Nem szálltak vitába az MTA-elnökével a fideszes képviselők, inkább hazaküldték

  • B.P.M
  • 2019. június 5.

Belpol

Ugyan miért is tették volna?

Leszavazta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) munkájától és a magyar tudomány általános helyzetéről 2015 - 2016 címmel benyújtott beszámoló megvitatását az Országgyűlés Kulturális Bizottságának fideszes elnöke, pedig az ülésen Lovász László is megjelent - írta meg a Népszava.

Az MTA elnöke az ülés elején elmondta, az eredmények azt bizonyítják, hogy a magyar tudomány európai szinten elismert és tiszteletben tartott, az Európai Kutató Tanács által kiírt pályázatok durván felét magyar tudósok nyerik meg. Kiemelte: az MTA kutatóintézet-hálózata Európa legjobbjai közé tartozik.

Cseresnyés Péter államtitkár a beszámóval kapcsolatban azt mondta, „rossz adatokból rossz következtetéseket” tartalmaz, mert a doktori fokozat szerzők aránya nemhogy csökkent az elmúlt években, hanem nőtt az Oktatási Hivatal (OH) statisztikái szerint, és a felsőoktatásba jelentkezők száma sem mérséklődött.

Lovász elmondta, az adatok a felvi.hu-ról származnak, tehát ha azok nem egyeznek az OH statisztikáival, arról nem ők tehetnek.

Pósán Lászlót, a bizottság fideszes elnökét a Népszava tudósítása szerint feldúlták az elhangzottak, ezért javasolta a beszámoló vitájának elhalasztását.

Hiller István MSZP-s képviselő szerint olyan magas rangú tudományos szaktekintély, mint Lovász László, még soha nem fogadta el a Bizottság meghívását, ezért ki kellene használni, hogy megjelent, főleg amikor az MTA kutatóhálózatának kérdése a parlament előtt van.

A képviselőket ez nem hatotta meg, elnapolták a vitát, L. Simon László szerint nem azért, mert meg akarták volna úszni, viszont Lovász távozott az ülésről.

Palkovics benyújtotta az MTA-t kivéreztető törvényjavaslatot

Megígérte, be is tartotta. Ahogyan azt hétfőn a Narancs.hu is megírta, Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetője azt nyilatkozta, hogy kedden benyújtja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatának kiszervezéséről szóló törvényjavaslatot. Ez este 10 óra környékén meg is történt.

Figyelmébe ajánljuk