Nem sikerült eltalálnia a Himnusz első sorát a Magyarságkutató Intézetnek

  • narancs.hu
  • 2024. január 23.

Belpol

A magyar kultúra napján bakiztak.

A Himnusz első sorával akart megemlékezni a magyar kultúra napjáról a Magyarságkutató Intézet a Facebookon, ám akkorát bakiztak, hogy rettentő kínos  helyzet alakult belőle. A Gulyáságyú Média szúrta ki, hogy

többszöri nekifutásra sem sikerült helyesen leírni a Himnusz első sorát.

A bejegyzésben egy l betűvel többet sikerült leírni, mint amennyi a magyar helyesírás szabályai és a jelentés szerint indokolt lett volna, így a Magyarságkutató Facebook-oldalának követői azt olvashatták, hogy

Isten, álld meg a magyart.

Két helyes lehetőségük is lett volna. Ha az eredeti szöveget akarták volna kitenni, a korabeli helyesírással, akkor azt kellett volna írniuk, hogy "İsten áld meg a’ Magyart". A mai helyesírással pedig úgy kellett volna közzétenni a Himnusz első sorát, hogy "Isten, áldd meg a magyart". De egyiket sem sikerült eltalálni.

A Facebook szerkesztési előzményei szerint a poszt módosításának többször is nekifutottak, mielőtt sikerült eltalálni a helyes változatot – írja a Gulyáságyú Média.

Mint ismert, a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk