Novák Katalint választotta meg köztársasági elnöknek a parlament fideszes többsége

  • narancs.hu
  • 2022. március 10.

Belpol

137-en szavaztak rá, Róna Péterre csak 51-en. 

Novák Katalin korábbi családokért felelős tárca nélküli minisztert, a Fidesz jelöltjét választotta Magyarország köztársasági elnökévé az Országgyűlés csütörtökön. Az államfőrő szóló voksoláson 195 képviselő vett részt, az urnában 193 szavazólapot találtak. 5 érvénytelen szavazat mellett 188 érvényes szavazatot adtak le. Novák Katalinra 137 képviselő szavazott, amíg Róna Péterre 51-en voksoltak. A jegyzők megállapították, hogy a szavazás érvényes és eredményes volt, ami azt jelenti, hogy Novák Katalin lett Magyarország köztársasági elnöke. Egyúttal ő az első női államfő, májusban lép hivatalba.

 

A szavás eredményének kihirdetése után behozták az ülésterembe a díszzászlókat, majd a képviselők elénekelték a Himnuszt, Novák Katalin pedig letette elnöki esküjét, és aláírta az elnökké választásáról szóló okmányokat. Elsőként Áder János leköszönő köztársasági elnök gratulált neki, akit Kövér László házelnök, Orbán Viktor miniszterelnök és helyettese, Semjén Zsolt követett. Utána Róna Péter és a miniszterek gratuláltak a megválasztott államfőnek. Az eskütétel alatt az ellenzéki képviselők többsége kivonult az ülésteremből, és nem várták meg a ceremónia végét. 

Novák Katalin és Róna Péter szavazás előtti mondott beszédéről ebben a cikkben írtunk részletesen:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk