Népszava: gyanús a külügy eljárása a lélegeztetőgépek ügyében

  • narancs.hu
  • 2023. május 22.

Belpol

Mindössze 20 hónap után ledarálták az ügyhöz köthető papírokat.

Már 2021 novemberében megsemmisítette a külügyminisztérium a másfél évvel korábban kötött gyanús, túlárazott malajziai lélegztetőgép-beszerzés iratainak egy részét, így a gyanússá vált beszállító, a GR Technologies nevű cég átláthatóságát igazoló papírokat is. A vonatkozó nyilatkozatok és értékelések már soha nem lesznek megismerhetőek – számolt be róla hétfőn a Népszava.

Mint írják, feltűnően gyorsan, a beszerzést követő 20 hónapon belül megsemmisítette (selejtezte) a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a 2020 márciusi lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos iratok egy részét. A részletek azokból a dokumentumokból derültek ki, melyeket a külügyi tárca küldött meg a Transparency International (TI) Magyarországnak egy kúriai ítélet nyomán.

A cikkből kiderül, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba 2020-ban szerződést kötött a malajziai GR Technologies SDN BHD nevű céggel 7000 lélegeztetőgép beszerzéséről közbeszerzési eljárás nélkül, amely egyébként jogszerű volt a koronavírus járvány idején elfogadott rendkívüli szabályok alapján.

A Népszava beszámolója szerint a gépek túlnyomó többségét soha nem is használta a magyar egészségügy.

Részben, mert számos gép nem felelt meg a magyar és EU-s szabványoknak, illetve nem is volt ekkora lélegeztetési szakember-kapacitása a magyar kórházaknak, másfelől, mert a járvány csúcsán sem lett volna szükség ennyi hasonló berendezésre.

Az újság megkereste Ligeti Miklóst, a Transparency International Magyarország jogi igazgatóját, aki elmondta, hogy az eljárás „kamugyanús”, és „felfoghatatlan, hogy a külügyi tárca sikerrel érvelhetett azzal, hogy 176 milliárd forint közpénz elköltésének semmilyen leírt nyoma ne létezne.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk