NER-közeli befektetők elől mentette meg a főváros a pesthidegkúti "Szalamandra-völgyet"

  • narancs.hu
  • 2021. december 16.

Belpol

Helyi védettséget kapott a völgy, amely a foltos szalamandrák utolsó mentsvára. 

Arról döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés, hogy védetté nyilvánít egy II. kerületi területet, a Jegenye-völgyet, amely mintegy 1800 foltos szalamandra élőhelye.

Az Átlátszó arról ír, hogy a terület egy része a kerületi, illetve állami tulajdonban van, két telek viszont magántulajdonban: az egyik a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. tulajdona, a másik pedig egy ingatlanalapé, amely az Indotek-Investments Alapkezelő Zrt. kezelésében van.

Ez utóbbi cég egy NER-közeli üzletember, Jellinek Dániel érdekeltsége – ő arról ismert, hogy Tiborcz István üzleti partnere, tavaly megpróbálta megvenni a ferihegyi repteret, a neve felmerült a Club Aliga ügyében is, bevásárolt irodaházakból, budapesti bevásárlóközpontokból, illetve tavaly nyár óta a Gellért Szálló is a cégcsoportja tulajdonában van, és állami segítséggel Tokajban is építtet egy hotelt

A fővárosi önkormányzat december eleji sajtóközleménye szerint "az Orbán-kormány játszotta át a területet" az alapkezelőnek, az addig állami tulajdonban lévő, korábban három külön helyrajzi számon szereplő ingatlant a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) építési telekként értékesítette. Környezetvédők és helyi lakosok még 2019-ben petíciót is indítottak a terület védelméért, ugyanis a völgy különleges mikroklímájával és vízviszonyaival még utolsó mentsvárat jelent az egyre jobban visszaszoruló foltos szalamandráknak, de további védett növény- és állatfajok is élnek a területen. 

A fővárosi közgyűlés viszont megszavazta a II. kerület előterjesztését a helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánításról, így most úgy tűnik, januártól tilos lesz az építkezés a magántulajdonú telkeke. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk