Nem indult egyelőre etikai vizsgálat Hadházy ellen az állatorvosi kamaránál

Belpol

A szakmai szervezet távol tartja magát a politizálástól és nem ad felvilágosítást. Hadházy nem kapott értesítést, hogy vizsgálnák.

Hadházy Ákost a múlt hónapban két állatorvos kollégája jelentette fel az MTVA-székházban december 16-17-én történtek miatt, állatorvoshoz nem méltó magatartása miatt. Az állami hírügynökséghez elküldött feljelentésben Szinei András és Herényi Bulcsu azt írták, „a székházában önmagából teljesen kifordulva, minősíthetetlen, már deviánsba hajló módon viselkedett” a független országgyűlési képviselő. A két feljelentő szerint Hadházy magatartása összeegyeztethetetlen a kamarai szabályok mellett állatorvosi esküjének azon részével is, mely szerint arra törekszik, hogy az állatorvos-tudomány, valamint alma materük jó hírnevét öregbítse, megbecsülését előmozdítsa. (Képviselői jogukkal élve Hadházyék egy közintézményben, a Magyar Televízióban azt igyekeztekt elérni, hogy az ellenzéki pártok 5 pontos követelése képernyőre kerüljön, de erőszakkal kidobták őket az épületből.)

Megkérdeztük a Magyar Állatorvosi Kamarát (MAOK), bő egy hónap elteltével megindították-e az etikai vizsgálatot Hadházyval szemben. Gönczi Gábor, a MAOK elnöke pontokba szedve indokolta, miért nem ad felvilágosítást.

„1.) A Magyar Állatorvosi Kamara politikával nem foglalkozik. Soha, semmilyen körülmények között, még érintőlegesen sem. Sem beavatkozva, sem elhatárolódva.

2.) A Magyar Állatorvosi Kamara etikai bizottságai az állatorvosi kamarai törvény által elrendelten függetlenül végzik a tevékenységüket. Feladatvégzésükbe sem a Kamara elnökségének, sem a kamarai elnöknek nincs semmiféle beleszólása.

3.) Amikor etikai panaszbejelentés érkezik, az illetékes etikai bizottság kötelező feladata és felelőssége a panasz vizsgálata és például annak eldöntése, hogy a panasz valóban a kamarai Etikai Szabályzat hatálya alá eső tevékenységet vagy mulasztást kifogásol-e, és ezért megindítja-e az etikai eljárást.

4.) A Magyar Állatorvosi Kamara kiemelten nagy hangsúlyt fektet a 2018.05.25. óta hatályos Uniós GDPR-rendelet, továbbá a magyar „info-törvény” rendelkezéseinek betartására. E rendelkezéseknek is megfelelően egy kamarai etikai eljárás adatai (például az esetleges megindítással és az eljárással, majd az azt lezáró bizottsági végzéssel összefüggő információk) nem publikusak. Azok a az illetékes etikai bizottságra és az etikai eljárásban részt vevő felekre (panaszos és panaszlott) tartoznak. Az üggyel összefüggésben rendelkezésükre álló adatokról saját belátásuk szerint és felelősségük mellett nyilatkozhatnak.”

Megkérdeztük az érintett Hadházy Ákost is, aki egyelőre semmiféle értesítést nem kapott a kamara ügyben illetékes Pest megyei tagozatától.

Hadházy Ákossal készült év végi interjúnkat itt olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk