Nem tart a Fidesz központi megemlékezést október 23-án

  • narancs.hu
  • 2022. október 18.

Belpol

Orbán Viktor Zalaegereszegen mond ünnepi beszédet.

Nem tartanak október 23-án a kormánypártok központi ünnepséget, közölte a Magyar Nemzettel Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki szerint a Fidesz-KDNP politikusai méltóképpen fognak megemlékezni az 1956. október 23-i forradalom évfordulójáról, ugyanis helyi, választókerületi szinten lesznek megemlékezések. 

A kormánypárti napilap cikke felidézi, hogy „hagyományosan az október 23-i nemzeti ünnep fontos eseménye szokott lenni Orbán Viktor miniszterelnök beszéde”, de az nem derül ki a cikkből, hogy a miniszterelnök mit tervez tenni a nemzeti ünnepen. 

A 444.hu felidézi, hogy a miniszterelnök október 23-ai programja azért vált ki a szokottnál is nagyobb érdeklődést, mert az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kormányzati narratívában mintha háttérbe szorult volna az általa annyit hangoztatott „szabadságharcos” vonal.

Sőt, múlt pénteken például azt mondta a Kossuth Rádióban, hogy „ha belegondolunk, akkor 1956-ban mi nem azért harcoltunk, mert azt gondoltuk, hogy le fogjuk győzni a Szovjetuniót. Azért vállaltunk egy forradalmat és szabadságharcot, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet meg a béketárgyalást. Azt gondoltuk, hogy el lehet érni egy béketárgyalást, ami a fegyveres csata végső célja, amely béketárgyaláson majd az oroszok a nyugatiakkal megegyezhetnek arról, hogy úgy, mint Ausztria, mi is semlegesek legyünk. Tehát a szabadságunk elérését, a végső aktust akkor is egy béketárgyalástól reméltük. Az én fejemben a mi 56-os logikánk, a szabadságharc meg a béketárgyalás nagyjából egy helyen van, hiszen valahogy rá kell kényszeríteni a nagyot, az erőset, a megszállót arra, hogy föladja a terveit.”

FRISSÍTÉS

A hvg.hu kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke  megerősítette, hogy lesz Orbán-beszéd idén is, de ezúttal nem Budapesten.

A miniszterelnök 23-án a zalaegerszegi Mindszentyneum ünnepélyes átadásán fog beszédet mondani

– írta a hírportálnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk