Nocsak: Balog Zoltán miniszterelnöki biztos lesz

  • narancs.hu
  • 2018. június 2.

Belpol

A „felzárkóztatás” mestere romaügyekkel foglalkozik majd.

A péntek esti Hivatalos Értesítőben jelent meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnöki biztossá nevezi ki Balog Zoltánt – szúrta ki a 444.hu. Az ukáz szerint az egykori emberminiszter feladata lesz, hogy koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést irányító tevékenységet, ellássa a roma felzárkózás kormányzati koordinációját, és részt vegyen a roma kultúra értékeinek megőrzését és terjesztését, oktatását szolgáló tevékenységekkel, fejlesztésekkel kapcsolatos feladatok ellátásában.

Mindezek szerint egyáltalán nem probléma (miért is lenne az), hogy korábban a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) finoman szólva nem boldogult a romaügyekkel. 2016-ban az Európai Unió például kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a cigány gyerekek iskolai szegregációja miatt. De az oktatási elkülönítés miatt máig komoly bírálatok érkeztek Brüsszelből. Persze, Balog elmondása szerint nem történt központi szegregálás, vagy ha mégis, az csakis a romák érdekében. És akkor a Farkas Flóriánhoz kapcsolódó botrányok eltűréséről nem is beszéltünk.

Balog Zoltán munkáját közvetlenül a miniszterelnök irányítja majd, de kap egy ötfős titkárságot a Miniszterelnökségen.

Híd a milliárdok világába – Farkas Flórián és a romák felzárkóztatására szánt pénzek

Orbán Viktor a hátát lapogatta a Fidesz–Lungo Drom-szövetség újbóli megkötésekor, nem sokkal később utóbbi szervezet egyhangúlag választotta ismét elnökké. Az Országos Roma Önkormányzat – amely nemrég csődöt jelentett – Híd a munka világába programja pedig a korrupció, az uniós pénzek szabálytalan elköltésének a példája lett.

(444.hu)

Figyelmébe ajánljuk