MSZP: Betakarítás

  • Bugyinszki György
  • 2002. október 24.

Belpol

Az önkormányzati választás szocialista előretörést hozott: Magyarország térképe jórészt bepirosodott. A budapesti szervezet makacssága ellenére sem vesztette el a kormányoldal a főpolgármesteri posztot, de ami nem sikerült fővárosi, az összejött kerületi szinten: az önálló szocialista jelölt miatt Zuglónak fideszes polgármestere lett.

Az önkormányzati választás szocialista előretörést hozott: Magyarország térképe jórészt bepirosodott. A budapesti szervezet makacssága ellenére sem vesztette el a kormányoldal a főpolgármesteri posztot, de ami nem sikerült fővárosi, az összejött kerületi szinten: az önálló szocialista jelölt miatt Zuglónak fideszes polgármestere lett.Az MSZP Köztársaság téri székházában az urnazárást követő percekben az egyetlen biztos információ csak az volt, hogy a részvétel 50 százalék körüli. A parlamenti frakció vezetője, Lendvai Ildikó a Narancsnak elmondta: a részvételi arány szerinte nem befolyásolja jelentősen egyik párt esélyét sem, mert a két nagy politikai tábor elkötelezett választói magja gyakorlatilag azonos. "Szakítanunk kell azzal a sztereotípiával, hogy ennek vagy annak a pártnak nagyobb a társadalmi beágyazottsága" - fogalmazott a politikus.

Az elején

Mivel a helyhatósági választásokat az értelmezések szintjén rendszerint minden párt megnyeri, kérdés, hogy a szocialisták mivel lennének elégedettek. Lendvai három fő célt jelölt meg: "Növelni szeretnénk a szocialista polgármesterek számát, a fővárosi közgyűlés legnagyobb frakcióját akarjuk megalakítani - a budapesti abszolút többséget nem tartom reális célnak -, illetve a megyei közgyűlésekben jelentősen növelni kívánjuk a koalíciós közgyűlési elnökök számát." Gy. Németh Erzsébet versenyben tartásáról Lendvai Ildikó azt mondta, jó döntés volt akkor, ha a fővárosi kampány beszélő szájaként sikerül maga után húznia a listát és a kerületi polgármestereket, és ha nem Schmitt Pál lesz a főpolgármester.

Az eredmények ismeretében kijelenthető: az MSZP jól taktikázott (mínusz Zugló). Demszky Gábor győzelmét Lendvai amúgy "derűs megelégedéssel fogadta".

Fél nyolc után megérkezett Kovács László pártelnök és Gál J. Zoltán kormányszóvivő, valamint több szocialista elkötelezettségű személy (Pécsi Ildikó, a műsorvezető-parodista Dévényi Tibor, a gyors beszédű Fásy Ádám, sőt még a Barátok közt "Palija", Bruckman Balázs is). Gy. Németh Erzsébet háromnegyed kilenc körül még sehol, stábja - Mandur László irányításával - szobáról szobára menekítette őt. A fotósok kereszttüzében sietősen lépkedő kampányhad egyik kedélyesebb tagja megjegyezte: "Érdemes eltenni a képeket, mert 2006-ban Gy. Németh Erzsébet lesz a főpolgármester!"

Közben

A rendezvény szpíkere időközben mind lelkesebb lett: "Molnár Gyula vezet a XI. kerületben, és Török Misi gyakorlatilag megnyerte Csepelt!" A kívülálló számára érdektelennek, már-már unottnak tűnő MSZP-politikusok higgadt magabiztossággal járkáltak fel-alá - és erre minden okuk meg is volt. A sajtótájékoztatók számára rendszeresített nagyterem falán ugyanis szépen kezdett vörösödni mind Budapest, mind az ország térképe. Fél tízkor a dicsőségtábla már büszkén hirdette a győzelmeket: Baja, Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Sopron (!), Salgótarján, Miskolc, Veszprém, Dunaújváros, Nagykanizsa, Eger, Székesfehérvár, Győr, Komló, Nyírbátor, Szolnok, Szombathely. Az örömittas pj ordibálása ("Magyarország térképe bepirosodott, 35 százalékos feldolgozottságnál minden megyében vezetünk!") tökéletes dramaturgiai felvezetése volt Medgyessy Péter miniszterelnök és Lamperth Mónika belügyminiszter jövetelének.

