Interjú

"Nem is értettük, mi zajlik"

Foltányi Árpád, a bezárt Kapuvári Húsgyár Zrt. igazgatósági elnöke az áfacsalásokról

  • Matkovich Ilona
  • 2013. december 28.

Belpol

Az adóhivatal (NAV) tavaly mintegy 4 milliárd forint értékben derített fel gazdasági bűncselekményt a hússzektorban. A húsipari cégek bedőlése nem független sem a csalássorozattól, sem a feketekereskedelemtől, de az okok ennél összetettebbek.

Magyar Narancs: A hazai húsgyártás legális szereplőit az egyre bátrabb, saját hasznát milliárdokban mérő feketekereskedelem szorongatja. Utóbbi létezésének fő oka a 27 százalékos forgalmi adó. Miért éppen a húsiparban okoz ekkora problémát a magas áfa?

Foltányi Árpád: Ennek megértéséhez korábbról kell indítani. A 90-es évek végétől megindult egy olyan folyamat Magyarországon, amely nemcsak a húsipart, hanem az élelmiszeripar más ágazatait is érintette. Bejöttek Magyarországra a kereskedelmi láncok, ami önmagában nem probléma, ám nagyon sokan jöttek be egyszerre, és hatalmas árversenybe kezdtek: annyira lenyomták az árakat, hogy a magyar vállalatok képtelenek voltak tartani a lépést. Mivel a nagykereskedelmi lánchálózat a magyar kereskedelemnek egyre nagyobb szeletét foglalta el, a nagy magyar húsfeldolgozó cégek nem tudtak mást tenni, mint beszállítani ide, és sokszor vesztettek ezeken az üzleteken. A 90-es évek végén módosított élelmiszertörvény csak rontott a helyzeten, hiszen megengedte, hogy ne tüntessék fel a gyártót a termék csomagolásán, csak a forgalmazót. Így bármikor behelyettesíthették a kereskedelmi márkákkal a magyar termelőket, ami számukra szintén versenyhátrányt jelentett. Ha nem adtad oda például a minőségi párizsidat gazdaságos párizsiként, akkor vettek máshonnan.

MN: Ez a törvény azóta sem változott?

FÁ: Nem. A csomagoláson van egy apró betűs termelői azonosító szám, ez alapján a vevőnek persze fogalma nincs, honnan származik az áru. Az árak leszorításával párhuzamosan elindult a minőségromlás, és az előírások egyre lazábbak lettek, például a klasszikus párizsi egyharmad hús, egyharmad víz és egyharmad szalonna, de ez már rég nem így van. A minőségromlás egyik főszereplője volt a pécsi Délhús Rt., amely a 90-es évek végén osztrák többségi tulajdonba került. Az így megerősödött Délhús kihívást jelentett a többi hazai cég számára, és nem utolsósorban több száz munkahelyet, viszonylag jó megélhetést biztosított a dolgozóinak. Az érem másik oldala, hogy mondjuk a húsvéti sonkáikat foszfátos páctechnológiát használva duzzasztották fel, így lett egy kiló húsból másfél kiló sonka. Fogalmazzunk úgy, hogy a magyar húsgyártók által addig nem használt technológiák alapjaiban rengették meg a hazai húsgyártást. Ezzel párhuzamosan a sertésállomány folyamatosan csökkent. 2000-ben 6 millió sertés volt Magyarországon, 2004-ben 5 millió, ma alig 3 millió. Az EU-csatlakozás után bejött a földalapú támogatás a mezőgazdaságba, ami úgy évi 500 milliárd forint a földet művelők számára. Az uniós logika szerint ennek az értelme az lenne, hogy a vidéket életben tartsák és fejlesszék. Nálunk viszont ez eltorzította a mezőgazdaságot a növénytermesztés irányába.

MN: A feldolgozott sertésáru korábban Magyarország egyik fő kiviteli cikke volt. Miért nem lépett közbe az állam akár törvényi úton a szinten tartásért?

FÁ: Ez jogi szabályozással nem oldható meg. Magyarország 2-2,5 millió sertést fogyaszt el évente, így az ország legerősebb exportcikkei közé tartozott a sertéshús, és ennek meg is voltak a jól bejáratott felvevőpiacai: Nyugat-Európában a sonkafélék, Spanyolországban, Olaszországban, illetve a szomszédos országokban a tőkehús. Japán és Korea rengeteg árut vett tőlünk, ezek feldolgozott, nagy kézimunkát igénylő, minőségi termékek voltak.

MN: Most már nem szállítunk ezekbe az országokba?

