Ömlenek az adományok a Jobbikhoz
plakat2.jpg

Ömlenek az adományok a Jobbikhoz

  • narancs.hu
  • 2017. december 12.

Belpol

Négy nap alatt 21 millió jött össze, de 662 kéne.

Hétfő estig 2715 embertől összesen 21 366 800 forint adomány érkezett a Jobbik számlájára, áll a párt közleményében. Az eddigi legkisebb adomány értéke kétszáz forint, míg az eddigi legnagyobbé egymillió forint volt. Az utalások többsége ezer és tízezer forint közötti összeg, írják.

A volt fideszes politikus, Domokos László vezette Állami Számvevőszék (ÁSZ) múlt héten 662 millió forintra büntette a Jobbikot, mondván, a párt tiltott támogatást fogadott el. Az ÁSZ azt ítélte tiltott támogatásnak, hogy szerintük Simicska Lajos nyomott áron adta bérbe plakáthelyeit a Jobbiknak.

false

 

A hvg.hu eközben arról ír, hogy az ÁSZ fél évvel ezelőtt még úgy gondolta, nem büntethet emiatt, de azóta valami történt. A lap szerint több fideszes képviselő is megdöbbent az ÁSZ fellépésén, többen attól tartanak, hogy a Jobbik profitálhat az esetből. A támadás összeránthatja a Jobbik szavazótáborát, és az elnyomás ellen tiltakozva olyanok is a párt mellé állhatnak, akik korábban elítélték a Jobbikot. Ráadásul a Fidesznek az is komolyan árthat, hogy nagyon úgy tűnik: adminisztratív eszközökkel próbálja meg ellehetetleníteni egyik riválisát a választások előtt pár hónappal.

A Jobbik keddi közleményében arra is kitér, hogy sok tízezer támogatói csekket gyártottak le, így nem csak átutalással lehet támogatni a pártot. Hiába hangzik azonban jól a 21 millió forint, ahhoz, hogy időben összejöjjön a 662, sokkal gyorsabb adománygyűjtésre volna szükség.

Demonstrációt szervez Vona Gábor „Orbán sötét diktatúrája" ellen

péntekre Budapesten. A hétfői parlamenti ülés sem telhetett el úgy, hogy ne esett volna szó a Jobbikot szanaszét büntető ÁSZ-vizsgálatról. Mint ismert, 331 millió forintra tervezi büntetni az Állami Számvevőszék a pártot, mert az idei év első felében éppen ennyi tiltott támogatást fogadott el, emellett a Jobbik központi költségvetésből esedékes támogatását szintén ekkora összeggel csökkentette a Magyar Államkincstár.

 

 

Neked ajánljuk