Miért rossz hír a nőknek, hogy Novák Katalin lesz a köztársasági elnök?

  • narancs.hu
  • 2021. december 22.

Narancsblog

Az első női államfő Magyarországon nagy dolognak tűnhet, de ha Novák Katalin lesz az, valójában semmit sem jelent. 

Novák Katalint jelöli a Fidesz köztársasági elnöknek – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden, éves kivételes sajtótájékoztatóján, amikor hajlandó volt szóbaállni a kritikus sajtó egy részével is (a Magyar Narancsot például nem hívják meg ezekre az alkalmakra).

Ha ez tényleg így lesz, és a Fidesz-kétharmad jövőre még a választások előtt jó eséllyel meg is választja, akkor Novák Katalin lesz Magyarország történetének első női államfője. Ha ilyen „történelminek” nevezett dolgok történnek egy ország életében, azokat nagy előrelépésnek szoktuk nevezni például a női egyenjogúság terén – az első nő, aki diplomát szerzett Magyarországon (Hugonnai Vilma, 1897), a nők választójogának megadása (1919), az első női parlamenti képviselő (Slachta Margit, 1920), az első női miniszter (Ratkó Anna, 1948), és bár női miniszterelnökünk még nem volt, tessék, most az első női államfő is meglesz.

Hazánk öles léptekkel halad előre a nemek közti egyenlőség útján, a nők számára már a legfelsőbb pozíciók is elérhetőek, ki mondaná ezek után, hogy pártunk és kormányunk nem tesz meg mindent a nők felemelkedéséért?

Csakhogy Novák Katalin államfőnek jelölése nem ezt jelenti. Novák Katalinból nem azért lesz Magyarország első női államfője, mert határozott és erős, önálló politikusként kivívta az ország elismerését és megbecsülését, hanem mert pártbeli főnöke ma épp úgy döntött, hogy ráosztja majd ezt a szerepet.

Novák Katalin nem azért lesz köztársasági elnök, mert megérdemli, hanem Orbán Viktor kegyelméből.

Mondhatnánk, hogy ez nem újdonság, hiszen végül is Schmitt Pál és Áder János is éppúgy Orbán Viktor kegyelméből írhatták alá az országot mai állapotába taszító törvényeket, ők ugyanúgy bábjai voltak a Fidesznek és személyesen Orbánnak, ugyanúgy nem volt egy önálló gondolatuk sem, és kicsavarva az alkotmányos berendezkedést, ugyanúgy végrehajtói voltak csak a miniszterelnöknek. 

Novák Katalin jelölésében viszont nem az a legálságosabb, hogy köztársasági elnöki pozícióra jelölnek egy teljesen önállótlan, a Fideszhez való párthűséget minden létező fórumon fitogtató mamelukot, hanem hogy Orbán Viktor egy Novák Katalinnal mutat fityiszt a több nőt a kormányba követelőknek.

Egy olyan Novák Katalinnal, aki mindannak az ellenkezőjét képviseli, amiért a nők egyenjogúságát követelők valójában küzdenek.

Mert nem az lenne a lényeg, hogy egy nő kerüljön minél magasabb pozícióba – hanem pont az, hogy ne egy kvótanőről legyen szó.

Az első magyar női államfő akkor jelentene valamit a nemek közti egyenjogúság történetében, ha nem a miniszterelnök bárkivel helyettesíthető bábja lenne, hanem egy olyan valaki, aki nőként volt képes boldogulni, előrejutni és elismerést szerezni a férfiak által dominált politikában, velük egyenrangú félként viselkedik, és ténylegesen partnere a férfi politikusoknak. Akit ténylegesen érdemei, gondolatai, korábbi tettei tesznek érdemessé az államfőjelöltségre, és nem az, hogy kérdés nélkül végrehajtotta a miniszterelnök minden ki nem mondott gondolatát is.

Novák Katalin évek óta emelkedik a kormányban és a Fideszben, de nem azért, mert önálló entitás, hanem pont azért, mert nem. Vele mondattak bele a kamerába úgynevezett "családügyi" intézkedéseket, vele írattak alá abortuszellenes koalícióhoz csatlakozásokat, de 

Novák Katalin ettől még egy ugyanolyan mutogatnivaló senki, mint a Fidesz rendszerében Orbán Viktoron kívül 90 százalékban mindenki más, aki pozíciókat tölt be

(lásd a külügyminiszter Szijjártó Pétert, az igazságügy-miniszter Varga Juditot, vagy a Miniszterelnökséget vezető miniszter Gulyás Gergelyt).

Ha pedig egy mutogatnivaló senkit jelölnek államfőnek csak azért, mert történetesen nő, az pont ugyanolyan, mint amikor a kommunista mozgalmár Ratkó Annából lett népjóléti, majd egészségügyi miniszter, vagy amikor munkásnőket ültettek be a Kádár-kori parlamentbe: szimbolikus és politikai üzenete van ugyan, a kritikusokat el tudja hallgattatni, a látszatra ad, 

de semmilyen módon nem tükrözi a nők valós helyzetét és előmeneteli lehetőségeit. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk