"Nincsenek feszültségek" (Gy. Németh Erzsébet (MSZP) főpolgármester-jelölt)

  • Bugyinszki György
  • 2002. október 17.

Belpol

Magyar Narancs: Úgy tudni, Medgyessy Péter már hetekkel ezelőtt megállapodott Demszky Gáborral arról, hogy ön a budapesti kampánynyitón visszalép.
Magyar Narancs: Úgy tudni, Medgyessy Péter már hetekkel ezelőtt megállapodott Demszky Gáborral arról, hogy ön a budapesti kampánynyitón visszalép.

Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták főpolgármester-jelöltje lapzártánk idején minden híresztelés és Horn Gyula felszólítása ellenére is versenyben volt még. Hogy a helyzet lapunk megjelenésekor is ez lesz-e, nem tudjuk - a jelöltasszony hétfőn mindenesetre határozottan azt állította, hogy igen.

Gy. Németh Erzsébet: Én úgy tudom, hogy ezt csak Demszky Gábor állítja. Medgyessy Péter egyértelműen cáfolta ezt a híresztelést.

MN: Akkor tehát az sem merült fel, hogy ön cserébe főpolgármester-helyettesi széket kap?

GYNE: Az, hogy kinek milyen pozíciója lesz a fővárosi önkormányzatban, majd október 20-a után dől el. A főpolgármester joga a jelölés, amelyről a testület titkos szavazással dönt.

MN: Nehéz elhinni, hogy visszalépése szóba sem került, hiszen négy évvel ezelőtt egy lényegesen erősebb szocialista induló is félreállt két héttel a választás előtt.

GYNE: Akkor teljesen más volt a politikai helyzet, hiszen az MSZP 1998-ban nem tudta megnyerni a parlamenti választásokat. Nem akartuk megkockáztatni, hogy Budapestnek jobboldali főpolgármestere legyen. 2002-ben viszont az MSZP fölényesen győzött a fővárosban, 28 egyéni mandátumot szereztünk a 32-ből. Ebbe persze már Pető Ivánt is beleszámoltam, aki ugyan nem a mi jelöltünk volt, de nyilvánvaló, hogy azért tudott győzni, mert a mi - sokkal esélyesebb - jelöltünk visszalépett. Budapesten nincs jobboldali veszély, a fővárosiakat pedig nem lehet becsapni. Schmitt Pál ugyanis egyértelműen annak a Fidesznek a jelöltje, amely négy évig büntette a várost azzal, hogy számtalan beruházást és fejlesztést leállított. Schmitt Budapesten nem tud győzni, körülbelül azt a 30 százalékot fogja megkapni, amit tavasszal a Fidesz megszerzett.

MN: Azt állítja tehát, hogy nincsen semmiféle feszültség az országos és a fővárosi MSZP között?

GYNE: Határozottan állítom: semmilyen feszültség nincsen.

MN: Rebesgették: ön azt szerette volna, ha kínos helyzetéből oly módon menekítik ki, hogy kultuszminiszteri tárcát kap.

GYNE: Nagyon érdekes, ahogy a kampány során egyre emelkedett az ázsióm. Ez csak szóbeszéd, találgatás - soha nem volt szó ilyesmiről. Nem kívánom Görgey Gábor bársonyszékét. Én mindig is Budapestért dolgoztam, és ez így lesz a jövőben is.

MN: A miniszterelnök nem jelent meg a kampánynyitóján. A miértre azt válaszolta, hogy hosszú még a kampány. Most már igazán szorít az idő.

GYNE: Medgyessy Péter a csütörtöki kampányzárón ott lesz.

MN: A budapesti szocialisták és szabaddemokraták között valóságos nyilatkozatháború folyik...

GYNE: Mire gondol?

MN: Ön az egymásra torlódott útfelújítások miatt rendre Demszky Gábort teszi felelőssé, aki viszont tudni véli: önnek már régen vissza kellett volna lépnie a javára.

GYNE: Ez azért még nem nyilatkozatháború. A szocialisták mindig is azt képviselték a fővárosi koalícióban, hogy a felújítási munkálatokat gyorsabban, jobban, szervezettebben is végre lehetett volna hajtani. Azt javasoltuk, hogy még tavaly októberben fogadjuk el a költségvetést, így az építési szezon már márciusban megindulhatott volna. Így nem zúdult volna a fővárosra egyszerre ennyi útfelújítás. Hangsúlyozom: ezekre szükség van, de nem így. Mivel javaslatainkat az SZDSZ nem fogadta el, úgy vélem, a helyzetért nem a szocialisták a felelősek.

MN: Ezeknek a munkálatoknak az első számú felelőse viszont Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes. Nincs itt valami ellentmondás?

GYNE: Nincs. Ha a közgyűlés nem hozza meg időben a döntéseket, akkor ezeket Vajda Pál sem képes jobban összehangolni. Demszky Gábor erősen csúsztat, amikor ebben az ügyben a szocialistákra mutogat. Ha a szabaddemokraták elfogadták volna a mi javaslatunkat, két egész hónapot lehetett volna nyerni.

MN: A budapesti SZDSZ azt is mondja, hogy éppen önök akartak kampánycélokból még több útfelújítást.

GYNE: Ez nem igaz. Mi annyit mondtunk, hogy éves szinten az utak 3-5 százalékát lehet és kell felújítani, hangsúlyoztuk azonban, hogy ezt időben szét kell húzni.

MN: Demszky Gábor többször sérelmezte, hogy negatív kampányt folytat vele szemben. Milyen a viszonyuk mostanában?

GYNE: Mindig is normális, korrekt volt a viszonyunk, negatív kampányt pedig senki ellen nem folytattam. De ha már erről beszélünk, nézzük meg a kérdést egy másik aspektusból! A főpolgármester úr mostanság mindenhol azt hirdeti, hogy a kormány elfogadta az ő programját. A kormány természetesen sosem tárgyalja meg a főpolgármester-jelöltek terveit. Ebben az esetben arról a városfejlesztési koncepcióról van szó, melyen hét éve dolgozik a fővárosi önkormányzat, és amelynek az előkészítésére több tízmillió forintot fizetett eddig ki az önkormányzat. Nem ildomos ezt kampánycélokra felhasználni, már csak azért sem, mert a koncepció két legnagyobb részének a kidolgozását két szocialista főpolgármester-helyettes vezényelte le. Azért sem ízléses ezt az anyagot kisajátítani, mert az elkészítéséhez szükséges minden forintot a budapesti adófizetők adják.

MN: A fővárosi szocialisták gyakran hangsúlyozzák, hogy az abszolút többség megszerzése esetén is koalícióban gondolkodnak. Hogyan lehet majd ilyen feszült kampány után együtt dolgozni?

GYNE: Nincsenek feszültségek. A kampány normális, korrekt mederben folyik, és úgy látom, ez már nem is fog változni. Messze nincsenek olyan indulatok, mint tavasszal.

MN: A közvélemény-kutatások eltérő eredményeket mutatnak ugyan, de abban nincs vita, hogy ön csupán a harmadik. Nagy fordulat már nem várható. Versenyben marad?

GYNE: Miért ne maradnék versenyben? Ismétlem, Budapesten nincsen jobboldali veszély, a szocialisták kampányát pedig a legjobb tudásunk szerint kell végigcsinálnunk. Nemcsak a főpolgármesterségről van ugyanis szó, hanem a leendő közgyűlés MSZP-frakciójáról, a kerületi polgármesterek szerepléséről, illetve a kerületi testületek összetételéről is.

MN: Annak sincsen üzenetértéke, hogy bár tavasszal az MSZP tarolt Budapesten, az ön támogatottsága messze alatta marad a szocialistaszimpatizánsok arányának?

GYNE: Én azt hiszem, sokan még nem döntötték el, hogy kit támogatnak majd október 20-án. Sokan döntenek a választás napján, addig pedig még hátravannak azok a televíziós viták, amelyekből a budapestiek megismerhetik a programokat.

MN: Ön szerint tehát ez a lemaradás még behozható?

GYNE: Úgy vélem, hogy a kampány utolsó hete nagyon fontos.

MN: Az MSZP országos vezetéséből mégis többen úgy fogalmaznak: ha a helyzet indokolja, tudják, mit kell tenniük.

GYNE: Ismétlem, jelenleg nincsen jobboldali veszély a fővárosban.

MN: A következő napokban tervez még egyeztetést a párt országos elnökségével?

GYNE: Kampányidőszakban természetes, hogy a párt vezetői rendszeresen találkoznak egymással. Nyilvánvaló, hogy ha úgy alakul a helyzet, ezeken a találkozókon bármit meg lehet beszélni. Egy biztos, jobboldali főpolgármestere ennek a városnak nem lesz.

MN: Kire hallgat a stratégiai döntések meghozatalakor?

GYNE: Én mindenkinek meghallgatom a véleményét, a döntéseket pedig a budapesti politikai vezetéssel és a kampánystábbal közösen hozzuk meg.

MN: Szakpolitikai ügyekben kik a tanácsadói?

GYNE: A szocialista pártnak van egy nagyon jó szakemberekből álló frakciója Budapesten, és a fővárosi listán további szakemberek is vannak. Azt a 25 polgármesterjelöltet is ide sorolom, akiknek a többsége a kerületekben fog dolgozni. A városvezetés nem egyszemélyes műfaj, én minden kerületnek szövetséget fogok ajánlani, az eddiginél sokkal szorosabb együttműködésre törekszem a megválasztott polgármesterekkel. A kétszintű önkormányzati rendszer miatt arra vagyunk kényszerítve, hogy a problémákat közösen oldjuk meg. Az embereket jogosan nem érdekli, hogy a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat miatt nem jön-e a busz.

MN: Nem tart attól, hogy ha versenyben marad, esetleg éppen annyi szavazatot kap, amennyivel nyerni ugyan nem tud, de ahhoz éppen elegendő, hogy Demszky Gábortól elvegye a győzelmet?

GYNE: Schmitt Pál nem nevető, hanem szomorú harmadik lesz. Az embereket nem lehet becsapni, ők is pontosan tudják, hogy jobboldali jelölt nem tud győzni Budapesten.

Bugyinszki György

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?