Müller Cecília: mutasson példát Orbán Viktor!

Belpol

Az országos tisztifőorvos külön kérte a miniszterelnöktől, oltassa be magát.

Magyarországon ismételt intenzíven felfutó szakaszban jár a koronavírus-járvány, ezért húsvét tájékára szeretnék beadni legalább az első adag vakcinát annak a két és fél millió embernek, aki eddig regisztrált az oltásra – nyilatkozta Müller Cecília országos tisztifőorvos szombaton az MTI-nek.

 

Magyarországon most ötféle oltás áll rendelkezésre,  és már az első adag beadása után is kialakul bizonyos védettség, amelynek köszönhetően megakadályozhatók a súlyos szövődmények és a halálesetek – mondta Müller Cecília. Most újból javasolta, hogy a járvány elleni védekezés irányítói feltétlenül kapják meg a védőoltást, külön javasolta ezt Orbán Viktor miniszterelnöknek is, mert úgy gondolja, fontos, hogy a kormányfő példát mutasson a lakosságnak. A kormány és az operatív törzs tagjainak beoltását azért tartja fontosnak, mert az ő egészségük védelme elengedhetetlen annak érdekében, hogy az ország meg tudjon küzdeni a harmadik hullámmal. 

 Az egészségügyi dolgozók beoltása mostanra gyakorlatilag lezárult. Akik valamilyen oknál fogva kimaradtak, azoknak lehetőségük van a pótlásra. Az idősotthonok lakói és dolgozói is nagyrészt megkapták az első oltást. Az oltópontokon jelenleg a Pfizer-BioNTech vakcinával oltják a 80 év felettieket, a Szputnyik V oltásokat felhasználták, a következő adag felszabadítása után ismét elérhető lesz ez a fajta vakcina is. A háziorvosok a 18-60 év közötti krónikus megbetegedésben szenvedők és a regisztrált idősek oltását a brit-svéd AstraZeneca és a kínai Sinopharm vakcinákkal végzik – tájékoztatott a tisztifőorvos.

Neked ajánljuk