"Nem az utcán élés jogáért küzdünk, hanem azért, hogy mindenkinek legyen emberhez méltó otthona"

  • narancs.hu
  • 2018. november 4.

Belpol

A hajléktalanrendelet megszüntetéséért tüntetett A Város Mindenkié csoport az Alkotmánybíróság előtt.

Emberséget és lakhatást! címmel szervezett tüntetést A Város Mindenkié csoport vasárnap kora este az Alkotmánybíróság elé.

AVM-tüntetés

Civilek a hajléktalan emberek büntetésének megszüntetéséért, vagyis a hajléktalanság kriminalizációja, a hajléktalan emberek üldözése, a tömeges kilakoltatások ellen, és a méltó lakhatás mellett szólaltak fel.

A szervezők szerint a hajléktalanság oka a megfizethető lakhatás hiánya, amelyre a megoldás nem a hajléktalan emberek zaklatása, a tömeges kilakoltatás, hanem megfelelő lakáspolitika lenne.

A fáklyás tüntetésen felszólaltak a hajléktalanok büntetése ellen petíciót aláíró tanárok, szociális munkások, jogászok, orvosok, írók és művészek képviselői, valamint több hajléktalan ember is.

Az Utcajogász Egyesület képviselője arra emlékeztetett, hogy az Alkotmánybíróság pár éve már kimondta, hogy a hajléktalanság önmagában nem büntethető, mert az egy élethelyzet.

Ezért most azt kérik az Ab-tól, hogy a kaposvári- és székesfehérvári bíróság beadványai alapján mondja ki, hogy a rendelet alkotmányellenes.

Misetics Bálint, A Város Mindenkié csoport tagja a kormánymédiának üzenve arra hívta fel a figyelmet, hogy a hajléktalan emberekért kiálló civilek nem az utcán élés jogáért küzdenek, hanem azért, hogy mindenkinek legyen emberhez méltó lakhatása.

Figyelmébe ajánljuk