Nem kapták vissza a pénzüket a letelepedési kötvényt vásárló oroszok a Rogán barátjához kötődő cégtől

  • narancs.hu
  • 2023. március 21.

Belpol

Feljelentést terveznek. 

Bűncselekmény gyanújával feljelentést tervez és megkárosítva érzi magát több olyan orosz állampolgár, akik magyar letelepedési kötvényt és az Európai Unióban szabad utazást biztosító vízumot vásároltak a VolDan Investments Limited nevű közvetítőcégen keresztül, ám a kötvényük futamidejének lejártával nem kapták vissza a cégtől a kötvény áraként befizetett pénzüket – tudta meg a Direkt36 az érintettek magyarországi ügyvédeitől. 

Az egyik ügyvéd, Fridman Róbert szerint a VolDan liechtensteini anyacége 2022 őszén már nem kommunikált az ügyfelekkel, cégbírósági iratok szerint pedig a magyarországi fiókcég ellen 2022. november 9-én kényszertörlés indult és eltiltották a további működéstől (ez azt jelenti, hogy a cég különféle jogszabályok be nem tartása miatt a megszűnés felé halad). A VolDan elérhetetlenné válásáról számolt be egy másik, névtelenséget kérő budapesti ügyvéd is, aki szintén egy orosz letelepedési kötvényes ügyfél pénzét próbálta sikertelenül visszaszerezni.

A liechtensteini cég és annak magyarországi leágazásai több szálon is Shabtai Michaeli grúz-izraeli üzletemberhez kötődnek, aki saját bevallása szerint az egész kötvényprogramot életre hívó Rogán Antal jelenlegi kabinetminiszter régi barátja.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a VolDan a kötvények ellenértékét jelentő 300 ezer eurós összegek mellett a kötvényvásárlóknak fejenként 60 ezer eurós ügyintézési díjat is felszámított, melyet nem kell visszafizetniük, és így utóbbiakból a cég több mint 7 milliárd forintos bevételre tett szert. Most azonban az orosz ügyfelek ügyvédjeinek állítása szerint a cég bizonyos esetekben még a kötvényeknek az ellenértékét se fizeti vissza.

„Mivel a pénzt magyar bankszámlára kellett befizetni, és a bűncselekmény helyszíne álláspontunk szerint Magyarország, így első körben a magyar hatóságokhoz fordulunk” – mondta a Direkt36-nak Fridman Róbert ügyvéd, aki szerint sikkasztás gyanúját veti fel, hogy a VolDan nem fizeti vissza az ügyfelek pénzét. A névtelenséget kérő budapesti ügyvéd szintén gondolkozik polgári és büntetőjogi lépéseken is. „Az ügy büntetőjogi, ha bizonyítható, hogy az egészet előre megfontoltan úgy tervezték, hogy a végén ne kelljen visszafizetniük a pénzt. Sikkasztás és csalás is felmerülhet” – magyarázta az ügyvéd a lapnak. 

Mivel azonban az ügyfelek minden esetben a liechtensteini bejegyzésű VolDannal szerződtek, így jó eséllyel nem a magyar, hanem a liechtensteini igazságszolgáltatás és hatóságok segítségével kell majd megpróbálniuk a pénz nyomára bukkanni.

 
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az új kormány tagjainak kinevezési ünnepségén a Sándor-palotában 2018. május 18-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
 

A Direkt36 emlékeztet, a Rogán által még 2013-ban kezdeményezett, 2017-ben felfüggesztett letelepedési kötvényprogram egyik sajátossága, hogy más országok hasonló programjaitól eltérően a letelepedési engedélyt és schengeni vízumot biztosító államkötvények nem a kötvény igénylőjének, hanem a külföldi közvetítőcégnek a birtokába kerülnek. Amit a kötvényesek kapnak a közvetítőcégtől, az pedig csupán egy váltó.

Az ötéves futamidejű eurókötvényeket a lejárat után a magyar állam folyamatosan fizeti ki, 2020 végén például 121 milliárd, 2021 végén pedig 80 milliárd forintnyi kötvény értékét utalta vissza. Ez a pénz az olyan közvetítőcégekhez kerül vissza, mint például a VolDan – az viszont már a cégeken múlik, hogy a pénzek mikor és hogyan jutnak vissza a letelepedési kötvényprogramban résztvevő külföldiekhez.

Fridman kilenc letelepedési kötvényes orosz állampolgárt képviselt, közülük négyen nem kapták vissza a pénzüket, összesen 1,2 millió eurót. Van, akinél 2022 júniusában, de olyan is, akinél már lassan egy éve, 2022 márciusában lejárt az a határidő, amíg a VolDannak vissza kellett volna utalnia az összeget. Az ügyvéd szerint az ügyfelek sokáig reménykedtek, hogy ha késedelmesen is, de kifizetik őket, és eddig ezért nem fordultak a hatóságokhoz, illetve a nyilvánossághoz.

A másik budapesti ügyvéd egy olyan ügyfelet képvisel, aki csak a pénze felét kapta meg. Őt 2022 június végéig kellett volna teljesen kifizetnie a VolDannak, de két-három hónapos csúszással is csak 150 ezer eurója érkezett meg.

A VolDan liechtensteini és magyar vállalata, valamint a kötvényeket az állam részéről árusító Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nem reagált a Direkt36 megkeresésére. A Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda csupán annyit válaszolt, hogy „felhívjuk figyelmét, hogy a letelepedési kötvényprogram hat évvel ezelőtt lezárult”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.