Hadházy Ákos: „Úgy tudom, Orbán bekeményítene“

  • B. Papp Máté
  • 2018. december 18.

Belpol

Erővel tették ki hétfőn a köztévé épületéből Hadházy Ákost. A jelenet bejárta a nyugati sajtót, világossá vált, mit gondol az MTVA a közszolgálatról. Az esemlényről és a tüntetésekről a független országgyűlési képviselőt kérdeztük.

Narancs.hu: Volt korábban annak bármi jele, hogy a biztonsági őrök ki akarják önöket tenni?

Hadházy Ákos: Amíg ez nem történt meg, nagyon udvariasan bántak velünk. Sőt, olyan is volt, aki a szimpátiáját fejezte ki és igazat adott nekünk: elmondta, velük szúrnak ki, hiszen nekik kell a piszkos munkát elvégezni. Később jött a váltás, amit váratlanul követett az atrocitás. Egyáltalán nem számítottam rá, hiszen teljesen törvénytelenül jártak el: ha egy személy fegyverrel az oldalán, hivatalos személy ellen erőszakot követ el, akkor 2-8 évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki rá. Nem gondoltam, hogy ilyen előfordulhat.

Narancs.hu: Miben volt más az új csapat?

Hadházy Ákos: Azoknak, akik éjszaka „vigyáztak” ránk és a hírhamisítás intézményére, már legalább egyórás túlórájuk volt. Azoknak, akik helyettük jöttek, más volt az egyenruhájuk és a hozzáállásuk is.

Narancs.hu: Ki adhatta ki az utasításokat?

Hadházy Ákos: Ebben az országban minden felsőbb döntés alapján történik, ezt maguktól nem merték volna megcsinálni az MTVA alkalmazottai. Úgy gondolom, ha törvényességi problémája akad, a Belügyminisztériumnak rendőröket kéne utasítania, ne biztonsági őröket, éppen ezért meg fogom tenni a megfelelő jogi lépéseket.

Hadházy Ákos a hétfő esti tüntetésen

Hadházy Ákos a hétfő esti tüntetésen

Fotó: Sióréti Gábor

 

Érdekes, hogy korábban legalább egy órán keresztül nem engedték be az épületbe a mentőket sem. Úgy bezárták a kapukat, hogy mi sem tudtunk kimenni, ami a személyes szabadság korlátozását jelenti. Egy létrát kellett használnunk, hogy átmásszunk a kerítésen.

Narancs.hu: Csináltak bármi olyat, ami biztonsági őrök közbelépését indokolta volna?

Hadházy Ákos: Nyilvánvalóan nem. Arra hivatkoztak végig, hogy megzavartuk a rendet. Nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy szerintük ez azt jelenti, hogy megjelent egy ellenzéki képviselő az épületben. Náluk a normális rend az, ha bemegy péntekenként Orbán Viktor vagy az ifj. Lomnici Zoltán és mondja a hazugságokat. Ezt valóban megzavartuk.

Narancs.hu: Fel is jelentette önöket az MTVA. Véleményük szerint félelmet keltettek a dolgozókban.

Hadházy Ákos: Mit várunk egy hazugsággyártól? A felvételeinkről, amit bent készítettünk, világosan kiderül, hogy MTVA-s dolgozóval nem találkoztunk. Hermetikusan elzártak őket tőlük, csak a smasszerekkel érintkezhettünk, akikben nem nagyon lehet félelmet kelteni.

Narancs.hu: A kormánymédia szerint csak színészkedett, „mártírkodott”.

Hadházy Ákos: Rogán Antal minisztert is ki kéne rángatni az MTVA épületéből, kíváncsi lennék, hogy mit gondolna utána. Nem hiszem, hogy mártírkodtam volna. Persze mutattam némi ellenállást és az is igaz, hogy tahikardiám volt közben (a megszokottnál gyakoribb szívverés – a szerk.), mert nem éreztem túl jól magam.

Narancs.hu: Mielőtt bementek az MTVA épületébe, őszintén hittek benne, hogy fel fogják olvasni a pontjaikat?

Hadházy Ákos: Én még mindig látok rá esélyt: ha a tiltakozás kellően erélyes, kitartó, akkor megvalósulhat. A tegnapi gyűlésen bejelentettem: gyűjtést szervezünk, hogy egy társadalmi célú hirdetést tegyünk közzé, aminek keretében megpróbáljuk elmondatni a közmédiában a pontokat, csak úgy, mint az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szóló petíciónkra is fel szeretnénk hívni a figyelmet, amiről ugyancsak elfelejtett beszámolni az MTVA. Ugyanakkor – független attól, hogy az akció sikerül-e vagy sem –, arra mindenképpen jó volt ez az egész, hogy megmutassuk, a rendszernek a koszos, mocskos lelke a Kunigunda utcában található.

Narancs.hu: Azért kérdeztem, mert láttunk már olyat, hogy a kormány csak azért sem teljesített követeléseket, pedig lehet jobban járt volna, ha ellenkezőleg cselekszik.

Hadházy Ákos: A keménykedés kétélű fegyver. Ahogy tudom, a kormányban komoly viták folynak arról, hogy milyenek legyenek a rendőri fellépések. Orbán keményítene, viszont nem csodálkoznék azon, ha a hatóság nem lenne ennek híve. Már csak azért sem, mert a rabszolgatörvény őket is érinti, a vezetőknek pedig óriási presztízsveszteség lenne, ha meggyűlölnék őket.

