Novák Katalin a Budaházy-ügyről: nem rendelkezem az információk teljességével

  • narancs.hu
  • 2023. június 5.

Belpol

A köztársasági elnök április végén adott a jogerősen elítélt Budaházynak kegyelmet. 

Április végén, a pápalátogatással egy időben Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a jogerősen elítélt Budaházy Györgynek. A 24.hu interjút készített az államfővel, melyeben erre a témára is kitértek. 

„Általában ritkán részesítenek embereket kegyelemben. Minden kegyelmi ügy, ami az asztalomra kerül, komoly döntést igényel. Ez viszonylag magányos döntés, és vállalni kell a felelősséget, mérlegelni kell a különböző szempontokat. Itt arról van szó, hogy a büntetés végrehajtását felfüggesztettük, ráadásul a jogszabályok adta leghosszabb időtávra” – mondta Novák a kegyelemadással kapcsolatban. 

A köztársasági elnök szerint Budaházy nem ártatlan, nem is hős, és arra a kérdésre, hogy vajon terrorista-e, azt felelte: egy bűncselekményért elítélt személy. „Ennek az ügynek minden körülménye fontos. Borzasztó bonyolult ügy, több száz oldalnyi anyagot olvastam el, mielőtt meghoztam a döntést. Egy olyan minősített, kegyelmi pillanatban született meg a döntés, amikor a Szentatya magyarországi apostoli látogatása zajlott. Több kegyelmi kérvényről is döntést hoztam. Ebben megint csak nem kivételes módon jártam el, ez egy létező gyakorlat” – fogalmazott a köztársasági elnök. 

 
Novák Katalin köztárasági elnök Bajram Begaj albán államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján a tiranai elnöki hivatalban 2023. június 1-jén.
Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

A riporter egy ponton szembesítette Novák Katalint, hogy a Hunnia-per érintettjei a jogerős bírósági döntés szerint is Molotov-koktélt dobáltak politikusok házára, rálőttek ingatlanokra, volt, akit megvertek. 

„Itt már nagyon óvatosnak kell lenni, nem is szeretnék ennek az ügynek a részleteibe belemenni.

Ugyanis még én sem rendelkezem az információk teljességével, de ön sem, ahogy az olvasók sem. Ezért lennék óvatos abban, hogy ki, mikor, milyen szándékkal, mit tett.

Ha már említi azt, hogy megvertek valakit, akkor itt például helyesbítek: azok, akik most végrehajtási kegyelmet kaptak, nem vettek részt olyan cselekményben, amelyben akár egyetlen személy is megsérült volna. De próbálok a kérdésének a lényegére koncentrálni: arra, hogy a döntésben szerepet játszik-e bármilyen politikai meggyőződés vagy pártpreferencia. Nem játszik szerepet. És még egyszer mondom, elítélem azt, ami történt. Nem tartom hősnek Budaházy Györgyöt és a társait sem. Nem erről van szó. Ez egy kegyelmi döntés. Nem arról van szó, hogy ártatlannak minősítjük őket” – mondta erre Novák Katalin. 

A teljes interjút ide kattintva tudja elolvasni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk