Elégedetlen a szakközépiskolákkal, szakgimnáziumokkal Palkovics László, ezért megtolják a fejlesztési programjukat, a CEU ügyében meg vizsgálódnak

  • narancs.hu
  • 2018. június 2.

Belpol

Természetesen szakértők bevonásával.

Kénytelen a kormány felgyorsítani a szakközépiskola-szakgimnázium fejlesztési programját, mert az intézmények infrastruktúrája valóban elavult – közölte Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

A miniszter egyebek mellett fontosnak tartja, hogy kibővítsék a tanári gárdát ezekben az iskolákban, de felvetette egy a Klebelsberg-ösztöndíjprogramhoz hasonló lehetőség elindítását is. „Meg kell fontolni azt is, hogy olyan diplomát adjunk ki, amelynek megszerzésével a hallgató egyúttal egy szaktanári oklevelet is kap, amennyiben vállalja a tanítást.”

Az oktatás egyengetése mellett az innovációs tárca fogja koordinálni az uniós fejlesztéseket is. Palkovics kitért az Európai Bizottság azon kezdeményezésére, hogy a következő hétéves költségvetési időszakban kössék a jogállamiság követelményeinek meglétéhez az uniós kifizetéseket. „Ez egy tisztán politikai ügy, nem tartom sem fairnek, sem kivitelezhetőnek.”

Palkovics László a CEU-ról értekezve elmondta, hogy bár a New York-i társintézményben, a Bard College-ben járt Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkárral és Kumin Ferenc New York-i főkonzullal, egyelőre még szakértők bevonásával vizsgálják, hogy „valódi képzés folyik-e a CEU-n az Egyesült Államokban”.

(Magyar Hírlap)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?