Normál iskolakezdést tervez a kormány
iskola_2019.jpg

Normál iskolakezdést tervez a kormány

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. augusztus 11.

Belpol

Hiába készül mindenki a járvány második hullámára.

A kormány és a pedagógusok továbbra is arra készülnek, hogy hagyományos rendben kezdődhet meg szeptemberben az új tanév, de folyamatos az egyeztetés a lehetséges forgatókönyvekről.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy azt a teljes körű iskolabezárást, ami márciusban volt, nem lehet megismételni. Túlterhelődtek a szülők is, egyre kevesebb a szabadságuk, vélhetően a gazdaság sem fog annyira leállni, mint tavasszal –mutatott rá. Szerinte elképzelhetetlen, hogy az elsősök személyes kapcsolatfelvétel nélkül, digitálisan kezdjék el az iskolát. A felsőbb évfolyamokon viszont el tud képzelni egy ciklikus megoldást.

Az NPK elnöke úgy véli: országosan egységes szabályozás helyett arra van szükség, hogy a fertőzöttség mértékének megfelelően régiónként, fenntartónként hozzanak intézkedéseket.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke elmondta, hogy számítani kell a vírus terjedésére, ezért kell, hogy legyen forgatókönyv hasonló helyzetre. A PSZ alelnöke úgy véli, ahol nincs járványügyi góc, ott nem érdemes bezárni az iskolákat.  Fontos elvárás, hogy ha hibrid oktatásról határoz a kormány, akkor engedjék a fenntartókat a szülőkkel közösen, helyi megoldást találni. Szerinte a Klebelsberg Központ költségvetésében biztosítani kell a védekezéshez szükséges eszközök forrását, és nem szabad sajnálni a pénzt a valódi digitális tananyagtartalmak fejlesztésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma arról tájékoztatta a lapot, hogy a kormány és az operatív törzs folyamatosan figyeli a járvány alakulását, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz.

Figyelmébe ajánljuk