FÁ: Nem. A földalapú támogatás, szemben a korábbi úgynevezett exporttámogatással, nem erősítette nálunk az állattartási kedvet. Éppen ellenkező folyamatot indított el. Az EU-csatlakozás előtti exporttámogatással minden kiló exportra kerülő hús után 80-100 forintot kapott a gyártó. Ez a sertésiparban 12-13 milliárd forintot jelentett, és ugyanennyit a baromfinál - a csatlakozás után ez eltűnt a hússzektorból, és ez az exportot nagyrészt veszteségessé tette.

MN: Nem készült valamiféle új stratégia a csatlakozás előtt?

FÁ: Dehogynem. Természetesen látták ezt előre a húsiparban. Az akkori legnagyobb húsgyár, a szegedi Pick a Herz és a Ringa felvásárlásával számottevő volumennövekedést ért el. A Pick vezérigazgatója, Bihari Vilmos vezetésével a szakma világos koncepciót dolgozott ki az export átalakítására és az integrált sertéstenyésztésre. Csakhogy 2001-ben Leisztinger Tamás a tőzsdén felvásárolta a Picket, új menedzsmentet állított fel, és osztalék formájában a felhalmozott eredménytartalékot kivette a cégcsoportból. Pénzügyi befektetőként a saját érdeke szerint cselekedett. Ezt követte a csatlakozás után az első komolyabb csődhullám a húsiparban: komoly cégek sora tűnt el a Zalahústól a Borsi Húsig. Ezt a folyamatot az akkori kormányzat gyakorlatilag feltartott kézzel végignézte.

MN: Mit tehetett volna egy kormány az ellen, hogy adott esetben dömpingáron érkezik hús valamelyik multinacionális élelmiszerlánc magyar üzleteibe?

FÁ: Keveset. A határok szabaddá válásával a kereskedelmi láncok bármikor le tudják "zsarolni" a magyar cégeket. Olyan húsféléket preferáltak, amelyeknek Nyugat-Európában már kicsi a kereslete. Legjellemzőbb a lapocka, az már Nyugaton kiment a divatból, tehát dömpingáron be lehet hozni. Vagy hogy például a csont nélküli sertéshúsok ennyire elterjedtek, annak egyik oka az, hogy a csontos hús hamar beszürkül a csontok mellett, így könnyebb megállapítani, mennyire friss. A csont nélkülit viszont tovább lehet eltartani, így könnyebb Nyugat-Európából behozni. A pultnál nincs kiírva, honnan származik a sertéshús. Ausztriában ilyen gondok nincsenek: az osztrák ember osztrák húst vesz. Pont. Sokkal tudatosabb fogyasztói magatartásra lenne szükség hazánkban.

MN: Hol lépnek be a húsimport folyamatába az áfacsalások?

FÁ: Az áfaügyletek folyamatosan jelen voltak az élelmiszeripar minden szegmensében. A kereskedelmi áfacsalás módszerei változatosak, de abban hasonlítanak, hogy alapos előkészítést, jó kapcsolatrendszert és általában egy megbízható, legális hátteret is igényelnek. A kiskereskedelemben eléggé általános, hogy nem mindenről adnak számlát, de ez nem csak az élelmiszeriparra jellemző.

MN: Maradjunk a sertések után elcsalt áfáknál.

FÁ: A húsipar sertésbehozatalra szorul a kisszámú hazai állatállomány miatt. Ez 2009-től oly módon alakult át, ami arra utalt, hogy szervezett bűnözői csoportok is beszálltak a sertéskereskedelembe. Ennek az a lényege, hogy X. áthozza a határon az importsertést áfa nélkül, és eladja áfásan Y. kereskedő cégének. X.-nek nem kell visszaigényelnie az áfát, mert megvette 100 forintért, és eladta 127 forintért, ezt kifizetik neki, ő viszont egyszerűen nem fizeti be az áfabevételt a következő hónapban az adóhatóságnak. X. és Y. általában egy olyan közvetítő cég, amely kifejezetten az áfatrükközésre jött létre, és hogy nehezebben legyen követhető a sertés útja, még közbeiktat egy-két gyakran csak névleg létező céget. A cégek egy idő múlva eltűnnek. Ez a gyakorlat teljesen új helyzetet teremtett az egész iparágban, az élőállat-kereskedőktől a -feldolgozókig

MN: Ez miért nem derül ki egy adóellenőrzés során?

FÁ: Mert az általános adóellenőrzések évekkel később történnek, amikor már megszűnnek ezek a cégek. Ezeknél a cégeknél áfakiutalás előtti ellenőrzés sincs, hisz ők nem visszaigénylik az áfát, hanem egyszerűen nem fizetik be. Persze hallani a szakmában lebukott csalókról is, de ez csak a jéghegy csúcsa.

MN: Miért nem tettek a húsfeldolgozó cégek ez ellen semmit sem?

FÁ: Először nem is értettük, mi zajlik. Mi régi kereskedőkkel álltunk kapcsolatban, akik többsége szintén kárvallottja ennek. Azt tudtuk, hogy melyik szlovákiai sertéstelepről hozzák be a sertést, hisz az élelmiszer-biztonság ezt nyomon követi, de hogy közvetlenül vagy más cégeken keresztül hozzák be, azt az átvevő nem tudja nyomon követni. Tudtuk, melyik telephelyről érkezik a hús, de azt nem tudtuk, hogy közte volt két cég. Az élőállat-tartás csökkenése hiánycikké tette a sertést, amit csak importtal lehetett pótolni. A húsipar már 2011-ben erős lobbiba kezdett, hogy vezessék be a sertéshúsokra is a fordított áfát, de ezt nem sikerült elérni.

MN: Hogy lehet, hogy Szlovákiában nő a sertésállomány, szemben a miénkkel?

FÁ: Mert Szlovákiában külföldi gazdasági társaságok is vásárolhatnak földeket, ezért több holland és dán cég települt a mezőgazdasági területekre. Komoly szakmai hátérrel rendelkezve behozzák otthonról a malacokat - a sertéstenyésztésnek ez a legjövedelmezőbb része -, és Szlovákiában hizlalják fel őket. A fenti okok vezettek oda, hogy az egyébként is rossz pénzügyi likviditású magyar húsipari vállalatok egyre nehezebben jutottak élő sertéshez. Csak idő kérdése volt, hogy Pápa, Kapuvár, Gyula, Kaposvár, és sorolhatnám a többit, mikor húzza le a rolót. Ezek közül hármat az állam az önkormányzatokon keresztül egy pénzügyi injekcióval megmentett, de ez a strukturális gondokat nem oldotta meg, és hogy mindezek ellenére sem került sor a fordított áfa bevezetésére, érthetetlen volt. (A fordított áfa lényege, hogy a több üzleti lépcsőn átjutó, országhatárokon át utaztatott árutömeg után csak a végfelhasználás helyén kell elszámolni az államnak, azaz megfizetni az általános forgalmi adót - jelenleg ennek az ellenkezője az érvényes, a szállító számlázza a megrendelőnek az áru alapértékét plusz a 27 százalékos áfát, és a szállító vallja be az áfaösszeget - a szerk.)

MN: Január elsejétől 5 százalékra csökken az élő sertés és a félsertés áfakulcsa, de csak a cégeknek. A vásárlók ugyanúgy kifizetik a boltban a 27 százalékos áfát.

FÁ: A húsipar gyakorlatilag bedőlt, most megpróbálják megtámasztani a maradékot. A törvénytervezet elsősorban a húsfeldolgozók érdekében született, azért, hogy az élő sertés és a félsertés adásvétele ne maradjon a szervezett áfacsalás színtere. Eltűnt a játszási lehetőség a 100 és 127 forint között. Ha ez nem történik meg, a magyar húsipar nem bírta volna tovább. Kérdés, hogy időben jött a változtatás, vagy későn.

MN: Az elmúlt évben két húsgyár gazdasági igazgatójánál is tartottak házkutatást. Az egyik ön volt. Miért éppen a pápai és a kapuvári húsüzemnél indult vizsgálat?

FÁ: Mert ott keresik a tűt, ahol világos van, és nem ott, ahol elveszett. De a viccet félretéve, a Pápai Hús volt gazdasági igazgató asszonyát a húsipar egyik legjobb gazdasági szakemberének tartják, és nem ismerek senkit, aki a tisztességében kételkedne. Az engem érintő ügyben pedig tart a jogi eljárás, ebben ezért nem nyilatkozom.

MN: Kapuvár. Lát még reményt?

FÁ: A kapuvári húsgyár még ma is a legmodernebbek közé tartozik. A gyár eszközein a Magyar Fejlesztési Bank jelzáloga van, így azokat a bank birtokba vehetné. És ahogyan a nyugat-dunántúli gazdák 12 éve is megtermelték azt a négyszázezer sertést, amit Kapuváron vágtak, úgy a jövőben is meg tudják ezt tenni. Hosszú távon egy termelői szövetkezeti tulajdonlás jöhetne létre, de ehhez kell az MFB segítsége.

Figyelmébe ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)