A fideszes Megafon-program gyulai előképe

Nettel és szóval

Belpol

A közvélemény tájékoztatása a valóságról, az ellenzéki manipuláció és hisztériakeltés egyensúlyozása – ezzel magyarázza Alt Norbert gyulai alpolgármester és helyi Fidesz-elnök a vállaltan kormánypárti Facebook-csoport indítását. Az oldal tartalma azonban másról árulkodik.

„Egy választás akkor sikeres, ha mindenféle »hangszeren« játszunk, így a közösségi médiák (sic!) felületein is, amelyekre a jobboldal jellemzően sokáig finnyás, így személyesen én is. (…) Ezek a Facebook-csoportok alkalmasak arra, hogy befolyásolják a választói attitűdöt, bizonyos települési ügyek ellen vagy mellett kialakítsák a lakosság szimpátiáját vagy ellenérzését, továbbítsák az adott politikai üzeneteket, vagy éppen összefogják és sorokba rendezzék a szimpatizánsokat és a követőeket. Ezekkel a felületekkel a helyi közhangulatot nagyban lehet befolyásolni, ilyen vagy olyan irányban, mellettetek, de akár ellenetek is. A lényeg, hogy a Facebook – akár szeretjük, akár nem – egy lehetőség a fentiekben felsoroltakra, ostobaság és felelőtlenség nem élni vele, amikor a lakosság java része innen szerzi be az információkat. Javaslom, hogy akár települési, lakossági, civil ügyeket közlő és/vagy kimondottan a szimpatizánsi tábort összefogó és mozgósító felületeket hozzatok létre. Minél hamarabb, annál jobb, mert telik az idő. Ha ti nem teszitek, a Momentum és a többi megteszi helyettetek! Hajrá! (Ha kell segítség, itt vagyunk!)” – írta nemrég Alt Norbert gyulai fideszes alpolgármester, a kormánypárt gyulai csoportjának elnöke a Gyulai JOBBOLDALI csevegő nevű Fb-oldalon.

 

Lépést tartani a 21. századdal

Ezt a zárt Fb-csoportot Alt Norbert alapította és ő toborozza a tagságot is: mára több mint 600-an vannak. Közülük fél tucat ember kereste meg a helyi Momentumot és e cikk szerzőjét is. Mondandójuk lényege, hogy a tagsági felkérésre nem mertek nemet mondani a Fidesz helyi elnökének és alpolgármesternek, de kifordul a gyomruk az ilyesfajta politikai nyomulás láttán. Alt iránymutató bejegyzését különféleképpen értékelték. Volt, aki szerint egy „orientáló szösszenetről”, míg mások szerint nagyon is direkt politikai parancsról van szó. (Mindez aligha áll távol attól, hogy a Fidesz Facebook-harcosokat képez ki a Mega­fon-program keretében egy kormánypárti intézet irányításával.) Többtucatnyi posztot el tudtunk olvasni, továbbá az ezekhez tartozó hozzászólásokat is. Ezután megkerestük a legilletékesebbet, Alt Norbertet, s többek közt azt kérdeztük tőle, hogy mit jelent „a helyi közhangulat nagybani befolyásolása”? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a helyi kormánypárti sajtó, valamint saját és a pártja helyi Fb-oldala mellett miért van szükség egy újabb felületre? Végül azt kérdeztük, ennek a pártpolitikai, kampánycélokat kitűző Fb-oldalnak valóban az adminisztrátorai között szerepel-e a közpénzből működő és elvileg a politikai semlegességet magáénak valló Gyulai Hírlap főszerkesztője, Mocsár-Pörjés József? Ez utóbbit azonnal megerősítette Alt Norbert.

„A választókat érintő témákra történő pozitív és valós tényeket közlő kommunikációt” érti Alt a választói attitűd befolyásolásán, derült ki írásos válaszából. „Sokszor azt lehet tapasztalni, hogy egy adott témában nagyon sok fals és elferdített információ jelenik meg a közösségi felületeken. A ma kommunikációja a Facebookon zajlik főképpen, így sokszor a »csatatér« is ez a felület. A közösségi fórumok életében részt kell venni, ha tetszik, ha nem, ez a 21. század kommunikációja, nem lehetünk finnyásak. Akkora a kommunikációs csatazaj és álhírgyártás, hogy sokszor a saját szimpatizánsaink sem tudnak eligazodni, hogy mi a valós helyzet egy adott kérdésben. Számukra nyújtanak segítséget a szimpatizánsi felületek. A legjobb szándék is le van húzva, ha átengedjük a terepet a valótlan, hamis és negatív információknak.”

 

Média, túlsúly

Gyulán a helyi média régóta a legszorosabb fideszes irányítás alatt áll. A helyi önkormányzat által kiadott Gyulai Hírlap szerfölött barátságos a kormánypárti városvezetőkkel, s ha szükséges, a Fidesz meghosszabbított ökleként viselkedik. A Gyulai Hírlap az ellenzékről ritkán ír, és akkor is a lehető legsötétebb színben tünteti föl. Ebben élen jár Mocsár-Pörjés József, aki több mint elkötelezett főszerkesztő. A durva, személyes támadásokra válaszoló ellenzékiek véleményét ugyanakkor nem közlik, sőt, a válaszadás szándékát gúnyos szerkesztői jegyzettel teszik helyre.

