Négy éve elsüllyedt: 250 milliós végrehajtási jog egy Simonka-ingatlanon

Belpol

A Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás ügyében nemrég született vádirat. A Narancs birtokába került tulajdonilap szerint a kormánypárti politikus már 2015-ben rossz pénzügyi helyzetbe került.

Meglehetősen vacak éve volt 2015 Simonka Györgynek, noha régiós politikai befolyása miatt úgy tűnt, minden rendben van.

A 2010-ben a törvényhozásba került politikust 2014-ben újraválasztották parlamenti képviselőnek Dél-Békésben, ami reményt nyújthatott neki, hogy hosszabb távon megragad az országos politikában: ami a NER-univerzumban annyit tesz, hogy gombnyomogató törvényhozási mameluk lesz az Országházban, szűkebb környezetében viszont minden pénz felett döntő hűbérúr. 2015-ben a Pusztaottlakáról indult dinnyés nevét a saját választókerületén kívül a tágabb Viharsarokban sem ismerték. Ma már tudjuk, 2015-ben sok minden megváltozott a térség feudális nagy­urává váló, erőszakos és szűkebb körben verbális durvaságáról is ismert ember életében.

Ezt 2016-os vagyonbevallásának módosításából is sejthettük korábban, és ezt igazolja most a lapunk birtokába került földhivatali tulajdonilap-másolat is. A 2010-től máig beadott vagyonnyilatkozatai alapján gyakorlatilag jövedelem és vagyon nélküli Simonka nagyon kevés ingatlanról adott számot, de erről a medgyesegyházi-bánkútiról minden alkalommal. Egy kifejezetten kis értékű „kivett udvarról” van szó, az isten háta mögött, a Viharsarok eldugott szegletében.

„Apró” kiegészítés

Simonka György 2015-ös vagyonnyilatkozata elsőre semmi különöset nem tartalmazott az addigiakhoz képest, a szokásosat hozta, amennyiben a valóságot sokkal inkább takargatni próbálta, mint számot adni róla. (Lásd: A hazugság és az elhallgatás vagyonnyilatkozata, magyarnarancs.hu, 2017. február 17.)

false

 

Fotó: Facebook/Simonka György

A 2016. január 31-i leadási határidő után másfél hónappal aztán kiegészítette vagyon-nyilatkozatát. Az Egyéb közlendőkhöz azt írta, hogy „kezességvállalás miatti kötelezettsége 357 669 913” forint. Ami azért még egy fideszes parlamenti képviselő számára sem lehet olyan bagatell tétel, hogy a vagyonnyilatkozat összeállításakor megfeledkezzék róla.

A kezünkbe került földhivatali tulajdonilap-másolat szerint az UniCredit Bank Hungary Zrt. 2015. augusztus 24-én 250 millió forint és járulékai erejéig végrehajtási jogot jegyzett be a medgyesegyházi-bánkúti „kivett udvar” ingatlanra. 2016-ban újabb 7, majd tavaly újabb közel 2 millió forint végrehajtást terhelt rá egy másik pénzintézet és egy vállalkozás erre a kis értékű ingatlanra. 2018 novemberében – nem sokkal Simonka meggyanúsítása után – a „kivett udvart” zár alá helyezte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala.

Minden valószínűség szerint a 2015. augusztusi végrehajtási jog bejegyzése késztette Simonka Györgyöt arra, hogy 2016. január 31-én leadott vagyonnyilatkozatát másfél hónap múltán, március közepén kiegészítse. A birtokunkba került tulajdonilap-másolaton egyetlen bejegyzés sem utal arra, hogy a végrehajtási jogot később megszüntették volna, azaz bármilyen tartozást vagy a kezességvállalásból adódó pénzügyi kötelezettséget teljesített volna Simonka György.

Ehhez képest egy évvel később, a 2016-os évről szóló országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozata egészen más képet mutatott. Eszerint ekkor már „csak” közel 86 milliós kezességvállalás miatti kötelezettsége volt. Arra sem a vagyonnyilatkozatában nem ad magyarázatot, sem a tulajdoni lap másolatán nem található egyetlen bejegyzés sem, hogyan csökkent egyik évről a másikra 271 millió (!) forinttal a pénzügyi kötelezettsége a papíron szinte teljesen vagyontalan kormánypárti képviselőnek. Akinek – legalábbis vagyonnyilatkozata szerint – sem törvényhozási, sem azon kívüli jövedelme nincs. Így nem csupán anyagi, megélhetési és adóhatósági, hanem egy politikus esetében már nemzetbiztonsági kérdés is: vajon miből él? Ezt a kérdést azonban, tudtunkkal, hivatalosan senki nem tette fel Simonkának.

Mindezzel szorosan összefügg, hogy a Békés Megyei Bíróság 2015-ben elrendelte a 2007-ben alapított Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolását. A cégben Simonkának és a valószínűleg hamarosan ugyancsak a vádlottak padjára ülő feleségének meghatározó tulajdonrésze és befolyása volt. 2012-ben több mint 200, egy évvel később pedig 400 millió forintot meghaladó vesztesége volt a korábban mintaprojektként beharangozott cégnek. A Magyar Termés TÉSZ Kft. 2015-ös bedőlése és a birtokunkba került tulajdoni lap másolatán található 250 millió forint és járulékainak végrehajtási bejegyzése összefügghet egymással.

Mosolyalbum

Mosolyalbum

Fotó: Facebook/Simonka György

Ha mindehhez hozzátesszük, hogy Hadházy Ákos országgyűlési képviselő kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész 2017-ben azt válaszolta, hogy összesen 973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének a Magyar Termés TÉSZ Kft., tovább tisztul a kép. Ebben a közel egymilliárd forintos károkozásban nincs benne az az összeg, amellyel a pénzintézeteknek, így az UniCreditnek, a Magyar Fejlesztési Banknak és a Merkantil Banknak tartozott a Simonkához is köthető cég. A történetben újabb csavar, hogy a felszámolás alatt lévő Magyar Termés TÉSZ Kft. tulajdonrészeit később olyan cégek szerezték meg, amelyek tulajdonosai korábban Simonka üzlettársai voltak más társaságokban.

Hosszas nyomozás után a Központi Nyomozó Főügyészség idén augusztus 21-én nyújtotta be a vádiratot a termelési és értékesítési szövetkezetekkel kapcsolatos csalássorozat miatt Simonka és 32 társa ellen a Fővárosi Ítélőtáblához. A vád bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények. Az államnak, az adóhatóságnak és az Európai Uniónak okozott 973 millió forintos kár mellett a pénzintézetektől felvett és nekik vissza nem fizetett hitelek miatt összesen 1,4 milliárd forint nem térült meg. Simonka Györgyre nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a vádhatóság.

A vádiratból egyértelműen kiderül: a Központi Nyomozó Főügyészség a kormánypárti képviselőt tartja a bűnszervezet irányítójának. Simonkának felelnie kell az üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, a kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés, vesztegetés elfogadása és hamis magánokirat felhasználása miatt is. A fideszes parlamenti képviselő és vádlott társai büntetőpere 2020. január közepén kezdődik a Fővárosi Ítélőtáblán.

A Narancs birtokába került tulajdonilap-másolat azt bizonyítja, hogy a fideszes képviselő – a 250 millió forint és járulékai miatt bejegyzett végrehajtási jog miatt – több mint négy éve komoly pénzzavarba került. Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre Simonka György nem válaszolt.

Figyelmébe ajánljuk