokhoz, és a Fidesz által kialakított »választásos önkényuralom hibrid rezsimjében« már nem is meglepő, hogy ennek a legnagyobb nyertese a miniszterelnök-pártelnök faluja, Felcsút lett. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol ezt a pénzt oktatásra és egészségügyre lehet költeni. Milyen fejlesztéseket lehetett volna végrehajtani? Minden iskola fűtéskorszerűsítése kijönne belőle, és akkor most egyetlen gyermek sem fagyoskodna a tantermekben” – érvel az MSZP szerdai közleménye. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk