Nem csak a BKV, a többi fővárosi közműcég is sztrájkra készül

  • Zsidai Péter
  • 2021.03.21 17:02

Belpol

A BKV szakszervezeteivel együtt jelentették be a sztrájkfolyamat indítását az FKF, a FŐKÉTÜSZ, a FŐKERT, az FTSZV és a Budapest Közút dolgozói. A céljuk 6 százalékos béremelés.

 

Országos akcióba kezdett a szakszervezetek érdekérvényesítését összehangoló Bérszövetség: sehol nem fogadja el a 0 százalékos béremelést, így a fővárosban sem. A bérszövetséghez csatlakozott szakszervezetek egyszerre indítottak kollektív munkaügyi vitát tucatnyi cégnél és intézménynél. Ami a fővárost illeti, az összefogás tagja a BKV-nál és a BKK-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége. A bérszövetséghez csatlakoztak több fővárosi közműcég dolgozói is, akiket a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-nél,  a FŐKERT Zrt.-nél, az Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-nél, a Fővárosi Kéményseprőipari Nonprofit kft.-nél, a Budapest Közút Zrt.-nél működő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 képvisel. A fővárosi nagy közműcégek közül csak a Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozói maradtak ki a béremelési követelésből. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a Narancs.hu érdeklődésére elmondta, e két fővárosi közműcég dolgozóit a Liga Szakszervezetek képviselik. A Bérszövetség alakulásakor jelezték csatlakozási szándékukat, amitől végül elálltak, ezért nem vesznek részt a sztrájkindítási folyamatban.

Lapunk információi szerint a szövetség tagjai a fővárosi tulajdonú cégeknél dolgozók ügyében Karácsony Gergely főpolgármesternek írt levélben kezdeményeztek bértárgyalást. Miután kiderült, továbbra sincs értékelhető béremelési ajánlat, vagyis a főváros változatlanul 0 százalékot „ajánl” – a szakszervezetek megállapodtak, együtt lépnek fel az egységesen 6 százalékos keresetnövelésért.

A BKV szakszervezeti péntek este jelentették be kollektív munkaügyi vita kezdeményezésüket. 6 százalékos bér- és 10 százalékos cafeteriaemelés érdekében.

A kollektív munkaügyi vita azt jelenti, hogy ha hét napon belül nem születik megegyezés, sztrájk kezdeményezhető.

Az egyeztetés ideje alatt is kezdeményezhető figyelmeztető sztrájk egy alkalommal, de annak időtartama a két órát nem haladhatja meg.

„A szerveződésben résztvevők természetesen tisztában vannak a járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel – s azzal is, hogy kormány tudatosan teszi tönkre az önkormányzatokat –, a béremeléstől ennek ellenére nem tekinthetnek el, s további közös, egységes akciókat terveznek” – tudatta a bérszövetség.

A szakszervezetek egységesen és egyszerre történő béremelési kezdeményezése példa nélküli a hazai szakszervezeti aktivitások történetében. A Bérszövetségnek a fenti szakszervezeteken kívül tagja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ), valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is. 

Neked ajánljuk