444.hu: Karácsony mintegy 220 szavazattal vezet Vitézy előtt az újraszámlálás után

  • narancs.hu
  • 2024. július 11.

Belpol

Végeredmény péntekre várható.

Úgy néz ki,  Karácsony Gergely megőrizte előnyét a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásának utolsó napja után.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagja a 444-nek arról számolt be, hogy 23 kerület adatainak összesítése után Karácsony körülbelül 220 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben. Ez az eredmény már csak az NVB pénteki ülése után változhat, akkor döntenek a vitatott szavazólapok érvényességéről.

Csütörtökön a VIII., a IX., a X., a XII., a XV., a XIX. és a XX. kerületekben számolták újra a szavazatokat.

A lap információi szerint Vitézy öt kerületben is csökkenteni tudta a hátrányát Karácsonyhoz képest, azonban csak kis mértékben.

A VIII. kerületben 9 szavazatos,A IX. kerületben 11 szavazatos,a X. kerületben 7 szavazatos,a XV. kerületben 11 szavazatos,míg a XIX. kerületben 9 szavazatos előnyt szerzett Karácsonyhoz képest.

A másik két kerületben Karácsony szerzett jelentősebb előnyt. A XII. kerületben 35 szavazatos, a XX. kerületben 32 szavazatos előnyre tett szert az újraszámlálás után.

Hivatalos végeredmény péntekre várható.

Az NVB aznap fogja egyesével megvizsgálni azokat a szavazatokat, amiket június 9-én érvényesnek számoltak, de az újraszámlálás során érvénytelennek vagy vitathatónak találtak.

Ilyen szavazatból a lap NVB-s forrásának becslése szerint pár száz darab van.

Ezeket az elmúlt három napban egyik jelölthöz sem számolták hozzá, ezért a mostani különbséget még módosíthatja a pénteki nap. Az NVB által érvényesnek minősített szavazatok ugyanis növelhetik Karácsony és Vitézy szavazatszámát is.

Az NVB elé három típusú szavazólap kerül.

Egyrészük egyértelműen érvénytelen lesz, a lap forrása szerint kerületenként körülbelül 10 ilyen lehet. A második kategória a kétértelmű szavazatoké, ezekről érdemi vitát folytat majd az NVB. A harmadik csoportot pedig a hiányos pecséttel rendelkező szavazólapok alkotják.

Utóbbiakról forrásuk azt mondta, hogy a vitatott szavazólapok között sok az olyan, amin nem látszik teljesen pecsét. A pecsét kerete látszik, de a belül lévő kötelező tartalmi elemek (melyik kerület, szavazókör) már nem látszanak maradéktalanul.

Ezeket valószínűleg érvényes szavazatként fogja az NVB elfogadni pénteken. Becslések alapján a hiányos pecsétes szavazatok érvényesítése után minimális mértékben Karácsony növelheti majd az előnyét.

Az NVB péntek reggel 8-kor kezdi az informális ülését, a terv szerint 11-től jön a nyilvános ülés. A menetrend ugyanakkor még változhat, könnyen csúszhat a sajtónyilvános rész.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk