MTA: jövő kedden folytatják

  • narancs.hu
  • 2018. június 22.

Belpol

Kedden folytatódnak a tárgyalások az Akadémia és az innovációs minisztérium között.

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke jövő kedden folytatja a tárgyalásokat a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Palkovics Lászlóval, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjével.

Az Akadémia közleménye szerint a tárgyalások eredményéről Lovász László kedd délután tájékoztatja az MTA elnökségét. Az Akadémia azt szeretné elérni, hogy a kutatóhálózat működését közvetlenül biztosító összeg – benne a kutatói bérekkel – az MTA kezelésében maradjon (ez évi 17,1 milliárd forint a szóban forgó 28 milliárdból).

Az MTA továbbá garanciákat kér arra, hogy az ITM-hez kerülő pályázati források szakmai felügyelete továbbra is az Akadémiánál maradjon, mivel ezt alapvető fontosságúnak tartják a kutatói szabadság megőrzéséhez.

Az MTA arra is felhívja a figyelmet, hogy az MTA-tól átirányított 28 milliárd forint egészen kicsinyke szelet az ITM teljes, 1300 milliárdos költségvetésében. Az alapkutatás igazi hatékonyságát pedig nem az állami befolyás növeli, hanem a nemzetközi kiválósági mércéhez való igazodás jelenti, ami jelenleg is jellemző az MTA-ra.

Másrészt az MTA kutatási stratégiájában a hangsúly az MTA alapfeladatán, az alapkutatáson van, de fontos részt képez az alkalmazott kutatás és lényeges elem a közös kutatás egyetemi és vállalati partnerekkel. „E kettő egymástól nem elválasztható, közvetlenül alkalmazható kutatási eredményeket csak erős alapkutatási bázison lehet elérni.” A 10 kutatóközpont és 5 önálló kutatóintézet részletes középtávú stratégiával rendelkezik. A kutatóhálózat minden egységének van rövid és hosszú távú kutatási stratégiája is, ezeket a kormány mindig látta és sosem kifogásolta.

Az Akadémia fontosnak tartja leszögezni, hogy nem csinált politikai ügyet a témából. A kormány javaslatáról az MTA elnöksége tárgyalt. Az ülésre meghívták az akadémiai kutatóintézetek vezetőit és Palkovics László minisztert is. A kormány javaslatára adott választ az elnökség egyhangúlag fogadta el, és a kutatóintézetek vezetői sem emeltek kifogást. „Így az állásfoglalás az Akadémia lehető legszélesebb körű véleményét tükrözi, politikai hozzáállástól függetlenül. Ez a tudós társaság és a kutatók állásfoglalása egy olyan ügyben, amely a munkájukat érinti. Az MTA ezt az állásfoglalást kommunikálta” – írják, hozzátéve, hogy az elnökség állásfoglalását többek között támogatják a magyarországi tudományos élet legkiválóbb fiatal képviselői, a Lendület-csoportvezetők is.

Az MTA egyébként nem tartja számon tagjai, doktorai, köztestületi tagjai, a kutatóhálózatában alkalmazott munkatársai világnézeti vagy politikai elkötelezettségét, miként számos egyéb jellemzőjüket sem. A tudományos közösségben mindenkit tudományos teljesítménye alapján ítélnek meg, mivel ez az egyetlen olyan mérce, amely az MTA számára irányadó.

 

Figyelmébe ajánljuk