Nem szállít a Mol üzemanyagot a kis benzinkutaknak a jövő héten

  • narancs.hu
  • 2022. november 18.

Belpol

Nagy sorban állásokkal kell számolni. 

Nem szállít benzint és dízelt jövő héten a Mol azoknak a kis benzinkutaknak, amelyekkel idén tavasszal a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést – írja az rtl.hu

A Mol a döntést az ellátás biztonságának fenntartásával indokolta. „Azoknak az új viszonteladó ügyfeleknek szól a tájékoztató, akik felé kiszolgálási kötelezettségünk nincs, de a hatósági ár életbe lépését és az importkiesést követően szerződést kötöttünk velük. Az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgáljuk az ellátási stratégiánkat, és minden esetben teljesítjük a szerződéses kötelezettségeinket” – fogalmazott a vállalat. 

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a Mol döntése azt jelenti, hogy Magyarországon bedőlt a biztonságos üzemanyagellátás. „A hazai kőolajtartalék 34 napra elegendő, az üzemanyagtartalék pedig 30 napra, tehát a törvényben előírt 90 napnál rövidebb időre biztosított az ellátás” – mondta. 

Hozzátette, a Mol szállítás leállításáról szóló levelét 251 benzinkút-üzemeltető vállalkozás kapta meg, melyek esetenként több kutat is üzemeltetnek, így a magyar üzemanyagellátás 30 százalékát biztosították, tehát jelentős arányt képviseltek a magyar üzemanyagpiacon. A Mol közleménye ezzel szemben azt állítja, hogy a szállítások felfüggesztése az összes magyarországi benzinkút körülbelül 10 százalékát érinti. 

Egri szerint sorban állásokra és hosszú várakozási időre kell számítani a magyar kutakon, a legnagyobb gond vidéken lehet, ahol az embereknek esetenként jelentősen többek kell majd utazni az üzemanyagért. A szakértő a magyar állam által bevezetett ársapkát okolta, amiért ilyen helyzet alakult ki. „Ez történik, amikor nem piaci feltételekkel bonyolítjuk tőzsdén jegyzett termékek forgalmazását” – fogalmazott. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk