Nem bűncselekmény a nemzeti konzultáció meghekkelése

  • narancs.hu
  • 2022. november 25.

Belpol

A rendőrség megszűntette az eljárást a robotprogram ügyében, ami 2020-ban és 2021-ben is tömegesen töltötte ki az online kérdőíveket.

Büntetlen marad a kormány két nemzeti konzultációját is online „gyorskitöltő” programmal megviccelő hekkelés, mivel csaknem két év, illetve bő egy év vizsgálódás után a kibernyomozók nemcsak gyanúsítottat nem találtak, de arra jutottak, hogy nincs is szó bűncselekményről – tudta meg a hvg.hu.

Mind a két esetben arról van szó, hogy egy robotprogram automatizálva, tömegesen töltötte ki 2020 szeptemberében a járványügyi konzultáció online íveit, majd tavaly nyáron hasonló módszerrel generált egy számítógépes program ezrével ilyen online kitöltéseket a kormány újabb, már a járvány utáni életről szóló konzultációján.  A NERbot néven ismertté vált etikus hecker a „támadásokról” videókat is felöltöltött a YouTube-ra, ezekkel mutatva be, hogy a csalásokat kiküszöbölni hivatott – a nemzeti konzultációk elszámolása szerint közpénzből rendre ki is fizetett – „informatikai fejlesztések” ellenére továbbra is „becsapható” az internetes kitöltő felület.

A nyomozások indoka egyébként az információs rendszer vagy adat megsértése volt, amiért akár 3 év szabadságvesztés is kiszabható, ám ehhez a törvény szerint „az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedést” meg kell sérteni, a rendszer működését akadályozni kell, vagy a rendszerben már meglévő adatot kell törölni, megváltoztatni. Az eljárások megszüntetése igazolja, hogy a „robotkonzultáció”, az online ívek kamu adatokkal történő tömeges kitöltése nem bűncselekmény. Inkább etikus, nem a károkozás szándékával történő hekkelés, amely felhívja a figyelmet a rendszer hibáira, biztonsági réseire.

A brüsszeli szankciókról szóló újabb konzultációt eközben a hivatalos adatok szerint már 700 ezren töltötték ki, ebből online 118 ezren válaszoltak, a többiek papíron.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk