Ombudsmanhoz fordul Szél Bernadett a beiskolázási gyakorlat miatt

  • narancs.hu
  • 2021. január 14.

Belpol

Úgy véli, az iskolaérettség megállapításának jelenlegi gyakorlata sérti a gyermekek jogait.

"Sérti a gyermekek jogait és az esélyegyenlőség érvényesülését az iskolaérettség megállapításának jelenlegi gyakorlata. A szülők holnapig nyújthatják be kérvényüket az Oktatási Hivatalhoz gyermekük beiskolázásának halasztását kérve, de az eljárással teljesen magukra hagyta őket a kormány. Nincs semmilyen szervezett tájékoztatás, az óvodapedagógusok pedig semmiféle iránymutatást nem kapnak azzal kapcsolatban, hogyan segíthetik szakmai véleményükkel a szülők kérvényezését" - írja közleményében Szél Bernadett, aki ombudsmanhoz fordult a  beiskolázási gyakorlat miatt.

Szél a közösségi oldalán is megjelentette a közleményt, amelyben azt írja: teljes felfordulást és káoszt hozott az iskolaérettség megállapításának új rendszere. A problémát többek közt abban látja, hogy a kormány kivette az óvodák kezéből a döntést és az Oktatási Hivatal bürokratáira bízta annak megállapítását, hogy indokolt-e halasztani a gyermek iskolakezdését.

Ahogy írja, a tavalyi, átmeneti évben a pedagógiai szakszolgálatok szakvéleménye még kiválthatta az Oktatási Hivatal eljárását, így rengeteg szülő kérte a szakértői vizsgálatot. 2020-ban megközelítőleg 22 ezer esetben született döntés a gyermek iskolaérettségéről. Idén már csak az Oktatási Hivatalhoz fordulhatnak a szülők és csak január 15-ig. A január 11-i állás szerint 6339 kérelem érkezett be a hivatalhoz.

Ombudsmanhoz fordulok a gyermekek jogait sértő beiskolázási gyakorlat miatt! Tavaly alaposan utánajártam, milyen...

Posted by Szél Bernadett on Thursday, January 14, 2021

"A kérelmek visszaesésének valószínű oka, hogy az új rendszerben a szülők semmilyen segítséget nem kapnak az eljárás megindításához: nincs megszervezve a tájékoztatás, és az óvodák sem kapnak semmilyen iránymutatást azzal kapcsolatban, hogyan működhetnek közre a szülők kérvényezésében. A Szülői Hang által végzett felmérés szerint teljesen esetleges, hogy a szülők kapnak-e támogatást: "a megfelelő tájékoztatás és támogatás elmaradása miatt sok helyen csak a kellő érdekérvényesítő képességgel rendelkező szülők kérvényeznek." A kormány mulasztása miatt több ezer iskolaéretlen gyermek kerülhet ősszel az iskolapadba, ami sérti a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogát és az esélyegyenlőség követelményét. Mindezek miatt a mai napon az ombudsman állásfoglalását kértem" - magyarázza Szél Bernadett.

Figyelmébe ajánljuk