Nem titkolhatják tovább, mire adott a kormány milliárdokat a Századvégnek

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 19.

Belpol

A HVG szerzője első fokon pert nyert, ki kell adnia Rogán minisztériumának a kért dokumentumokat.

"Ki kell adni azokat a tanulmányokat, amelyeket az előző ciklusban rendelt az Orbán-kormány a Századvég Politikai Iskola Alapítványtól és a Századvég Gazdaságkutatótól, 6,1 milliárd forint értékben" – így határozott jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla.

A HVG szerzője, Joó Hajnalka perelte ki a 2012-14 közti Századvég-iratokat korábban sikeresen, azonban a 2015-ben kötött újabb, 6 milliárdos keretösszegű szerződések anyagait is meg akarta nézni. De a Miniszterelnöki Kabinetiroda a kérésnek nem tett eleget. Ezért jogi úton folytatta tovább a közérdekű adathoz való hozzáférést. Most a júniusi elsőfokú ítélet emelkedett jogerőre – írja a hvg.hu.

A lap szerzőjét a TASZ képviselte a bíróság előtt, a szervezet szerint is közérdekű adatokról van szó. Ezért nem elfogadható, hogy a Rogán Antal vezette minisztérium az anyagok egy részét egyáltalán nem akarta kiadni, a másik részéért pedig csaknem 250 ezer forintért. Ráadásul az adatokat így sem kaphatta volna meg az újságíró, csak betekinthetett volna azokba. Ehhez a helyszínt és az időpontot pedig csak azután árulta volna el a tárca, hogy az újságíró már befizette a kért összeget.

Az elsőfokú bíróság döntése értelmében viszont ingyen kell kiadni a kért dokumentumokat.

Neked ajánljuk