Tartalom

MaNcs 31. évf. 41. sz. (2019-10-10)

Egotrip
Publicisztika

Gabriela Rogowska

Publicisztika

Bizalmatlanság: a lengyelországi választások tétje

A választások végeredményét rendszerint nem a sikeres kapura lövések határozzák meg, hanem a kevesebb elkövetett hiba. Az utóbbi időben a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) sokszor elvétette a lépést, és mégis magas maradt a támogatottsága.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kutyapózban

Múlt pénteken, amikor kirobbant, még csak egy zaftosabb szexbotránynak tűnt.

A szerk.

A szerk.

Magunkért és mindannyiunkért

Nem rajongani kell az ellenzékért, nem csodát várni tőle, hanem most vasárnap neki adni a szavazatainkat, mert azokkal valamennyire még mindig beleszólhatunk a közös ügyeinkbe.

Külpol

Interjú

Külpol

„Használja a vallást”

Aunohita Mojumdar újságíró a kasmíri válságról

India augusztusban visszavonta a muszlim többségű Kasmír különleges státusát. A döntést számos, halálos áldozatokkal is járó összecsapás követte az indiai biztonsági erők és a lakosság között. Minderről a Srí Lanka-i székhelyű Himal magazin főszerkesztőjét kérdeztük.

Belpol

Mire lesz elég az ellenzéki összefogás október 13-án?

Belpol

Megkapaszkodnának

Az öt évvel ezelőttinél jobb szereplésre számíthat az ellenzék vasárnap, de az igazi győzelmet a főpolgármesteri poszt megszerzése jelentené.

Zene

Lemez

Zene

Hiányzó apokalipszis

Tool: Fear Inoculum

Nem hittük, hogy megjelenik. A rajongótábor a közösségi oldalakon keserűen röhögte körbe az összes, megjelenésről szóló hírt. „Hamarosan?” „Hogyne, talán majd száz év múlva!” „Augusztusban?” „És melyik év augusztusában?”

Lemez

Zene

A világ leghíresebb zebrája

The Beatles: Abbey Road Super Deluxe Edition

A Beatlest tekintve a 2010-es évek a különféle 50-es évfordulókról szóltak, de ahogy szép lassan az évtized végére érünk, apránként elfogynak ezek.

Könyv

Könyv

Könyv

Nyomor és tudatlanság

Martin Pollack: Az amerikai császár. A nagy galíciai kivándorlás

Martin Pollack, a Der Spiegel kelet-európai szerkesztője Galícia. Utazás egy eltűnt világban című munkája után immár másodszor kalauzolja olvasóit az Osztrák–Magyar Monarchia keleti végein fekvő tartományba: a nagy galíciai kivándorlásról tudósító kötetét is Halasi Zoltán értő fordításában kapjuk kézhez.

Friedrich Dürrenmatt bűnügyi történetei

Könyv

A tettes én vagyok

Dürrenmattot – a békés, gazdag és független Svájc polgárát – nyugtalanította a második világháború után tovább élő fasizmus, a fegyverkezési hajsza és az atomkatasztrófa veszélye, a közélet irritáló álszentsége. A jövőt kilátástalannak látta, de folyamatosan kutatta a cselekvés lehetőségeit a hétköznapi történelemben. Ezért (is) fogott bele a krimiírásba.

Színház

Színház

Színház

A fallikus falikút

Kertész utcai Shaxpeare-mosó

A Kertész utcai Shaxpeare-mosóban megmossák Shakespeare-t. Betámolyog a színpad hátsó részébe Máthé Zsolt reneszánsz öltözetben – úgy kalimpál hosszú, harisnyás lábával, mint valami bekólintott Pampalini –, majd lassan elindul a proszcénium felé.

Színház

Színház

Csepp, csepp, csepp

Kávécsarnok/Május

Szép Ernő e két színdarabja 2012-ben Szegeden, Bezerédi Zoltánnak köszönhetően olvadt össze. Jó ötlet volt, így talán egy kicsivel érdekesebb kontextust kaphat a két, külön-külön nem túl izgalmas előadás.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Pillecukor az aligátoroknak

Utazási magazin az InfoRádióban

A közösségi média korában, amikor az utazók még azelőtt beszámolnak a rendkívül egyedülálló és megismételhetetlen kalandjaikról, hogy hazatértek volna, egészen érdekes időutazásnak tűnik rádióban hallgatni valakinek az útleírásait.

Interjú

Interaktív

„Ha esik, ha fúj”

Lázs Sándor és Borsody István televíziós szerkesztők

Lapzártánkkal egy időben, október 7-én vetítette az RTL Klub a történelmi legendákat feldolgozó, 2002 óta folyamatosan futó XXI. század című műsora 500. epizódját. Lázs Sándor korábbi felelős szerkesztővel és a posztot 2017 óta betöltő Borsody Istvánnal beszélgettünk.

Sorköz
Gasztro
Lokál

Interjú

Lokál

„Vérre menő viták itt is voltak”

Tízéves lett a Budapesti Építész Kamara kulturális központja, a Fuga. A jubileumot júliustól októberig nagyszabású programsorozattal ünneplik. Jó ürügy arra, hogy a hazai építészet helyzetéről beszélgessünk Nagy Bálint kreatív igazgatóval.

Lélek

Önbizalom-erősítés terelésterápiával

Lélek

Megjuhászodva

A kutyás és lovas terápia hatékonysága közismert, de egy hazai pszichológus már haszonállatokat – például szamarat vagy kecskét – is sikerrel alkalmaz a pszichoterápiában. A pszichológia és az orvostudomány is sokat tud már a területről – úgy tűnik, nagy szakmai robbanás előtt állunk.

Tudomány
Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Viccnek durva

Todd Phillips: Joker

Batman legfőbb ellenlábasával az a baj, hogy túlságosan is telitalálat a figura. A csapzott, zöld haj remekül harmonizál a gondosan elmázolt, vörös vigyorral, a vad lilától a megengedő pirosig terjedő öltönyök pedig pöpecül mutatnak a krétánál is fehérebb arcszínnel kiegészülve. Szóval Joker puszta megjelenése már félsiker. Ám ahogy a nagy író figyelmeztet rá: mindez nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson.