Nem dohányzik, szív – Nem árusítanak cigarettát a Sziget Fesztiválon

Belpol

Úgy tűnik, hogy a Szigeten nem lesz cigiárusítás. Három forgatókönyvet találtunk ki rá, hogy vajon miért nem.

Úgy tűnik, hogy a Szigeten nem lesz cigiárusítás, mivel a felelős hatóság olyan feltételeket szab, amit épeszű kereskedő – még ha nemzeti trafikos is – meg sem próbál teljesíteni. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szóvivője ugyanis közölte: „a zenei rendezvényen megjelenni kívánó trafikosnak új engedélykérelmet kell benyújtania az adóhivatalhoz azt indítványozva: a hatóság tegye számára lehetővé, hogy az adott körzetben, de másutt található dohányboltját a fesztivál helyszínére, területére helyezze át.” Ráadásul a kereskedőnek egy ugyanolyan boltot kellene egy hétre megépíteni, amilyen az év maradék 359 napján az állandó üzlet – lakókocsi, faház vagy sátor szóba se jöhet, kizárólag a nemzeti szabvány.
Hogy ez mire jó, azt legfeljebb megtippelni tudjuk.

A nemzeti változat
Így akarják megóvni a fiatalságot a dohányzás káros hatásaitól, bár véleményünk szerint ez önmagában nem elég. Javasoljuk, hogy a bejárati motozásnál, miként az alkoholt, a cigarettát is kobozzák el, és tegyék úgymond „füstmentessé” a rendezvényt. A jövőben az alkoholárusítást is szüntessék meg, államosítsák a fesztivált, s végül a fellépőket az erre kijelölt Nemzeti Bizottság kérje fel. Ha mindezt fokozatosan, feltűnés nélkül sikerül véghezvinni, 2016-ban akár cserkész-világtalálkozót is rendezhetnek olyan húzónevekkel, mint Palcsó Tamás és a Ghymes.

A paranoid változat
Ha idejekorán híre megy, hogy nem lehet cigit kapni, a nagyszámú külföldi valószínűleg otthonról vagy tax free shopból beszerzett készlettel érkezik. Azt persze nem is sejtik, hogy a NAV-nak (amely már jelezte a fokozott ellenőrzést) arra is van jogosítványa, hogy ellenőrizze a nálunk lévő cigarettát. A nol.hu cikkéből az derült ki, hogy „a vámosok mostanában már azt is ellenőrzik, hogy kinek milyen cigaretta van a szájában. Szó szerint elveszik az embertől a cigijét, s megnézik, honnan való”, márpedig ha ilyen eljárással komoly büntetéseket lehet bevasalni, akkor miért ne vasalnák be. Az végképp nem érdekli, nem érdekelheti a fináncokat, hogy a szórakozni vágyó külföldiek végül milyen érzésekkel mennek haza. Mindközönségesen mit gondolnak erről az egész pitlák vircsaftról.

A valószínű változat
A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szóvivője szerint egyebek mellett azért van szükség a szigorra, mert „az új üzlethelyiségnek meg kell felelnie az előírásoknak, ezért cigarettát fesztiválon sem lehet árusítani konténerből, lakókocsiból vagy olyan bódéból, ahová a vevők nem tudnak belépni”. Csakhogy ez nettó hülyeség. Hogy mást ne mondjunk, a Sziget fellépői számára általában olyan zárható konténereket biztosítanak, amiben víz és villany is van, ráadásul légkondicionált. Miért ne lehetne egy vagy akár több ilyen konténert szarbarnára festeni, rámatricázni a trafikos trikolórt, és feltölteni árukészlettel? Tényleg, miért ne lehetne? De vajon kinek fog ez az eszébe jutni? És kinek a kije lesz az, aki majd megvalósítja?
Alig várjuk a fejleményeket.

Figyelmébe ajánljuk