Nem tartják nyilván a koronavírusban elhunytak temetéseit

  • Zsidai Péter
  • 2020.11.29 14:10

Belpol

Nem gyűjtik külön a budapesti temetőkben eltemetett Covid-fertőzöttek számát, közölte megkeresésünkre a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. A temetések során dolgozóik számára kötelező a védőfelszerelés, az eszközök fertőtlenítése, veszélyes hulladékként kezelése.

A fővárosi temetkezési vállalatnál nem vezetnek külön adatsort a koronavírus fertőzésben elhunytakról, a halál oka ugyanis nem tartozik a cég nyilvántartási feladatai közé – közölte kérdésünkre a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. (BTI). A BTI ezért számadattal nem tudott szolgálni arról, eddig hány Covid-fertőzésben elhunytat temettek el. A temetéshez szüksége alapdokumentum, a halottvizsgálati bizonyítvány alapján ugyanakkor tudomást szereznek arról, hogy fertőző betegség okozta el az elhunyt halálát, ezeket azonban nem összesítik.

"A dokumentum mellett kollégáink igyekeznek rákérdezni a halálozás okára is, hogy a jogszabályok és a szigorú technológiai ügymenetet figyelembe vehessük ezen eseteknél" – tájékoztatott a BTI.

Covid fertőzés estén az alábbiak betartása kötelező a BTI által működtetett 24 fővárosi és Pest megyei temetőben:

  • halottszállítóik a teljes védelmi felszerelést öltik magukra: FFP minősítésű maszkot, overált, védőszemüveget, kesztyűt;
  • a halottkezelést követően az egyszer használatos felszereléseket veszélyes hulladékként kezelik, a fertőtleníthető eszközöket – a védőszemüveget – soron kívül fertőtlenítik;
  • minden olyan eszközt, tárgyat, ami az elhunyttal érintkezett, veszélyes hulladékként kezelik;
  • a szállítás folyamán pandémiás lepedő kerül a szállító koporsóra;
  • a hűtőbe helyezéskor minden telephelyen erre külön fenntartott hűtőegység áll rendelkezésre;
  • a telephelyek dolgozói csak teljes védőfelszerelésben mozgathatják, igazíthatják az elhunytakat;
  • a szállítást követően azonnali fertőtlenítik a használt gépjárművet.

A kormányrendeletnek megfelelően

A temetési szertartásokon maximálisan 50 fő vehet részt. A ravatalozókban legfeljebb 10 fő tartózkodhat a megfelelő távolság betartása és arcmaszk viselése mellett. A temetőkben a fertőző betegségben elhunytak megtekintésére nincs lehetőség, ezzel óvják a hozzátartozókat, dolgozókat az esetleges továbbfertőződés ellen.

 

 

 

 

 

A BTI-nél munkavégzése során senki sem fertőződött meg koronavírussal, ilyenről a társaságnál nem értesültek és ezzel összefüggő halálesetről sem. "Nincs tudomásunk arról, hogy dolgozóink köréből bárki, napi feladatainak ellátása közben kapta meg a fertőzést. Társaságunk minden óvintézkedést és a szükséges védőruhát és eszközöket biztosítja dolgozói részére. Jellemzően a dolgozók otthoni környezetben, családtagoktól, barátoktól kapták el a megbetegedést. Haláleset Társaságunknál nem történt" – közölték a Narancs.hu-val.

(Címlapképünk illusztráció)

Neked ajánljuk