A „Szabadságkoncerten” olyan sztárok lépnek fel, akiket simán elhívtak anno a komcsik is a rendezvényeikre

  • narancs.hu
  • 2019. június 8.

Narancsblog

Mert pártunk és kormányunk „szeretné a mai fiatalokat is megszólítani”.

Kevés olyan epizód van egy ember életében, amiről már akkor tudja, hogy történelmi esemény, amikor épp zajlik.1989. június 16-a, Nagy Imre és társainak újratemetése ilyen történelmi esemény volt,

egyike a huszadik században oly ritka aranybetűs napjainknak.

Noha sokak szerint a jó ízlés ellen volt az akkori funkcionárius ún. reform kommunisták felbukkanása, utólag pedig egy sor disznóság is kiderült a munkásőrség mozgósításától kezdve a téren hemzsegő spiclikig, 1989. június 16. emelkedettségén és nagyszerűségén az ilyenek nem ejthettek és ma sem ejthetnek foltot.
Az már sokkal inkább, hogy a Fidesz „történészei” az elmúlt években megpróbálták Nagy Imrét kiretusálni az 56-os emlékezetből, és egészen biztos, hogy 1989. június 16-ával is hasonlóképp jártak volna el,

ha nem Orbán Viktor az akkori szónokok egyike.

Ha így történik, akkor most, a 30. évforduló kapcsán, ki-ki vérmérséklete szerint bosszankodhatna vagy nevethetne például azon, hogy Schmidt Mária Dózsa Lászlóval az oldalán bejelenti, hogy a legfrissebb kutatások szerint 1989-ben június 15-e után június 17-e következett, és aznap különben sem voltak nyitva a temetők.
Így azonban sem bosszankodni, se nem nevetni nincs okunk. Olvassuk a híreket, és csak elszomorodni lehet attól a hazug kommunikációtól, amit a Fidesz Nagy Imre újratemetésének harmincadik évfordulójára prezentált. Lánczi Tamás, a Schmidt Mária-féle Figyelő ex-főszerkesztője, az ún. XXI. Század Intézet igazgatója szerdán sajtótájékoztatón mondta el, hogy „Szabadságkoncert címmel nagyszabású estet rendeznek június 16-án a fővárosi Hősök terén a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából”. A tudósításokból úgy tűnik, hogy

Lánczi nem mondta ki Nagy Imre nevét,

s arról sem beszélt, hogy mi is történt harminc évvel ezelőtt. Ehelyett elmondta, hogy „a szabadságvágyat, a nemzeti és a közép-európai összetartozás érzését kívánják kiemelni a koncerttel”.
Ami azt illeti, e nagyszabású vállaláshoz tényleg a legmegfelelőbb személyeket sikerült kiválogatni. A műsorvezető Nagy Feró lesz, de a koncerten ugyanazok a hazai pop- és rock sztárok lépnek fel, akiket az a 1980-as években is simán elhívták volna valami komcsi tömegrendezvényre: Kiki, Varga Miklós, Homonyik Sándor, Szikora Róbert, Keresztes Ildikó vagy éppen a Dalos fn. ügynök, Vikidál Gyula.
Lánczi arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy „szeretnék a mai fiatalokat is megszólítani, hogy megértsék, miként jutottunk el a sikeres rendszerváltoztatásig”. Csak vissza ne kérdezzen valamelyikük: ha ezek voltak az elnyomottak, akkor kiket támogattak?

Figyelmébe ajánljuk