A taxisok sem értik, miért lettek a katatörvény kivételezettjei, állítólag nem lobbiztak

  • narancs.hu
  • 2022. július 14.

Belpol

Mégis, mintha közük lett volna a katás bevételi határ módosításához. Ja, és azért nem vesznek részt a tüntetéseken, mert a párbeszédben hisznek.

Keresik a magyarázatot a taxisok, miért lehetnek kivételezettek a katatörvény tekintetébenmondta el az Országos Taxis Szövetség főtitkára az ATV Start című műsorában. Sokra ugyan nem jutottak a nagy fejtörésben, Metál Zoltán közlése szerint.

A főtitkár arról számolt be, folyamatosan kapja a jelzéseket, amelyek sokszor gyalázkodók. De elmondása szerint semmilyen lobbitevékenységet nem végeztek az ügyben. Azt találta esetleges magyarázatnak, hogy 5 ezer taxi van Budapesten, a nagyvárosokban pedig 7,5 ezer, rengeteg a céges megrendelés, ezt máshogy nem lehetne megoldani, nem lenne életszerű.

Eisenhauerné Fördős Erika, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke szerint nem kellett volna a taxisokkal szembeni kivételt megtenni, mivel az egészségügy is hivatkozhatna arra, hogy az ellátás össze fog omolni, ha ez a törvény így marad, a szeptember ugyanis nagyon közel van, ennyi idő alatt nagyon nehéz átállni. A budapesti kórházakat tulajdonképpen a bérnővérek tartják el, ezért ezt a dolgot jobban végig kellett volna gondolni.

Úgy tűnik, Metál mindenhez is ért, ugyanis szerinte azért, mert más adórendben dolgozik az orvos vagy az ügyvéd, az nem azt jelenti, hogy nem dolgozhatnak, ezért nem érti a felháborodást és a félelmet, hogy összeomlik az ellátás.

Arra a felvetésre, hogy ha a taxisok is ott lettek volna a tüntetők között, akkor az erősebb nyomásgyakorlásnak bizonyult volna, Metál azt mondta: inkább a párbeszédben hisz. Úgy fogalmazott, múlt héten és azelőtt is párbeszédet folytattak a főpolgármesterrel is, mindenkivel próbálnak beszélni. Szerinte biztos megvolt az oka annak, hogy ezt a törvényt ilyen hirtelen át kellett alakítani. Nyilván.

Bár Metál szerint a katázás önmagában remek találmány volt fiatal vállalkozóknak és másoknak, de sokáig nem működött volna.

Állítása szerint a taxisok is a sajtóból értesültek a változásról. Akkor jelezték, hogy az infláció jelentős mértékben emelkedett, ha pedig az eredeti 12 millió forintos bevételi határt – ami az áfamentesség korlátja – valaki átlépi, akkor már nem lehet áfamentes. Azt kérték a kormánytól, hogy ezt a 12 millió forintos határt emeljék fel 14-15 millióra. Bánki Erik pedig azt közölte velük, hogy a kormány támogatja a kezdeményezést. Végül a törvénymódosítással 18 milliós értékhatárt szabott a kormány

Úgy tűnik valamit mégiscsak tudnak a taxisok... Eszerint például az érdekérvényesítés nem is megy olyan russzul nekik, vagy hogy másképp fogalmazzunk, a párbeszéd.

Eisenhauerné Fördős Erika szerint az ő véleményüket például nem kérték ki, ők is csak a sajtóból tájékozódtak. Az egészségügyi dolgozók is szeretnének párbeszédet kezdeményezni a minisztériummal, mert úgy érzik, ez így nem fog működni.

(ATV)

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk