MSZP: Betakarítás

szerző
Bugyinszki György
publikálva
2002/43. (10. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az önkormányzati választás szocialista előretörést hozott: Magyarország térképe jórészt bepirosodott. A budapesti szervezet makacssága ellenére sem vesztette el a kormányoldal a főpolgármesteri posztot, de ami nem sikerült fővárosi, az összejött kerületi szinten: az önálló szocialista jelölt miatt Zuglónak fideszes polgármestere lett.

Az önkormányzati választás szocialista előretörést hozott: Magyarország térképe jórészt bepirosodott. A budapesti szervezet makacssága ellenére sem vesztette el a kormányoldal a főpolgármesteri posztot, de ami nem sikerült fővárosi, az összejött kerületi szinten: az önálló szocialista jelölt miatt Zuglónak fideszes polgármestere lett.Az MSZP Köztársaság téri székházában az urnazárást követő percekben az egyetlen biztos információ csak az volt, hogy a részvétel 50 százalék körüli. A parlamenti frakció vezetője, Lendvai Ildikó a Narancsnak elmondta: a részvételi arány szerinte nem befolyásolja jelentősen egyik párt esélyét sem, mert a két nagy politikai tábor elkötelezett választói magja gyakorlatilag azonos. "Szakítanunk kell azzal a sztereotípiával, hogy ennek vagy annak a pártnak nagyobb a társadalmi beágyazottsága" - fogalmazott a politikus.

Az elején

Mivel a helyhatósági választásokat az értelmezések szintjén rendszerint minden párt megnyeri, kérdés, hogy a szocialisták mivel lennének elégedettek. Lendvai három fő célt jelölt meg: "Növelni szeretnénk a szocialista polgármesterek számát, a fővárosi közgyűlés legnagyobb frakcióját akarjuk megalakítani - a budapesti abszolút többséget nem tartom reális célnak -, illetve a megyei közgyűlésekben jelentősen növelni kívánjuk a koalíciós közgyűlési elnökök számát." Gy. Németh Erzsébet versenyben tartásáról Lendvai Ildikó azt mondta, jó döntés volt akkor, ha a fővárosi kampány beszélő szájaként sikerül maga után húznia a listát és a kerületi polgármestereket, és ha nem Schmitt Pál lesz a főpolgármester.

Az eredmények ismeretében kijelenthető: az MSZP jól taktikázott (mínusz Zugló). Demszky Gábor győzelmét Lendvai amúgy "derűs megelégedéssel fogadta".

Fél nyolc után megérkezett Kovács László pártelnök és Gál J. Zoltán kormányszóvivő, valamint több szocialista elkötelezettségű személy (Pécsi Ildikó, a műsorvezető-parodista Dévényi Tibor, a gyors beszédű Fásy Ádám, sőt még a Barátok közt "Palija", Bruckman Balázs is). Gy. Németh Erzsébet háromnegyed kilenc körül még sehol, stábja - Mandur László irányításával - szobáról szobára menekítette őt. A fotósok kereszttüzében sietősen lépkedő kampányhad egyik kedélyesebb tagja megjegyezte: "Érdemes eltenni a képeket, mert 2006-ban Gy. Németh Erzsébet lesz a főpolgármester!"

Közben

A rendezvény szpíkere időközben mind lelkesebb lett: "Molnár Gyula vezet a XI. kerületben, és Török Misi gyakorlatilag megnyerte Csepelt!" A kívülálló számára érdektelennek, már-már unottnak tűnő MSZP-politikusok higgadt magabiztossággal járkáltak fel-alá - és erre minden okuk meg is volt. A sajtótájékoztatók számára rendszeresített nagyterem falán ugyanis szépen kezdett vörösödni mind Budapest, mind az ország térképe. Fél tízkor a dicsőségtábla már büszkén hirdette a győzelmeket: Baja, Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Sopron (!), Salgótarján, Miskolc, Veszprém, Dunaújváros, Nagykanizsa, Eger, Székesfehérvár, Győr, Komló, Nyírbátor, Szolnok, Szombathely. Az örömittas pj ordibálása ("Magyarország térképe bepirosodott, 35 százalékos feldolgozottságnál minden megyében vezetünk!") tökéletes dramaturgiai felvezetése volt Medgyessy Péter miniszterelnök és Lamperth Mónika belügyminiszter jövetelének.

Tíz óra előtt néhány perccel Kovács és Medgyessy bevonultak a nagyterembe. Az elismerő tapsot Tóbiás József orgánuma törte meg, majd Kovács László szólt. Beszédében kifejtette: az emberek megismételték áprilisi döntésüket, és igent mondtak Magyarország történetének új fejezetére. Üdvözölte a példátlanul magas részvételt, és azt, hogy 22 megyei jogú városból 16-ban sikerült az MSZP-nek győznie. A pártelnök szerint ez az eredmény egyben cáfolja is a tudatosan gerjesztett kételyeket, és megmutatta: a bizalom még erősebb lett a kormánykoalíció iránt. Kovács szerint az emberek igent mondtak a kormány kétszer száznapos programjára és nemet a Fidesz feszültségkeltésére, továbbá valótlan állításaira éppúgy, mint önkormányzati politikájára. Kovács úgy látja: mostani döntésükkel az emberek igent mondtak a megbékélésre és az uniós csatlakozásra, és nemet a gyűlöletkeltésre, a csatlakozás fékezésére.

A pártelnök után Medgyessy Péter lépett a mikrofonhoz. "Köszönjük, Magyarország" - mondta a tőle megszokott bizonytalansággal, de baki nélkül. A folytatásban úgy értékelte, hogy ez a bizalom szavazása volt, az ő dolguk pedig az, hogy bizonyítsák: a bizalom nem alaptalan. Medgyessy egy olyan országot vizionált, ahol nyugodt, békés élet lehet. A hallgatóság megtudhatta, hogy "nem volt véletlen a parlamenti választás", és hogy a pártnak "úgy kell működnie, mint egy jó svájci óra: pontosan, kiszámíthatóan". Minderre azért van szükség, hogy "ez a bizalom meg tudjon valósulni". A beszédet követő ütemes vastaps alatt a jelen lévő miniszterek, államtitkárok felsereglettek a színpadra ünnepelni, gondolván, ez majd eltereli a figyelmet arról, hogy Gy. Németh Erzsébet szóba sem került az értékelésekben. A sajtótájékoztató után érkezett a hír: a MIÉP benn van a fővárosi közgyűlésben, az MSZP budapesti abszolút többségének pedig lőttek.

Valamivel fél tizenegy után került sor a budapesti eredmények értékelésére, miszerint a fővárosban sehol nem veszítette el korábbi pozícióját az MSZP, sőt olyan kerületekben is győzni tudott, ahol soha korábban (II., V. kerület). A Gy. Németh Erzsébet tiszteletére előadott laudáció lényege az volt, hogy dacára a látszólagos kudarcnak a jelölt asszony ismertsége 90, elfogadottsága pedig 70 százalékosra duzzadt a kampányban. Gy. Németh a Narancsnak elmondta: az öröme sokkal nagyobb, mint a csalódottsága, hiszen pártja mind Budapesten, mind országosan előretört. Gratulált Demszky Gábornak, de kifejtette: mivel a budapestiek egyértelműen a szocialistáknak szavaztak bizalmat, elsősorban az MSZP programjának kell majd érvényesülnie. Gy. Németh amiatt sem csalódott, hogy végül nem sikerült a fővárosi közgyűlésben abszolút többséget szerezniük. A Narancs azon felvetését, hogy vajon miért nem sikerült a budapesti szocialistákat maga mögé állítania, őszinte értetlenséggel fogadta: "Nem értem a kérdést. A miénk a legnagyobb frakció Budapesten. Baloldali vezetése van a fővárosnak - ezt ígértük végig, nem?"

A végén

Az MSZP impozáns előretörésének lehetséges okairól Baja Ferenc lapunknak úgy vélekedett: Magyarországon az eddigi választások tanulságaiból okulva most kezelték először szervesen összetartozó egységként a parlamenti és a helyhatósági kampányok stratégiáit. A politikus szerint ez teljesen meglepte az MSZP ellenfeleit, akik kapkodni kezdtek. Baja úgy látja: ez azoknak az időknek a végét is jelenti, amikor felszínes politikai nyilatkozatokkal sikereket lehetett elérni. "Az üzenetrendszerünket a kormányzati munkára és a száznapos programokra alapoztuk, de emellett jelentős önkormányzati kampányt is folytattunk, hiszen az emberek igénylik, hogy megszólítsák őket." A környezetpolitikusból kampányszakértővé avanzsált Baja szerint a mostani győzelem egyértelmű felhatalmazást jelent egy harmadik, ugyanezen láncolatba illeszkedő uniós kampányra, amelyet ráadásul a főváros vezetése és a kormány most "harmonikus együttműködésben csinálhat végig".

Bugyinszki György

szerző
Bugyinszki György
publikálva
2002/43. (10. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra