„Ön Kádár Jánost követi” – Juhász Péter levele Orbán Viktornak

  • narancs.hu
  • 2015. július 19.

Belpol

Nem kérem, hogy mondjon le, mert tudom, felesleges. Nem kérem, hogy váltsa le Rogánt, mert tudom, nem fogja. Egyet kérek: szégyellje magát.

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Ismételten levélben kell fordulnom Önhöz, az ok ezúttal is a Rogán Antal tevékenységére árnyékot vető korrupciós ügyek tömkelege.
Bízom benne, hogy tisztában van frakcióvezetőjének ügyeivel, ezért az eddigieket csak felsorolás szintjén, emlékeztetőül említem meg.

Amellett, hogy Rogán Antal nem tud elszámolni sem vagyonának eredetével, sem megélhetési költségeinek fedezetével, egyre több gyanú fogalmazódik meg, hogy a környezetében megforduló emberek és ő maga is különböző korrupciós ügyekben érintettek, amelyeket – minden próbálkozása ellenére – most már az ügyészség sem tud teljesen eltussolni.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Így hivatali visszaélés miatt nyomoz a rendőrség volt jegyzőjével szemben, akinek neve sajtóértesülések szerint a Vizoviczki-nyomozás kapcsán merült fel. Rogán Antalnak tudnia kellett jegyzője kétes ügyeiről, mert saját állítása szerint a Portik Tamáshoz kötődő, szintén gyanús ingatlanvásárlás után vált meg tőle.
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt is nyomoznak a belvárosi ügyekben. Az ügyészség gyanúja szerint ugyanis több mint 500 millió forint kár érte Belváros-Lipótvárost a különböző ingatlaneladásokból kifolyólag, amikor Rogán Antal volt a polgármester.

De nemcsak a magyar hatóságok, hanem az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is nyomozott a kerület ügyeiben. Ők azt állapították meg, hogy a közel 15 milliárdos Budapest Szíve projekt megvalósítása közben irányított közbeszerzések által játszottak ki pénzt saját maguknak az illetékesek a Belváros Új Főutcája építésekor. Az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy kérje vissza a támogatásokra kifizetett pénzt, vagy annak egy részét.

A napokban kapott nyilvánosságot, miszerint szociális bérlakások kialakításának ígéretével verték át a belváros lakóit. A keményen dolgozó magyar kisemberek helyett Rogán Antal emberei jutottak öröklakáshoz egy olyan pályázat útján, amelyet maga az akkori polgármester, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője bírált el.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A fentiek súlyos ügyek. Tisztában vagyok azzal, hogy Rogán Antal nem gyanúsítottja még ezeknek a bűncselekményeknek, így a jogi felelősség pillanatnyilag nem őt terheli. Azonban Önnek is tisztában kell lennie azzal, hogy a politikai felelősség viszont Rogán Antalé, hisz ezek a bűncselekmények Rogán Antal politikai vezetése alatt, az ő kinevezettjei és munkatársai által valósultak meg, és van olyan, amiben közvetlenül részt is vett.

Rogán Antal az Ön embere. Ön nemcsak pártját, hanem az egész ország politikai berendezkedését központosította, lekörözve Rákosi Mátyást is. Ez a politikai hatalom megtartása szempontjából nyilván hasznos az Ön számára. De azt is tudnia kell, hogy ezzel felelősség is jár. Rogán bűneinek a felelőssége, ami így Önre száll.

Ahogy a központosításban Rákosit, úgy a korrupt vezetők megtűrésében Ön Kádár Jánost követi. Urizáló vazallusaival szemben ő sem járt el, ahogy Ön sem fog, nem is kérem erre. Tisztában vagyok azzal, hogy felesleges lenne. Arra sem hivatkozom, hogy egy demokrata már rég lemondana egy ilyen helyzetben, mert nyilván nem fog, hisz már régen nem demokrata.

Viszont felhívom a figyelmét, hogy el fog jönni az idő, amikor Önt is elzavarja a nép. Ebben jelentős szerepet játszik majd az is, hogy az ilyen embereket pozícióban hagyta, és támogatta tevékenységüket. Tudom, Ön is tisztában van ezzel, hiszen ezért küzd egyre embertelenebb eszközökkel és módszerekkel hatalma megtartásáért. Tudja Ön is, hogy felelni fog nem csak a saját, de káderei, így Rogán bűneiért is.

És ezt tudom én is. Éppen ezért nem is kérem semmire, csak egyetlen dologra.
Szégyellje magát. Szégyellje magát mélységesen, hogy ide jutott, és ide juttatta az országot, közös hazánkat.

Budapest, 2015. július 19.

Üdvözlettel,

Juhász Péter
az Együtt alelnöke

Figyelmébe ajánljuk