„Alighanem házi rekordot állított fel a Gyulai Hírlap. Az idei harmadik számban 11 fotóról köszön vissza a fideszes polgármester, továbbá 14 cikk és képaláírás, valamint egy egész, illetve egy negyedoldalas hirdetés is foglalkozik vele” – írtuk a magyarnarancs.hu-n 2012 elején az Előfizetett személyi kultusz című cikkben. Azóta sem a polgármester személye, sem a helyzet nem változott.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye tulajdonában lévő, de a helyi önkormányzat éves támogatásával is működő Gyula Televízió ugyancsak a helyi hatalom hű fegyverhordozója. A fideszes városvezetés bizton számíthat a KESMA-birodalomhoz tartozó Békés Megyei Hírlapra és annak online kiadására, a beol.hu-ra. Az ország nagyszerű állapotáról szóló remek hírek közepette a megyei napilap annak elemzésével viszont adós, hogy Békés a honi megyék összevetésében miért csúszott vissza az utolsó három pozíció egyikébe az utóbbi másfél évtizedben.

A gyulai kormánypárti városvezetők szerint azonban ennyi médiafelület is kevés. Ahogy Alt Norbert fogalmaz: „nemcsak egy vagy kettő, hanem lehetőleg minél több felületen kell, hogy közvetítsük az üzeneteinket. Ezért van a polgármesternek, az önkormányzatnak stb. saját követői oldala” – írta a gyulai alpolgármester lapunk azon kérdésére, hogy a választókerületben hány helyen szeretnének hasonló „mozgósító felületet” létrehozni.

 

„Ezek újságírót fognak ölni!”

De nézzük, milyen posztok, üzenetek, milyen hozzászólások és viták jellemzik a gyulai alpolgármester által létrehozott Gyulai JOBBOLDALI csevegőt, amelynek egyik adminja a Gyulai Hírlap főszerkesztője.

„Semmi kétségem afelől, hogy ezek egyszer újságírót fognak ölni!” – olvasható Mocsár-Pörjés József bejegyzésében. Az adminisztrátor-főszerkesztő e kifakadásában, mi tagadás, én is benne vagyok. Az Index beszántásakor ugyanis saját Fb-oldalamon azon morfondíroztam, hogy az Index egyik távozó főszerkesztő-helyettese, Haász János nem csupán Gyuláról indult, de bő két évtizede éppen a Gyulai Hírlapnál kezdte a pályáját. Normális körülmények között természetes volna – így én –, ha a békési fürdőváros hetilapja interjút készítene Haásszal arról, mi is történt. Csak hát a körülmények nem normálisak, a városi lap elsősorban kormánypárti propagandakiadványként funkcionál. E posztomat átvette a a Momentum-közeli, nyílt Fb-csoportként működő Gyulai Cenzúra Mentes Csevegő. Mocsár-Pörjés bejegyzésében az „ezek” névmással jelölt kör tehát pontosan beazonosítható, rémlátomása azonban indoklási szakasz nélkül marad (és ebben én sem tudok segíteni neki).

Szőke János, a Fidelitas gyulai alelnöke egyik hozzászólásában félreérthetetlenül lebuzizza a Momentum egyik helyi vezetőjét, amikor vezeték- és keresztnevét úgy írja le, hogy az „s” betűk helyett „sz”-eket használ. Vagy: „Ez a patkány nyilvánvaló hazugságokat terjesztett” – kezdi hozzászólását a fake news ellen fellépő Gyulai JOBBOLDALI csevegő Csóka-Szűcs Jánosról. Csóka-Szűcsöt május 13-án – az ügyészség utólagos megállapítása szerint minden alap nélkül – rémhírterjesztés gyanújával bevitték a rendőrök, mert a helyi kórház kiürítéséről írt. Később kiderült, a feljelentő maga Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester volt. (Csóka-Szűcs János esetével a magyarnarancs.hu több írása is foglalkozott.) Hetekkel a történtek után a jobbos csevegőn még mindig azt visszhangozta a civilben egyébként óvónő kommentelő, hogy „ilyenkor (járványhelyzetben) szigorúbban veszik a hazugságokat és a rémhíreket”. Egy másik hozzászóló pedig azon szomorkodik, hogy „hamar elengedték!” – mármint Csóka-Szűcsöt, akit a rendőrség egyébként gyanúsítottként rabosított.

Nem kíméli a „valós, igaz és pozitív” híreket közlő Fb-csoport az ellenzék nőtagjait sem. Az egyik fiatal, agilis nőről azt írják egy kommentben, hogy „a pofája szét van plasztikázva”. (Mellékes, de speciel egyetlen plasztikai műtéten sem esett át.) Más helyütt „primitív ribancnak” nevezik. Mások azt látnák szívesen, amint láncra verve végigviszik a gyulai főutcán.

A posztokból és az ezekhez fűzött kommentekből jól kiolvasható, hogy a csapatösszetartás, a mozgósítás és a harci tűz megőrzése, élesztése az elsőrendű feladat. Sokan kiállnak a rémhírterjesztési feljelentés miatt egy csapásra kétes országos hírnevet szerző Görgényi Ernő mellett. Értetlenségüknek adnak hangot, amiért szerintük sokan és teljesen igazságtalanul támadják a fideszes városvezetőt. Úgy vélik, mindez azért történik, „mert a Fidesz jól végzi a munkáját”.

„A Gyulai Cenzúra Mentes Csevegőt az elmúlt időszakban nyílt Fb-oldalként felépítettük. A statisztikák bizonyítják, hogy naponta, hetente, havonta összességében tízezrek keresik fel. Ezt pontosan tudják a másik oldalon is, és nagyon úgy fest, idegesek” – mondta a Narancsnak Csóka-Szűcs János. Nem tudjuk, hogy az idegességtől van-e, de az Alt Norbert által hangoztatott célok és a posztokból, kommentekből kiolvasható valóság jóval távolabb van egymástól, mint ahogy azt a gyulai alpolgármester, helyi Fidesz-elnök – legalábbis lapunknak adott válaszai alapján – reméli.

Figyelmébe ajánljuk