Végrehajtót küld a külügyminisztériumra a Momentum

  • narancs.hu
  • 2023. január 4.

Belpol

A lélegeztetőgép-biznisz iratanyagát szeretné megkapni, de a tárca a bírósági ítélet ellenére nem küldte el neki.

Végrehajtókat küld a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a Momentum Mozgalom szóvivője és parlamenti frakcióvezető-helyettese, Tompos Márton. 

Az ellenzéki politikus a lélegeztetőgép-beszerzésre vonatkozó állami dokumentációt szeretné látni. Ez ügyben korábban közadatigényléssel fordult a minisztériumhoz, de nem kapta meg, amit kért. Emiatt pert indított, és a bíróság első- és másodfokon is neki adott igazat. Arra nem utal a posztjában, hogy a másodfokú ítélet jogerőre emelkedett-e.

Szijjártó Péterék 2 elvesztett per után sem adták még ki a lélegeztetőgép-biznisz adatait, tehát a KKM törvényt szegett – írta Tompos Márton.

A koronavírus-járvány idején a magyar állam 300 milliárd forintért megvásárolt mintegy 16 ezer lélegeztetőgépet. Ezek egy része használatban volt a baj idején, annyi, amennyihez volt kiképzett szakember, a többit – a kormány nem árulta el, pontosan mennyit, valószínűleg több ezret – raktárakban tárolnak, és ez a tárolás eddig közel 400 millió forintba került.

A beszerzésben a legnagyobb részt vállaló cégnél, amely jelentős osztalékot fizetett ki a tulajdonosainak, 2021-ben végelszámolás indult. Az anyacégnél, amely részesült az osztalékból, 2022. decemberében kezdődött végelszámolás

Tompos Márton egy éve azt állította, a magyar kormány életveszélyesnek bizonyult lélegeztetőgépeket adott ajándékba Kirgizisztánnak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?