Narans.hu: Megéri a kormánynak kockáztatni és növelni az állami erőszak mértékét?

Hadházy Ákos: Az átmenet a demokráciából a diktatúrába legtöbbször nem pillanatok alatt zajlik le. Magától a kormány soha nem fog megállni. Ahogyan nő az elégedetlenség, úgy kell majd elzárnia a demokrácia maradék csapjait. A történelem megmutatta, a propaganda csak egy ideig-óráig tud működni, amikor viszont már nem, akkor jönnek az inzultusok. Ugyanakkor fontos hangsúlyoznom a tegnap reggeli események után: nem szabad félnünk. Háromszázezer vagy egymillió vagy ötmillió embert nem tudnak végigráncigálni a kövön.

Narancs.hu: Kövér László házelnök sajtóértesülések szerint a létező legszigorúbb büntetést akarta kiszabni az ellenzékre, azon múltheti ülésnap miatt, amikor akadályozták a rabszolgatörvényről szóló szavazást, viszont tegnap kiderült: a házbizottság nem jutott dűlőre ez ügyben. Mit gondol erről?

Hadházy Ákos: Nem olyan stabil ez a hatalom, mint amilyennek tűnik, dőlnek össze a háttérben kártyavárak, ahogyan a munkaerőpiac, az egészségügy vagy a szemétszállítás is. Ilyen környezetben mindig lehet egy apró szikra, ami közfelháborodást válthat ki, hiszen például az embereket nagyon idegesíti a lopás. Kövér sem olyan erős, mint amilyennek mutatja magát.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Narancs.hu: Sokak szerint a rabszolgatörvény nem a legelvetemültebb intézkedése az Orbán-kormánynak. Miért vált ki mégis ilyen indulatokat?

Hadházy Ákos: Közvetlenül érinti az embereket, megértik, hogy miről van szó. Nekem egyébként már hetek-hónapok óta feltűnt, hogy valami változás történt. Csodálkoznék, ha a kormány egyébként nem visszakozna, már csak azért is, mert már itt lenne az ideje a sztrájkoknak. A tegnapi tüntetésen be is jelentették a szakszervezetek, hogy lesznek ilyen demonstrációk, ami egy új dolog.

Narancs.hu: A rongálások, gyújtogatások nem ártanak az ügynek?

Hadházy Ákos: Ilyenek tulajdonképpen nem történtek. Ahhoz a törvénytelenséghez, aljassághoz képest, amit a kormány csinál, ezek az atrocitások elenyészőek voltak.

Narancs.hu: Látszólag az ellenzéki pártok összekovácsolódtak. Felülírja a rabszolgatörvény az ellentéteket?

Hadházy Ákos: Azt tapasztalom, hogy a politikus-kollégák érzik: jól reagál erre a társadalom. Nem lenne rossz, ha ezt az egységet a pozícióosztásokkor is meg tudnák tartani.

Narancs.hu: Lassan itt van az európai parlamenti választás.

Hadházy Ákos: Indokolt az egységes ellenzéki lista állítása. Ha ez megvalósul, akkor akár 10 képviselő is bejuthat az Európai Parlamentbe.

Narancs.hu: Az önkormányzati választások kimeneteléről mit gondol?

Hadházy Ákos: Bizakodó vagyok, sok városban jól halad a koordináció, de vannak olyanok, ahol még van mit tenni. Az önkormányzati választás sok ponton összefügg a mostani tüntetésekkel, ugyanis a helyi média a legkomolyabb nehézfegyvere a Fidesz-propagandának.

false

 

Narancs.hu: A jövőben milyen ellenzéki politizálásra számíthatnak a szavazók? A közelmúltban megszaporodtak a perfomance-ok a parlamenten belül és kívül is.

Hadházy Ákos: Inkább politikai cselekvésnek nevezném ezeket, hiszen nem beszélni, hanem cselekedni kell, ezért szükség van ezekre az akciókra.

Narancs.hu: Meddig tarthat a tüntetéssorozat?

Hadházy Ákos: Minél hosszabb ideig tart, annál nagyobb az esélye annak, hogy sikeres lesz. A karácsonyt természetesen meg kell hagyni a családoknak, de ha elszántak vagyunk, akkor tudunk eredményt elérni. Határozottnak és kitartónak kell lenni. Amikor valódi nyomásgyakorlás történt, mindig visszakozott a kormány. Természetesen, ha beolvassák az 5 pontot, akkor azzal még nem leszünk készen, hiszen a kormánypropaganda és a közmédia nem teljesen ugyanaz.

Narancs.hu: Érdekes, hogy pont az LMP két volt társelnöke került ilyen helyzetbe az MTVA-nál.

Hadházy Ákos: Szél Bernadettel nagyon jó a viszonyunk, aki egyébként a történtek során kitartóan védelmezett engem, éppen ezért a feleségem a lelkemre kötötte, hogy köszönjem ezt meg neki.

Erőszakkal, földön vonszolva dobták ki Szél Bernadettet és Hadházy Ákost az MTVA-ból

Hadházyt földre is vitték és lökdösték a biztonsági őrök. Továbbra sem engedte a köztévé az épületben tartózkodó ellenzéki képviselőknek, hogy beolvassák követeléseiket, sőt Hadházy Ákost és Szél Bernadettet erőszakkal dobták ki a biztonsági őrök az épületből. Hadházyt előbb az épületben vitték földre, majd az épületen kívülre lökdösték, ahol elesett, és egy kint tarzókodó rendőr sietett a segítségére.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.