Pedagógusok Szakszervezete: Nem béremelés, amit a pedagógusok kapnak

  • narancs.hu
  • 2020. június 24.

Belpol

A pedagógusok bérét ugyanis még mindig az évekkel ezelőtt befagyasztott alapból, a 2014-es minimálbér összegéből számolják.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás nyilatkozott a Népszavának, miután a Magyar Nemzetben hétfőn „béremelés” címszó alatt jelent meg, hogy július 1-jén megérkezik a pedagógusok számára beharangozott emelt fizetés.

Ez az emelt összeg azonban nem béremelést jelent, hangsúlyozzák, ugyanis valódi béremelés az lenne, ha a tanári bérek 2015 óta befagyasztott vetítési alapját (ami a 2014-es minimálbér összege, 101 500 forint) emelnék meg.

"A bejelentett 10 százalékos ágazati szakmai pótlék, amit július 1-től kaphatnak meg a tanárok, nem béremelés" – magyarázta a lapnak Totyik.

Hozzátette azt is, hogy bár a szakmai pótlék is több, mint a semmi, de ez is csak bruttó 20-40 ezer forint közötti összegeket jelent a végzettségtől és a pályán töltött időtől függően, Az alelnök szerint ez korántsem elég arra, hogy megállítsa a pályaelhagyást és a tanárszakra jelentkezők számának csökkenését.

"A 10 százalékos pótlékemelés után egy pályakezdő fizetése bruttó 231 ezer forint lesz. Miközben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a diplomás pályakezdők átlagkeresete 344 ezer forint. Egy nyugdíj előtt álló mesterpedagógus bruttó 528 ezer forintra számíthat, miközben a diplomás átlagkereset megközelíti a 700 ezer forintot. Nem csoda, hogy a tanári pálya továbbra sem vonzó a fiatalok körében: 17 ezerről 11 ezerre csökkent a pedagógus szakra jelentkezők száma" – fejtette ki Totyik.

A pedagógusok fenntartják követeléseiket: bérrendezést és a munkaterhek csökkentését várják a kormánytól

A szervezet arra szólította fel a kormányt, fejezze be az óraszámokkal összefüggő csiki-csukit. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elvárja a kormánytól, hogy teremtse meg a fedezetet a bérek megfelelő rendezéséhez a jövő évi költségvetésben - emelte kis Szabó Zsuzsa, az érdekvédelmi szervezet vezetője a hétfői online tanévzáró sajtótájékoztatón.

Figyelmébe ajánljuk