Tíz óra előtt néhány perccel Kovács és Medgyessy bevonultak a nagyterembe. Az elismerő tapsot Tóbiás József orgánuma törte meg, majd Kovács László szólt. Beszédében kifejtette: az emberek megismételték áprilisi döntésüket, és igent mondtak Magyarország történetének új fejezetére. Üdvözölte a példátlanul magas részvételt, és azt, hogy 22 megyei jogú városból 16-ban sikerült az MSZP-nek győznie. A pártelnök szerint ez az eredmény egyben cáfolja is a tudatosan gerjesztett kételyeket, és megmutatta: a bizalom még erősebb lett a kormánykoalíció iránt. Kovács szerint az emberek igent mondtak a kormány kétszer száznapos programjára és nemet a Fidesz feszültségkeltésére, továbbá valótlan állításaira éppúgy, mint önkormányzati politikájára. Kovács úgy látja: mostani döntésükkel az emberek igent mondtak a megbékélésre és az uniós csatlakozásra, és nemet a gyűlöletkeltésre, a csatlakozás fékezésére.

A pártelnök után Medgyessy Péter lépett a mikrofonhoz. "Köszönjük, Magyarország" - mondta a tőle megszokott bizonytalansággal, de baki nélkül. A folytatásban úgy értékelte, hogy ez a bizalom szavazása volt, az ő dolguk pedig az, hogy bizonyítsák: a bizalom nem alaptalan. Medgyessy egy olyan országot vizionált, ahol nyugodt, békés élet lehet. A hallgatóság megtudhatta, hogy "nem volt véletlen a parlamenti választás", és hogy a pártnak "úgy kell működnie, mint egy jó svájci óra: pontosan, kiszámíthatóan". Minderre azért van szükség, hogy "ez a bizalom meg tudjon valósulni". A beszédet követő ütemes vastaps alatt a jelen lévő miniszterek, államtitkárok felsereglettek a színpadra ünnepelni, gondolván, ez majd eltereli a figyelmet arról, hogy Gy. Németh Erzsébet szóba sem került az értékelésekben. A sajtótájékoztató után érkezett a hír: a MIÉP benn van a fővárosi közgyűlésben, az MSZP budapesti abszolút többségének pedig lőttek.

Valamivel fél tizenegy után került sor a budapesti eredmények értékelésére, miszerint a fővárosban sehol nem veszítette el korábbi pozícióját az MSZP, sőt olyan kerületekben is győzni tudott, ahol soha korábban (II., V. kerület). A Gy. Németh Erzsébet tiszteletére előadott laudáció lényege az volt, hogy dacára a látszólagos kudarcnak a jelölt asszony ismertsége 90, elfogadottsága pedig 70 százalékosra duzzadt a kampányban. Gy. Németh a Narancsnak elmondta: az öröme sokkal nagyobb, mint a csalódottsága, hiszen pártja mind Budapesten, mind országosan előretört. Gratulált Demszky Gábornak, de kifejtette: mivel a budapestiek egyértelműen a szocialistáknak szavaztak bizalmat, elsősorban az MSZP programjának kell majd érvényesülnie. Gy. Németh amiatt sem csalódott, hogy végül nem sikerült a fővárosi közgyűlésben abszolút többséget szerezniük. A Narancs azon felvetését, hogy vajon miért nem sikerült a budapesti szocialistákat maga mögé állítania, őszinte értetlenséggel fogadta: "Nem értem a kérdést. A miénk a legnagyobb frakció Budapesten. Baloldali vezetése van a fővárosnak - ezt ígértük végig, nem?"

A végén

Az MSZP impozáns előretörésének lehetséges okairól Baja Ferenc lapunknak úgy vélekedett: Magyarországon az eddigi választások tanulságaiból okulva most kezelték először szervesen összetartozó egységként a parlamenti és a helyhatósági kampányok stratégiáit. A politikus szerint ez teljesen meglepte az MSZP ellenfeleit, akik kapkodni kezdtek. Baja úgy látja: ez azoknak az időknek a végét is jelenti, amikor felszínes politikai nyilatkozatokkal sikereket lehetett elérni. "Az üzenetrendszerünket a kormányzati munkára és a száznapos programokra alapoztuk, de emellett jelentős önkormányzati kampányt is folytattunk, hiszen az emberek igénylik, hogy megszólítsák őket." A környezetpolitikusból kampányszakértővé avanzsált Baja szerint a mostani győzelem egyértelmű felhatalmazást jelent egy harmadik, ugyanezen láncolatba illeszkedő uniós kampányra, amelyet ráadásul a főváros vezetése és a kormány most "harmonikus együttműködésben csinálhat végig".

Bugyinszki György

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.