Nagy a tanárhiány: már elsőéves egyetemistákat is felvesznek a tankerületek

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 9.

Belpol

Hiába tagadja a minisztérium, hogy gond van.

Nemcsak végzős egyetemistákat, hanem akár elsőévesek pedagógushallgatókat is felvesznek iskolai munkára a tankerületek – írja a Népszava. Rájuk gyakran „egyszerűbb” feladatokat bíznak (napköziztetés vagy felügyelet), de olykor helyettesíteniük is kell.

A lap emlékeztet, hogy a pedagógusképzés is átalakult, az első félévet leszámítva minden félévben gyakorlaton vehetnek részt a hallgatók valamilyen iskolában. A státusztörvény bevezetésével pedig fellazultak a foglalkoztatási szabályok, több esetben már nem kell pedagógusdiploma ahhoz, hogy valaki iskolában tanítson.

Lehet tanítani természettudományos diplomával is: ha valakinek például csak biológia vagy kémia szakon szerzett diplomája van, de vállalja, hogy öt éven belül megszerzi a tanári szakképzettséget, akkor dolgozhat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, Nagy Erzsébet több olyan esetről hallott, amikor nem csak végzős tanárszakos egyetemistákat vettek fel iskolákba dolgozni: „Sokukat pedig helyettesítésekre is beküldik órákat tartani, amit nem lehetne, abszolút jogsértő.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk