Ukrajnából érkezik a legtöbb vendégmunkás Magyarországra

  • narancs.hu
  • 2019. november 5.

Belpol

Őket követik a szerbek, a kínaiak, majd a vietnámiak.

Az Európai Unión kívüli országokból Magyarországra érkező munkavállalók legnagyobb része Ukrajnából érkezik, jelenleg 43 881 ukrán rendelkezik munkavállalási célú tartózkodási engedéllyel, derült ki az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) adatgyűjtéséből, amelyet a Világgazdaság kérésére készített el.

A lap azt írja, a statisztika szerint a második legtöbb engedéllyel (6199) a szerbek rendelkeznek, a harmadik legtöbb dolgozót Kína adja, 2965-öt. Őket követi Vietnám (2778 fővel) követi, és szép számmal vannak jelen a magyar munkaerőpiacon indiai munkavállalók is (1806).

2017-hez képest jelentősen nőtt a hazánkba érkező munkavállalók száma, két éve ugyanis a lista első három küldő országát tekintetbe véve összesen 11 464 munkavállalót regisztráltak harmadik országból, addig tavaly már ennek több mint a háromszorosát, 34 744-et. Idén szeptemberre ez a szám 31 449-re csökkent.

A vendégmunkások növekvő számának hátteréről az alábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Ezért engedi be Orbán tömegével a vendégmunkásokat

Miközben dübörög a bevándorlás- és általában idegenellenes kormányzati propaganda, a vendégmunkások - zömmel ukránok - behívása állami koordináció mellett zajlik. „Mi nem hívtunk ide soha senkit se vendégmunkásnak, se semmilyen más okból, hogy itt éljenek velünk. Tehát mi nem bevándorlóország vagyunk, és Magyarország nem akar bevándorlóországgá válni" - ezt 2017-ben nyilatkozta Orbán Viktor a Kossuth rádió nak.

Figyelmébe ajánljuk