NER-közeli befektetők elől mentette meg a főváros a pesthidegkúti "Szalamandra-völgyet"

  • narancs.hu
  • 2021. december 16.

Belpol

Helyi védettséget kapott a völgy, amely a foltos szalamandrák utolsó mentsvára. 

Arról döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés, hogy védetté nyilvánít egy II. kerületi területet, a Jegenye-völgyet, amely mintegy 1800 foltos szalamandra élőhelye.

Az Átlátszó arról ír, hogy a terület egy része a kerületi, illetve állami tulajdonban van, két telek viszont magántulajdonban: az egyik a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. tulajdona, a másik pedig egy ingatlanalapé, amely az Indotek-Investments Alapkezelő Zrt. kezelésében van.

Ez utóbbi cég egy NER-közeli üzletember, Jellinek Dániel érdekeltsége – ő arról ismert, hogy Tiborcz István üzleti partnere, tavaly megpróbálta megvenni a ferihegyi repteret, a neve felmerült a Club Aliga ügyében is, bevásárolt irodaházakból, budapesti bevásárlóközpontokból, illetve tavaly nyár óta a Gellért Szálló is a cégcsoportja tulajdonában van, és állami segítséggel Tokajban is építtet egy hotelt

A fővárosi önkormányzat december eleji sajtóközleménye szerint "az Orbán-kormány játszotta át a területet" az alapkezelőnek, az addig állami tulajdonban lévő, korábban három külön helyrajzi számon szereplő ingatlant a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) építési telekként értékesítette. Környezetvédők és helyi lakosok még 2019-ben petíciót is indítottak a terület védelméért, ugyanis a völgy különleges mikroklímájával és vízviszonyaival még utolsó mentsvárat jelent az egyre jobban visszaszoruló foltos szalamandráknak, de további védett növény- és állatfajok is élnek a területen. 

A fővárosi közgyűlés viszont megszavazta a II. kerület előterjesztését a helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánításról, így most úgy tűnik, januártól tilos lesz az építkezés a magántulajdonú telkeke. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.