Vámos Miklós Demeternek: "Ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra"

  • narancs.hu
  • 2020.11.29 11:50

Belpol

Egyre többen tiltakoznak Demeter Szilárd Európát Soros György gázkamrájaként aposztrofáló írása ellen.

Egyre sorakoznak a Demeter Szilárd írására érkező válaszok. A miniszteri biztos és a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója egy magát hírporálnak kiadó kormányközeli propagandafelületen közölt egy szöveget, amiben a holokauszttúlélő magyar-amerikai üzletembert a Führerhez hasonlítja, Európa szerinte az ő gázkamrája.

Demeter olyanok írt, mint:

  • "Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos".
  • "Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai. Semmit nem tanultak a XX. századból."

Demeter Szilárd: Európa Soros György gázkamrája, Soros a liberális Führer

Azt a címet adta az írásnak, hogy Sor(o)s. A miniszteri biztos és a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója egy magát hírporálnak kiadó kormányközeli propagandafelületen közölt egy szöveget, amiben a holokauszttúlélő magyar-amerikai üzletembert a Führerhez hasonlítja, Európa szerinte az ő gázkamrája. Azt is írja, hogy a magyarok és lengyelek „az új zsidók", ezzel a EU-s vétóra és a jogállamiságról zajló vitára utalna elvileg.

Erre reagált a Mazsihisz, az izraeli nagykövetség és Köves Slomó is, majd sorban szólalnak meg más közéleti emberek, művészek, vagy akár a PIM-ben dolgozók.

Vámos Miklós író a Facebook-oldalán azt írja:

"Bárkinek megmutatom a BTK-ban a vonatkozó paragrafusokat. Most pedig üzenem neki, hogy ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be".

Bródy János zenész Vámos posztját osztotta meg és úgy kommentálta:

"Vámos Miklós a barátom. Demeter Szilárd nem a barátom."

Bajnai Gordon szintén a Facebook-oldalán üzent Orbán Viktornak. Azt írja:

"Amennyiben Demeter Szilárd még hétfőn is az Ön kormányának tisztviselője, akkor ezt a nyilatkozatot nyilván mi magyarok, és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd. Ha így lesz, én - sokakkal együtt - Ön helyett is szégyenkezni fogok hazám és a magyarok nevében. Ne legyen így."

Jakab Éva, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa pedig azt írja, mélységesen megdöbbenti és elszomorítja, hogy szeretett munkahelyének főigazgatója miket ír publicisztákájban.

"Higgyétek el, EZ NEM A PIM!" - írja, majd hozzáteszi:

"A PIM nekem az a közeg, ahol filiálékon átívelő összefogásban munkálkodunk azon, hogy egy szövegben az utolsó mondatot is addig csiszoljuk, amíg biztosak lehetünk abban, hogy minél nagyobb közönséghez eljuthatunk vele, hogy a társadalom legelesettebbjei, a kultúrából sokszor így-úgy kirekesztett kisebbségek is az irodalom teremtette globális közösség részének érezhetik magukat. Mert az irodalom összeköt. A PIM NEKEM NYITOTT MÚZEUM."

Neked ajánljuk